Fórum U Pramene

 Portál: www.upramene.cz   E-mail: rival@upramene.cz

Bleší trh U Pramene
Novinka: MMS2 Maxi  Bleší trh U Pramene
     
    Aktuálně:  Probíhá migrace "Fóra U Pramene" na výkonnější server. Nahlašte prosím nalezené chyby...    
 
Právě je čtv 21 lis 2019 15:33

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2234 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 149  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Koloidní stříbro
PříspěvekNapsal: pát 05 dub 2013 15:49 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: stř 26 zář 2007 23:23
Příspěvky: 5830
Images: 0
Karma: 101 
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 1726
Ziskaná ocenění: 2450
Ještě bych doporučil nepřehlédnout poměrně nenápadnou Iv-ovu zmínku o tom, že vnější spirály nemusí být jenom tubulární, ale lze je tvarovat i jako ploché Teslovy cívky, které jsou díky středovému "oku" bifilárně vinuté.

Zdravím - poota

_________________
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Koloidní stříbro
PříspěvekNapsal: pát 05 dub 2013 16:50 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: pon 25 zář 2006 21:52
Příspěvky: 3108
Karma: 16 
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 74
Ziskaná ocenění: 350
TomasTP píše:
Ahoj lidi. Trochu to tu opráším. Nestavěl jste někdo generátor uvedený v časopise WM ? Jedná se o tohle zapojení: http://tomas.tode.cz/schema_koloid.jpg
Nemůžu za boha přijít na to, co to tam je za piezo. Podle specifikace zapojení ta 555 s tím nemá nic společného, takže je nutný použít piezo bzučák, tedy samobudící piezo, jenže ty jsou různé na různý proud a napětí. Při spuštění a zkratu elektrod je tam nějakých 2,5V naprázdno a netuším kdy to má signalizovat, poklud dam nějaký nízko vybuditelný tak bude postupně signalizovat zvyšující se vodivost tím, že bude postupně zvyšovat hlasitost. To mám jako poslouchat a určit podle poslechu v jakém stavu je výroba ? Možná tu bude někdo kdo to stavěl (za dotaz nic nedám) a třeba mi dá radu. Díky a hezký den všem
Nestavěl jsem, ale vypadá to, že 555 v tomto zapojení je použita jako komparátor. Pokud jde o piezzo, je to úplně jedno. Piezzo by se mělo zapnout ve chvíli ukončení výroby, která je dána odpory R5 a R6, koncentrací a plochou elektrod. Co je horší, že tyto odpory jsou zřejmě zároveň použity, jako zdroj konstantního proudu. To znamená, že by se měla měnit plocha elektrod podle toho, jestli děláš 5, nebo 10 ppm. Pro 5 ppm vychází plocha elektrod 0,018 cm2 a pro 10 ppm 0,032 cm2. Když ale budeš měnit plochu elektrod, budeš mít pořád stejnou koncentraci. Takže pravděpodobně jsou použity elektrody větší s tím, že proud je vyždy menší, takže výstupem jsou menší částice. Pokud to tak není, je to špatně. V zapojení úplně chybí repolarizace elektrod, takže když to shrnu, ač je to zajímavé a netradiční zapojení, já bych to nestavěl. Díky stabilizaci proudu odporem bude dlouhá doba výroby, což sebou nese ten negativní důsledek, že se ti tam nachytá ze vzduchu víc bordelu.
Víc z toho schématu vyčíst neumím.
Ještě něco: proč dáváš ty elektrody do zkratu? Pokud si chceš vyzkoušet funkci, a nemáš vodu, připoj tam potenciometr (asi tak 100 kOhm, nebo víc).

_________________
"Dum spiro spero"
Ciceron


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: Re: Koloidní stříbro
PříspěvekNapsal: pát 05 dub 2013 17:48 
Offline
Stálý člen

Registrace: stř 25 kvě 2011 16:27
Příspěvky: 44
Karma:
Bydliště: Most
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 5
Ziskaná ocenění: 15
Jestli si chceš něco zbastlit pro svou potřebu mohu ti poradit co se mi osvědčilo
a jsem spokojenej .Koukni na http://sansz.net/colloidal-silver/how-t ... generator/. Pro vstup jsem přidal do samé trafo ale opačně 1x12V pro napájení elektrod,
1x 12V stabilizoval a pak pro napájení 555 resp. relátka pro polarizaci.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Koloidní stříbro
PříspěvekNapsal: pát 05 dub 2013 22:46 
Offline
Nový člen

Registrace: úte 05 bře 2013 11:35
Příspěvky: 11
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 1
Ziskaná ocenění: 0
lozin píše:
Jestli si chceš něco zbastlit pro svou potřebu mohu ti poradit co se mi osvědčilo
a jsem spokojenej .Koukni na http://sansz.net/colloidal-silver/how-t ... generator/. Pro vstup jsem přidal do samé trafo ale opačně 1x12V pro napájení elektrod,
1x 12V stabilizoval a pak pro napájení 555 resp. relátka pro polarizaci.


Vypadá to zajímavě, díky. Ale sehnat trafo 12/110V asi nebude tak lehký (levný). Asi si vypůjčím schema časovače 555 a proudový zdroj nějak vymyslím přímo na moje elektrody - do 3,5 mA


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Koloidní stříbro
PříspěvekNapsal: pát 05 dub 2013 23:05 
Offline
Stálý člen

Registrace: stř 25 kvě 2011 16:27
Příspěvky: 44
Karma:
Bydliště: Most
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 5
Ziskaná ocenění: 15
Ve skutečnosti je to trafo 2x110V =220V / 2x12V .Kupoval jsem 2ks po internetu za cca 400,- ale mají ho i v Conrad.cz a nebo jsem ho viděl na jejich prodejně v Dráždanech levněji.
Já to mám nastavení na 2,6mA a začíná mi to na cca 100V a končí cca 9V .
Dělal jsem spoustu variant nalezených na netu až jsem si vybral.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Koloidní stříbro
PříspěvekNapsal: sob 06 dub 2013 16:19 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: pon 25 zář 2006 21:52
Příspěvky: 3108
Karma: 16 
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 74
Ziskaná ocenění: 350
TomasTP píše:

Vypadá to zajímavě, díky. Ale sehnat trafo 12/110V asi nebude tak lehký (levný). Asi si vypůjčím schema časovače 555 a proudový zdroj nějak vymyslím přímo na moje elektrody - do 3,5 mA
Proč bys sháněl trafo 12/110V, když můžeš rovnou transformovat 230/110V. To jsou běžná levná trafa pro napájení přístrojů dovezených z Ameriky. Koupíš ho kolem 200 Kč i s krabicí. A proč bys nějak vymýšlel proudový zdroj, když na odkazu od Kozina je vymyšlený. U odporu R1 máš nápis: I = 0,69/R1. Když se to přeloží tak, aby tomu rozuměla i lama, tak to znamená, že pro 3,5mA potřebuješ odpor 200 Ohmů.
Jediné, co je drsné v tom zapojení jsou ty transily Ten na vstupu (1,5KE15CA) je úplně k prdu, je tam pouze do počtu, a ten druhý (1,5KE68CA) dost drsně zkratovává část sínusovky, která přesáhne cca 68V. Takže při výkonnějším trafu z toho může být dost slušné topení. Nechápu, proč tam rovnou není trafo na menší napětí. Dal bych tam: http://www.gme.cz/ei-transformatory-do- ... -p610-773/ , sekundáry do série, v tu chvíli tam bude napětí 51V, takže budeš moct vyhodit i tu zenerku ZD51 (ta musí taky pěkně topit, protože jí chybí předřadný odpor). O něco pomaleji to bude nabíhat na plný proud, ale 9V není zas tak veký rozdíl, aby to bylo nějak markantní. Celé se to zjednoduší, zlevní a bude to míň topit. Funkce zůstane zachována. Snad nemusím psát, že napájení 555 musí zůstat 12V. Buď se to dá udělat druhým trafem, nebo použít jedno z těch dvou 18V vinutí ale pak musíš něčím stbilizovat na 12V. Nejjednoduššeji 7812.

_________________
"Dum spiro spero"
Ciceron



Tento příspěvek od Ilem ocenil: poota (sob 06 dub 2013 16:55)
  Rating: 3.13%
Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: Re: Koloidní stříbro
PříspěvekNapsal: sob 06 dub 2013 19:09 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: pon 25 zář 2006 21:52
Příspěvky: 3108
Karma: 16 
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 74
Ziskaná ocenění: 350
lozin píše:
Já to mám nastavení na 2,6mA a začíná mi to na cca 100V a končí cca 9V .
Pokud ti to začíná na 100V, musel jsi modifikovat zapojení tak, že jsi vyhodil ten druhý transil a tu zenerku. Jinak se nedostaněš přes 60V. A taky jsi musel vyměnit tranzistory, protože BC556 by měl se 100V dost slušný problém.

_________________
"Dum spiro spero"
Ciceron


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: Re: Koloidní stříbro
PříspěvekNapsal: sob 06 dub 2013 21:26 
Offline
Nový člen

Registrace: úte 05 bře 2013 11:35
Příspěvky: 11
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 1
Ziskaná ocenění: 0
Já myslel, že bych si vzal ten časovač na přepínání polarity a k tomu bych prostě udělal nějakej triviální proudovej zdroj na adapter 12V, kterým bych to celý napájel. Tvůj návrh se mi taky líbí, díky. Ještě by jsi mi mohl vysvětlit princip těch LEDek v zapojení, pokud tě tím nějak nerozčílím ;)


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Koloidní stříbro
PříspěvekNapsal: sob 06 dub 2013 23:12 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: pon 25 zář 2006 21:52
Příspěvky: 3108
Karma: 16 
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 74
Ziskaná ocenění: 350
TomasTP píše:
Já myslel, že bych si vzal ten časovač na přepínání polarity a k tomu bych prostě udělal nějakej triviální proudovej zdroj na adapter 12V, kterým bych to celý napájel. Tvůj návrh se mi taky líbí, díky. Ještě by jsi mi mohl vysvětlit princip těch LEDek v zapojení, pokud tě tím nějak nerozčílím ;)
Jsi citlivý, snažil jsem se, aby nebylo moc znát, jak se divím, že někdo, kdo nezná základy elektroniky chce stavět nějaký obvod, ale budiž, žádný učený z nebe nespadl. Ta ledka vpravo nahoře svítí podle toho, jaký teče proud přes elektrody, takže podle jejího jasu se dá částečně odvodit ppm. V podstatě, kdyby se vedle ní přidala ještě jedna s referenčním jasem, dalo by se to porovnávací metodou určit dost přesně.
Další dvě ledky se střídají ve svitu podle přepnuté polarity elektrod.
Triviální proudovej zdroj tam v tom zapojení právě je, a bude ti fungovat i na 12V. Problém je v tom, že čím nižší je napájecí napětí, tím pomaleji se dostáváš na nastavený proud.

Pro představu, můj generátor dává až 240V/0-60mA. Výroba začíná na 200V a na nastavený proud se dostane zhruba po 30 minutách výroby (Používám vodu 0,5 uS). V tu chvíli je tam napětí 150V postupně klesne na přibližně 20V (podle vyráběné koncentrace). S 12V zdrojem bych se vůbec nedostal na nastavený proud. Je pravda, že mám elektrody dál od sebe, abych minimalizoval vliv elektrického pole. Elektrody jsou deskové a zadní strana izolovaná. Tím mám konstantní proud po celé ploše elektrod. Pro stabilizaci proudu používám proudové zrcadlo, protože jinak by mi při tomto napětí shořel potenciometr, kterým nastavuji proud. To už je složitější zapojení, tak tím tě nebudu zatěžovat.

_________________
"Dum spiro spero"
Ciceron


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: Re: Koloidní stříbro
PříspěvekNapsal: ned 07 dub 2013 0:03 
Offline
Stálý člen

Registrace: stř 25 kvě 2011 16:27
Příspěvky: 44
Karma:
Bydliště: Most
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 5
Ziskaná ocenění: 15
Asi jsem pár diod vynechal.Těch 100V je tam jen pár minut a klesá.Od začátku mě to udržuje 2.6 mA podle elektrod a 500ml láhev mě to udělá na cca 20ppm za 6 hodin.Po celou dobu běží motorkek z CD mechaniky na tužkovku a míchá plastovou trubičkou.Doufám že sem nějak dostanu fotky .


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Koloidní stříbro
PříspěvekNapsal: ned 07 dub 2013 0:34 
Offline
Nový člen

Registrace: úte 05 bře 2013 11:35
Příspěvky: 11
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 1
Ziskaná ocenění: 0
Díky Ilem za vysvětlení, zblastlím si cokoliv, když je schema a není s tím potřeba laborovat. Čili nejsem vývojář, nýbrž koncový uživatel :-) S tím jasem tý diody ohledně tekoucího proudu to je asi ale blbost ne ? Maximálně ukáže, že nastavený požadovaný proud už díky vodivosti protéká, ale je taky potřeba nějaký čas aby vodivost byla na určité úrovni ppm, což už se odvodit nedá. Pouze to nějak časově vysledovat, udělat si svůj graf a podle toho se řídit. Něco jiného by to bylo kdyby byla řízena snižujícím se napětí na elektrodách. Ale jak jsem už psal, hlavně se prosím nerozčiluj :-)


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Koloidní stříbro
PříspěvekNapsal: ned 07 dub 2013 10:18 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: pon 25 zář 2006 21:52
Příspěvky: 3108
Karma: 16 
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 74
Ziskaná ocenění: 350
:bhead: Ano, máš pravdu, trochu jsem spěchal. Ledka svítí, podle nataveného proudu ve chvíli, kdy se ho dosáhne. Ppm na to nemá vliv. Podle počátečního svitu by se dala částečně odvodit čistota vstupní vody. Takže ta ledka nejspíš slouží pro kontrolu, že elektrodami prochází proud. Omlouvám se za dezinformaci. :bhead:

_________________
"Dum spiro spero"
Ciceron


Naposledy upravil Ilem dne ned 07 dub 2013 16:04, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: Re: Koloidní stříbro
PříspěvekNapsal: ned 07 dub 2013 10:26 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: pon 25 zář 2006 21:52
Příspěvky: 3108
Karma: 16 
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 74
Ziskaná ocenění: 350
lozin píše:
Asi jsem pár diod vynechal.Těch 100V je tam jen pár minut a klesá.Od začátku mě to udržuje 2.6 mA podle elektrod a 500ml láhev mě to udělá na cca 20ppm za 6 hodin.Po celou dobu běží motorkek z CD mechaniky na tužkovku a míchá plastovou trubičkou.Doufám že sem nějak dostanu fotky .
Nejde o 100V na elektrodách na začátku výroby. Jde o těch 91V na tranzistoru při jejím ukončování (psal jsi, že končíš při 9V). BC556 má udávané max Uce 65V.
Pohánění krokového motoruku CD mechaniky tužkovkou by mě zajímalo. Nemáš schéma?

_________________
"Dum spiro spero"
Ciceron


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: Re: Koloidní stříbro
PříspěvekNapsal: ned 07 dub 2013 14:57 
Offline
Nový člen

Registrace: úte 05 bře 2013 11:35
Příspěvky: 11
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 1
Ziskaná ocenění: 0
Ilem píše:
Ano, máš pravdu, trochu jsem spěchal. Ledka svítí, podle nataveného proudu ve chvíli, kdy se ho dosáhne. Ppm na to nemá vliv. Podle počátečního svitu by se dala částečně odvodit čistota vstupní vody. Takže ta ledka nejspíš slouží pro kontrolu, že elektrodami prochází proud. Omlouvám se za dezinformaci.


V pohodě, jsem rád, že mám i díky tobě trochu jasno ;)


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Koloidní stříbro
PříspěvekNapsal: ned 07 dub 2013 15:10 
Offline
Nový člen

Registrace: úte 05 bře 2013 11:35
Příspěvky: 11
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 1
Ziskaná ocenění: 0
Ilem píše:
Pohánění krokového motoruku CD mechaniky tužkovkou by mě zajímalo. Nemáš schéma?


Taky se přimlouvám :) To ti to míchá zezhora ? Nebo přes magnet dole. Zezhora by to nemělo chybu, dole by se to mohlo ohřívat tak jak to je v tom magyar odkazu :good:


Nahoru
 Profil   
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2234 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 149  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Google [Bot]


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Portal: Stargate Portal 3.2.0 © 2005 - 2010 Michael O'Toole


Český překlad – phpBB.cz
Copyright Rival a spol. 2005 - 2011