Fórum U Pramene

 Portál: www.upramene.cz   E-mail: rival@upramene.cz

Bleší trh U Pramene
Novinka: MMS2 Maxi  Bleší trh U Pramene
     
 
Právě je ned 18 srp 2019 4:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 132 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Teslův transformátor
PříspěvekNapsal: čtv 10 led 2008 21:02 
vlákno čisté - poo.
Chcem si doma postavit TC z indukcnej (zapalovacej ) cievky z auta. Cievku budem budit obvodom ktory je na 2 obrazku na adrese http://www.pandatron.info/elektronika2/ ... vaci_civka

Mozem ju budit tymto sposobom? Bude to vhodny zdroj pre TC ?
Uvazoval som o TC s iskriskom -je to najjednoduchsie pre zasiatocnika akym som ja. Potrebujem ale poradit ohladom kondenzatora Aku ma mat kapacitu do kolko ma byt voltov (odhadujem aspon 20 kV ) a halvne kde ho zozeniem (pri najhorsom za kolko ) A este vseobecne rady(alebo nejake rovnice z ktorych to vypocitam ) aka ma byt velkost primarnej cievky vzhladom k nie najvecsiemu vykonu zdroja (uz spominana autocievka) a velkost sekundarnej cievky pocet zavitou a vlastne vsetko co sa da vypocitat. Potrebujem ale aspon nejake vzorce. Neviem ani aky bude mat ten zdroj ktory zostrojim napatie a dalsie parametre. Teda akurat bude regulovatelna frekvencia.


Nahoru
    
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 10 led 2008 21:22 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: stř 24 led 2007 1:52
Příspěvky: 3133
Karma: 11 
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 5
Ziskaná ocenění: 28
Nejaké začiatky je treba prejsť a odexperimentovať. Iba nedoporučujem tú 3.verziu na 230V, ktorá je fakt na experimenty nebezpečná a zároveň svedčí o mizernej technickej zdatnosti autora, jeho výstražné alibistické poznámky sú mi trapné. Dosiahnuť na sekundári vysoké napätie nie je podmienené napájacím napätím v stovkách voltov. Treba si prečítať dajakú staršiu fyziku, alebo elektrotechniku.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: že se rozčiluješ.....
PříspěvekNapsal: čtv 10 led 2008 23:57 
Ať se kolega podívá na Danykův web, tam je spousta jednoduchým návodů, jak si sestrojit vlastní pohodlné "elektrické křeslo"........


Nahoru
    
 
 Předmět příspěvku: Re : Teslov transformator
PříspěvekNapsal: pát 11 led 2008 2:33 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: pon 22 kvě 2006 21:52
Příspěvky: 457
Karma:
Bydliště: planeta Zem, Slovensko
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 261
Ziskaná ocenění: 43
Pripájam sa k Akordovi, tretia verzia je na prvé experimenty uplne nevhodná a to nehladiac na to, že už samotná autocievka je v tom zapojení preťažovaná. Po internete nájdeš spústu návodov, na začiatok odporúčam http://rayer.ic.cz/teslatr/teslatr.htm kde najdeš aj kalkulátor na potrebné výpočty.
Waldes


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky  ICQ 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 11 led 2008 8:15 
Diki moc Ano je mi uplne jasne ze 3 zapojenie je nevhodne. A aj nebezpecne na prve pokusy a tak. A to druhe je vhodne ? Myslim ze to uz vizera o dost lepsie. A vdaka za tie vypocty.


Nahoru
    
 
 Předmět příspěvku: Teslov transformator
PříspěvekNapsal: pát 11 led 2008 8:23 
Offline
Stálý člen

Registrace: pát 27 říj 2006 18:02
Příspěvky: 51
Karma:
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 0
pre Martina z Kosic:
len upresnujem Petra111:
pozri si :www.danyk.wz.cz
Ahoj Nobody.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Teslův transformátor
PříspěvekNapsal: pát 11 led 2008 11:12 
Dobrý program na výpočet TC. http://www.hot-streamer.com/rscopper/


Nahoru
    
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 11 led 2008 21:45 
Mna len jedna vec zaujima: AKy mam pouzit zhruba rozmer sekundarnej cievky vzhladom na to ze vykon zdroja ( zostrojeny zo zapalovacej cievky) je pomerne nizky. AK budem vediet priblizne rozmer sek cievky zvisok dopocitam tak aby to uz rezonovalo. Neviem totiz ako mam vypocitat velkost cievky vzhladom ku zdroju a dokonca ani neviem aky ma vykon a tak. Preto potrebujem nejaku radu od nekoho skusenejsieho. A te kalkulacky tak to sa zide pri poctoch ale z nich nezistim nic o pomere vstupny vykon/ velkost sek cievky.


Nahoru
    
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 11 led 2008 22:10 
A ma niekto vzorce na vypocet rezonancnych frekvencii primarnej a sek cievky??? aby som to mohol naladit


Nahoru
    
 
 Předmět příspěvku: hrajem sihrajem
PříspěvekNapsal: pát 11 led 2008 23:51 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: stř 24 led 2007 1:52
Příspěvky: 3133
Karma: 11 
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 5
Ziskaná ocenění: 28
Anonymous píše:
Mna len jedna vec zaujima: AKy mam pouzit zhruba rozmer sekundarnej cievky vzhladom na to ze vykon zdroja ( zostrojeny zo zapalovacej cievky) je pomerne nizky.

Dobrá otázka, ťažká odpoveď.
Ak je cievka vzduchová, tak čím viac "kg" v nej bude medi, tým lepšie, vedie to na väčšie rozmery. Dôležité je hlavne to, aby cievka nemala veľkú parazitnú kapacitu,
pretože sa tým sťažuje uvedenie do poriadnej rezonancie, hlavne, ak s tým budiaci zdroj nepočíta. To vedie na určitý pomer dĺžka/priemer, ktorý je z hľadiska konštrukcie optimálny, treba popozerať úspešné modely. Ja by som to ale vinul spolu so silonom, ktorý by som potom odmotal, aby mali závity cievky medzi sebou medzeru. Kondenzátor zase nemá mať parazitnú indukčnosť, nemal by byť nelineárny a mal by zniesť určitý prúd, ktorý bude väčší, než bežne býva pre kondenzátory na požadované napätie, mal by byť aspoň trochu výkonový, aby sa dal rýchlo a bezstratovo vybiť To všetko preto, aby vyrezonovaná amplitúda napätia a prúdu bola čo najvyššia.
Rozmer primárnej cievky je daný tým, že nemá byť ďaleko od sekundárnej, ale musí byť dosť ďaleko na to, aby do nej neskákali zo sekundáru späť iskry.
Preto je aj iba v spodnej časti. Na kužeľový tvar nevidím primeraný dôvod.

Martin z Košíc - v predošlých linku sa kdesi tiež píše, že primár nesúvisí príliš s rezonančnou frekvenciou, určuje iba, akou časťou energie sa budí sekundár, málo aj veľa je zle. Primár neurčuje rezonanciu, ale iba činiteľ väzby, budenia, preto sa ani do rezonancie prakticky nepočíta. Kondenzátor pred iskrišťom je iba na účel podržania energie pred preskokom, neurčuje nejakú rezonanciu teslovho trafa.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 12 led 2008 10:46 
CIze tu parazitnu kapacitu znizim tym ze vytvorim urcite medzery medzi vynutim sek. cievky ?
A potom sa to lahsie dostane do rezonancie. Vsade ale pisu ze musia byt tesle vedla seba bez medzie a pod. a budit to chcem zdrojom ktory je zostrojeny zo zapal zievky( pomocou IO 555 zapojenie je na http://www.pandatron.info/elektronika2/ ... vaci_civka druhy obrazok)

Ku kvalitnym kondenzatorom sa nedostanem preto pocitam s tym ze ho vyrobim z linolea a alobalu - proste to navrstvym a ladit to budem jednoducho rozmerom toho alobalu.

Priemer sek cievky chcem asi 3,2 cm na PVC trubke a vyska vynutia okoloi 20 cm s drotom o priemere 0,4 mm
Primar urobim z trubky Cu asi 5 mm.
Hore na vrchol sek ciev dam asi nejaku tenisku s alobalom alebo nieco podobne
Iskisko - jednoduco nejake vecsie sryby proti sebe Alebo medene nity mam take hrubsie tak nech nie je velky odpor.

Rezonanciu budem ako som uz pisal nastavovat kapacitou kondenzatora. Je to tak spravene? CO v tomto plane by ste zmenily a ked tak preco ??


Nahoru
    
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 12 led 2008 16:33 
Tak pomali zacinam s konstrukciou. Mam zatial primarnu cievku priemer okolo 11 cm vysku 7 cm zavitov 3,5 a jej odpor je 0,7 ohm Drat ma priemer 0,5 cm (teda vlastne skor trubka) Aku asi sek cievku k tomuto cudu zostrojit ?


Nahoru
    
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 12 led 2008 17:34 
SOrry ten odpor som prehnal :-) je nieco akolo 0,001 R A indukcnost asi 0,897 uH


Nahoru
    
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 12 led 2008 19:33 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: stř 24 led 2007 1:52
Příspěvky: 3133
Karma: 11 
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 5
Ziskaná ocenění: 28
Martin z KE píše:
Cize tu parazitnu kapacitu znizim tym ze vytvorim urcite medzery medzi vinutim sek. cievky ? A potom sa to lahsie dostane do rezonancie. Vsade ale pisu ze musia byt tesne vedla seba bez medzier

1.Áno.
2.Lenže to väčšinou píšu a robia rekreační amatéri. Ja viem ako sa robia koncové stupne krátkovlnných vysielačov. Aj niektoré impulzné meniče.
Neviem, či je PVC typu linoleum vhodné, lebo obsahuje dosť plniva a neverím tomu, že by ako plnivo používali kvalitné dielektrikum. Odhadujem to na mletý vápenec a podobne. Povedal by som, že linoleum je nanič. Novodurová rúra by ale mohla byť, novodur je údajne bez plniva, a je predpoklad, že má zásadne lepšie vlastnosti. Pevné číre PVC dosky hrúbky niekoľko mm možno kúpiť napríklad v Baumaxoch, ešte lepšia voľba by mohol byť pevný číry polystyrén, predávaný tiež v Baumaxoch a podobne, ktorý má oveľa nižšie straty, ale zase treba 2x väčšiu plochu.
3. Načo ladiť sekundár do rezonancie. Iba vtedy to má význam, ak by som rušil niekoho rádio/TV, alebo potreboval konkrétnu frekvenciu, na ktorej to má vysielať. Úroveň rušenia však aj tak bude značná, tak je to takmer jedno. Rádiokomunikácie možno naštartujú mobilné zameriavače, ak to bude dlhšie v prevádzke. Ak má primár zanedbateľne málo závitov voči sekundáru, a to má, tak to bude rezonovať vždy.

Píše sem veľa Anonymov, tak pre jedného z nich:
4. Je takmer jedno, aká je indukčnosť primáru, pokiaľ má podstatne menší počet závitov, než sekundár, tak to rezonanciu neovplyvňuje.



Tento příspěvek od Akord ocenil: Waldes (čtv 11 pro 2014 20:39)
  Rating: 3.13%
Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 12 led 2008 20:54 
No ty anonymosovia to som vecsinou ja :-) Zabudnem napisat obcas prezivku.

Ok takze po par vypoctoch som sa dostal k tomutu:

1 prim cievka: spiralovita vnut priemer 5 cm vonkajsi 15 cm a 10 zavitov pouzijem co najhrubsi drot. Ale no nic exra nemam.

2 sek cievka: Drat 0,2mm a 950 zavitov. vyska 20 cm a priemer 32 mm na tej novodurke

3 zdroj VN : asi 12 kV autocievka budena IO 555 Obavam sa o vykon.

4 No a kondenzator tak to teraz neviem Tvrdite ze lino je zle tak asi pouzijem nieco ine. AKu mam ale pouzit kapacitu ? tada skor velkost lebo tu kapacitu aj tak nezmaram. V tomto nemam moc jasno.

Pred chvilkou som vyrobil len tak cisto provizorne kond. z toho lina asi 30x30 cm a skusil som zmerat kapacitu tak ze som do toho pustil striedave napatie a meral som prud. ALe nic som nenameral absolutne nic Ale to bude asi tym ze som pouzil ako zdroj 14 V takze necudo ze to neslo.


Nahoru
    
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 132 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Google [Bot]


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Portal: Stargate Portal 3.2.0 © 2005 - 2010 Michael O'Toole


Český překlad – phpBB.cz
Copyright Rival a spol. 2005 - 2011