Aktivace pomocí hydrogensíranu sodného - NaHSO4

Chloritan sodný a chlornan vápenatý - efektivní použití.

Moderátor: Palo

Odpovědět
xdraho
Zasloužilý člen
Příspěvky: 271
Registrován: úte 08 led 2013 15:49
Dal: 23 poděkování
Dostal: 87 poděkování

Aktivace pomocí hydrogensíranu sodného - NaHSO4

Příspěvek od xdraho »

Keft ve svém příspěvku http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 36#p112936 píše, že objevil přípravek TwinOxide, pomocí kterého lze chlordioxid vyrábět z chloritanu sodného (NaClO2) aktivovaného pomocí hydrogensíranu sodneho (NaHSO4). Protože kromě článku, který uvádí on, jsem našel na v přípravku použitý postup jen samou chválu (http://www.vodovod.info/index.php/clank ... hloriiteho http://www.mms-selbsthilfe.de/forumdisp ... -TwinOxide), rozhodl jsem se použitý postup vyzkoušet také.

Nejdříve bylo nutné sehnat hydrogensíran sodný. Koupil jsem ho v čistotě pro analýzy jako monohydrát (obsahuje jednu molekulu krystalické vody) třeba tady: http://www.pentachemicals.eu/ciste-labo ... H&jazyk=cz.
Lze ho ale koupit i na jiných místech, např. http://www.eurosarm.cz/web/structure/ch ... 00-31.html, ale často bez krystalické vody(!). Pro správné namíchání roztoku je třeba rozlišovat, zda je s krystalickou vodou nebo ne.

Chemická reakce, při které vzniká požadovaný chlordioxid, vypadá takto:
5 NaClO2 + 4 NaHSO4 = 4 ClO2 + NaCl + 4 Na2SO4 + 2 H2O

Při přepočtu na molární hmotnosti nám z toho pak vychází, že když vezmeme 452,5 g chloritanu a 552,32 g hydrogensíranu monohydrátu, případně 480,24 g hydrogensíranu bezvodého, vznikne nám 269,8 g chlordioxidu.
Pro další úvahy ještě potřebujeme vědět, že jeden litr 24,5% roztoku chloritanu obsahuje 300 g soli (http://www.eurosarm.cz/web/umkatalogdoc/1722.pdf). Roztok můžeme koupit hotový na adrese http://www.eurosarm.cz/web/structure/up ... 00-36.html (400 Kč/10 kg) nebo si ho vyrobit tak, že vezmeme 375g (chloritan je 80%) práškového chloritanu, rozpustíme v cca 0,7 litru teplé vody a pak dolijeme na 1 litr.
Dostaneme tedy 1 litr roztoku a v něm 300 g čistého chloritanu.
K tomuto jednomu litru potřebujeme připravit jeden litr roztoku hydrogensíranu, aby jsme mohli později používat poměr kapek 1:1.
Z trojčlenky nám vyjde, že musíme použít 366,42 g monohydrátu nebo 318,44 g bezvodého hydrogensíranu. Sůl opět rozpustíme v cca 0,7 litru vody a pak dolijeme na jeden litr. (Možná jsem mohl ještě zohlednit, že síran není 100%, ale v čistotě pro analýzy se tomu silně blíží).

Zkušenosti:
Zatím mi připadá, že výsledek je určitě přijatelnější než při aktivací pomocí HCl. Pokud jsem vzal jen naředěné roztoky 1:1, tak reakce byla stejně bouřlivá jako s 3,5% HCl a mnoho plynu prostě uniklo. Pokud jsem vzal na každou kapku chloritanu 1 ml vody (odměřuji v malé stříkačce) a pak do toho přidal stejný počet kapek NaHSO4 a nechal v uzavřené skleničce, tak sice musím cca 5 minut počkat než roztok dosáhne cílové barvy, ale nic neunikne. Vše se v pohodě rozpustí ve vodě. No a pak si to již naředím na přijatelnou koncentraci. Třeba na 10 kapek chloritanu doliju do 100 ml a dám do ledničky.
Zkoušel jsem těch 10+10 kapek nakapat do 100 ml vody přímo. Reakce sice v ledničce trvala přes 24 hodin, ale proběhla(!) a výsledná barva byla stejná jako když to nechám nejdříve zreagovat v 1 ml na 1+1 kapku a pak doliji vodu. S HCl 3,5% už reakce neproběhne ani když nakapeme 1+1 kapku do 1 ml vody.
Chuť výsledného roztoku je daleko přijatelnější než u aktivace pomocí HCl. Pravděpodobně také proto, protože díky ochotě obou složek reagovat i při malých koncentracích skutečně ve výsledku není nic, co se neočekává. Vše poctivě zreaguje.
Hydrogensíranu sodného a výsledného síranu sodného bych se nebál. Jsou to látky, které se běžně používají i v potravinářství jako regulátory kyselosti (http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E514).

Výpočet koncentrace výsledného roztoku chlordioxidu:
Mám-li chloritan i hydrogensíran po jednom litru, dostanu 2 litry s 178,99 g chlordioxidu. Tedy 89,5g ClO2 na litr. Tedy na 1+1ml obou složek to je 0,0895g plynu.
Jestliže toto 1+1 ml množství rozředím v 1000ml čisté vody, dostanu koncentraci ClO2 přibližně 0,00895% = 89,5 ppm.
Na doporučovanou koncentraci CDS 500 ppm v jednom litru potřebuji tedy 5,59+5,59 ml obou roztoků. Jestliže beru, že 1 ml je asi 20 kapek, pak na 500 ppm potřebuji cca 112+112 kapek zreagovaných v cca 112 ml vody a pak doplněno na 1litr. Pohodlnější asi bude nabrání roztoků pomocí 5 ml injekční stříkačky nebo nějaké pipety.
Na výrobu cca 100 ml roztoku s koncentrací chlordioxidu 500 ppm vezmu tedy cca 12 kapek každé složky.


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Aktivace pomocí hydrogensíranu sodného - NaHSO4

Příspěvek od Slavek Krepelka »

xdraho píše:Keft ve svém příspěvku http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 36#p112936 píše,...
No, přidal jsi do MMS Glauberovu sůl, což je bez námitek kromě toho, že jde o diuretikum a je dobré to vědět. Taky jsem chytil, že pomáhá ledvinám v detoxifikaci krve of kovů, ale to je příliš všeobecná informace. OK. Nyní, co se týče praktičnosti reakce mezi chlordioxidem a HCl, stačí ty dvě věci vzájemně aktivovat v řidších roztocích a problém s bouřlivými reakcemi je zmizen. Nevidím tedy důvod si komplikovat život počítáním a sháněním zase další chemikálie, tedy toho hydrogensíranu sodného. Představa že bychom zde měli mít separátní vlákna na kdejakou chemikálii, kterou se dá vydolovat z chloritanu ClO2, mne děsí. Bylo by jich totiž hafo. Další námitkou je všeobecná dostupnost a cena tohoto aktivátoru ve srovnání s HCl a naprostá zbytečnost přesné koncentrace jakéhokoliv druhu MMS.

Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
xdraho
Zasloužilý člen
Příspěvky: 271
Registrován: úte 08 led 2013 15:49
Dal: 23 poděkování
Dostal: 87 poděkování

Re: Aktivace pomocí hydrogensíranu sodného - NaHSO4

Příspěvek od xdraho »

Dej si tu trošičku práce se sehnáním hydrogensíranu amoného (prodává se i po pytlích a za pár korun) a vyzkoušej si to. Sám uvidíš, že je to nebe a dudy. I chuťově. Už to užívám asi 3 týdny. No a pak se pokus vyrobit stejně koncentrovaný a stejně trvanlivý roztok pomocí HCl. Sám uvidíš, že aplikace dle nápadu TwinOxidu je jednoznačně přijatelnější.
Píšeš že "stačí ty dvě věci vzájemně aktivovat v řidších roztocích a problém s bouřlivými reakcemi je zmizen". Není! Zkus si to sám. S HCl ti reakce bude probíhat bouřlivě nebo také nebude. Nebo zvolíš menší koncetraci, tak akorát, aby to vyhovovalo HCl, ale u obou způsobů stejnou a u HCl je výsledný produkt daleko světlejší než při aktivaci hydrogensíranem. To znamená, že obsah ClO2 je podstatně nižšší a mnoho chloritanu zreagováno nebylo. Jak se při reakci postupně koncentrace obou složek snižuje, tak u HCl se nakonec reakce zastaví kdežto u hydrogensíranu pokračuje dále Zkus si to!
Při použití např. při obkladech ta zbytková kyselina může dělat i problémy.

Co se týká přesných koncentrací. Uváděl jsem je tady tak přesně proto, aby mne případně někdo zkontroloval, zda tam nemám chybu a jako příklad toho, že v tomto případě lze koncentraci ClO2 zjistit i bez speciálních papírků. Malé kapasní elektronické váhy s přesností na desetinu nebo i setinu gramu jsou ostatně dnes ke koupi doslova za pár korun. Ty mé stály cca 350 Kč.


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Aktivace pomocí hydrogensíranu sodného - NaHSO4

Příspěvek od Slavek Krepelka »

xdraho píše:Dej si tu trošičku práce se sehnáním hydrogensíranu amoného ...
:) To už nechám na druhých. Osobně jsem MMS atd. nepoužil již drahně měsíců kromě pokusnictví s VitC a nemám pocit, že ho kdy ještě na cokoliv použiju. Tím neříkám, že nemá pro mnohé nějakou platnost. Jenom ho dnes již nepovažuji za to nej v jakékoliv podobě.

Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
xdraho
Zasloužilý člen
Příspěvky: 271
Registrován: úte 08 led 2013 15:49
Dal: 23 poděkování
Dostal: 87 poděkování

Re: Aktivace pomocí hydrogensíranu sodného - NaHSO4

Příspěvek od xdraho »

Ale já netvrdím, že je to lék na všechno! Je to ale jedna z možností, která se může někdy hodit. Stejně jako koloidní stříbro, akupunktura a akupresůra. A na to, abych ji v případě nouze uměl použít, musím si ji teď vyzkoušet a najít si ty nejlepší cestičky jak využít jejich předností. Až to budu opravdu potřebovat, tak už bude pozdě teprve začít bádat.
Za poslední tři měsíce je výsledkem mých pokusů to, že jsme ve zdraví v rodině přežili chřipkové období i přesto, že kolem nás byl kdekdo na antibiotikách a dokonce na kapačkách. Dále jsem si podstatně zlepšil stav mých dásní. Kdysi krvácely již při dotyku kartáčkem, dnes je mohu dřít jak chci a ani kapka krve (tady právě odceňuji tu daleko přijatelnější chuť s hydrogensíranem). Dále vyléčena jedna naše kočka a jeden pejsek z kožních problémů. Konečně skončilo to jejich škrabání se až s vypadáváním srsti. Zvěrolékař už nasadil kdeco a nepomáhalo to. Teď je klid. Každý pejsek dostane do žrádla ráno půl kapky MMS a každá kočička 1/3 kapky bez aktivace. A zatím spokojenost!
Teď jsem si ještě vzpomněl na jedno neustále svědění hlavy až s vřídky. Stačilo dvakrát pomazat tampónem s aktivovaným MMS.


xdraho
Zasloužilý člen
Příspěvky: 271
Registrován: úte 08 led 2013 15:49
Dal: 23 poděkování
Dostal: 87 poděkování

Re: Aktivace pomocí hydrogensíranu sodného - NaHSO4

Příspěvek od xdraho »

Našel jsem levný zdroj Hydrogensíranu sodného!
Jmenuje se to "Guapex pH mínus" a používá se pro snižování pH bazénové vody.
Jedná se o hydrogensíran sodný v čistotě 99,3%, pravděpodobně bez krystalické vodý.

Na Heureka.cz ho nabízí desítky prodejců a opravdu levně.
Zde je seznam kamenných prodejen: http://www.bez-chloru.cz/kontakty.html


xdraho
Zasloužilý člen
Příspěvky: 271
Registrován: úte 08 led 2013 15:49
Dal: 23 poděkování
Dostal: 87 poděkování

Re: Aktivace pomocí hydrogensíranu sodného - NaHSO4

Příspěvek od xdraho »

Teď jsem skončil s pokusem vyrobit CDS pomocí hydrosíranu podle nápadu jardaxe: http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 60#p113660. Jde to, ale samozřejmě při prvním pokusu jsem neměl všechno naprosto OK.
Měl jsem příliš velkou lahvičku pro vyvíjení (cca 160 ml od přesnidávky), takže jsem v ni nad hladinou neustále viděl žlutou mlhu a nebyl jsem schopen ji nějak naznačit, že by měla přejít do petky a rozpustit se ve vodě. Menší lahvičku jsem doma narychlo bohužel nenašel. Kapalin jsem použil 10+10ml na 0,5litrovou petku s vodou naplněnou cca do dvou třetin vodou z vodovodu vychlazenou v ledničce (ale zase ne tak moc :)). Protože jsem čekal, že počátek reakce bude dosti bouřlivý, provrtal jsem víčko vyvíječky ještě jednou kratičkou hadičkou a síran jsem do vyvíječky vstřikl stříkačkou až když už bylo vše sešroubované. Stříkačka přesně těsně seděla na průměr mé hadičky. Reakce byla na začátku opravdu bouřlivá, kapalina dostala silně tmavohnědou barvu a dosti šuměla. Ke konci měla ve vyvíječce žlutou barvu asi jako smaylíky vlevo v nejspodnějším řádku ať jsem vyvíječku zahříval v teplé vodě sebedlouho. Nemohl jsem to ale nechat převařit v konvici, protože jsem to dělal na dvoře. Přecejen jsem se na poprve bál nějakého prasknutí lahve a nadýchání se plynu. Kapalina v petce byla trochu světlejší. Pak jsem doplnil vodu na plnou petku.
Na první pokus jsem přecejen mnoho materiálu promrhal. Příště to bude lepší.
Problém je, že teď nevím, jakou koncentraci jsem to vlastně vyrobil.
V ledničce mám skleničku s 16+16 kapek na 160 ml vody udělanou "klasicky", tedy 16+16 kapek v 16 ml vody a po nějaké době doplněné na 160 ml. Tady ten pokus s CDS je určitě silnější. Když jsem si to dal do štamprle a poředil vodou v poměru 1:2, tak stále to je chuťově silnější než v té mé referenční lahvičce. Ale nesmrdí to nějak nesnesitelně a má to na jazyku a zubech takovou silně železitou chuť. Smrad chlóru je jen minimální. Umím si docela představit, že při větším naředění bych to mohl brát i dlouhodobě.
Myslím si, že CDS vyrobené pomocí hydrogensíranu bude určitě čistší než při aktivaci pomocí HCL. Tady je takřka jistota, že se neuvolňuje žádný chlór. I v literatůře u této metody generování chlordioxidu nikde o nějakém volném chlóru nemluví.


Uživatelský avatar
jardax
Zasloužilý člen
Příspěvky: 222
Registrován: úte 06 dub 2010 1:57
Dal: 56 poděkování
Dostal: 104 poděkování

Re: Aktivace pomocí hydrogensíranu sodného - NaHSO4

Příspěvek od jardax »

xdraho - dík za report - dobrá práce.
Hsíran mám na poště už od úterý, zejtra vyzvednu a hurá na to :)
K čistotě vzniklého CDS:
při této reakci vzniká a hadičkou odchází skutečně jen oxid chloričitý.
Žádný chlór nevzniká, na rozdíl od reakce chloritanu s citronkou nebo HCl.
Takže toto je každopádně krok správným směrem!


xdraho
Zasloužilý člen
Příspěvky: 271
Registrován: úte 08 led 2013 15:49
Dal: 23 poděkování
Dostal: 87 poděkování

Re: Aktivace pomocí hydrogensíranu sodného - NaHSO4

Příspěvek od xdraho »

jardax píše:K čistotě vzniklého CDS: při této reakci vzniká a hadičkou odchází skutečně jen oxid chloričitý.
Žádný chlór nevzniká, na rozdíl od reakce chloritanu s citronkou nebo HCl.
Jardo, ty jsi našel někde v literatuře nějaké další zmínky o správnosti té chemické reakce?
Už mne fakt mrzí mé chabé znalosti chémie na výši (nebo asi i horší) střední školy. Kéž by se tady už konečně jednou ozval nějaký chemik, který má za sebou případně i nějakou laboratoř schopnou udělat pár jednoduchých analýz! Ta nejistota mne štve!
Pěkně prosím všechny, co to tady čtou, pokuste se v okruhu svých známých najít nějakého schopného chemika! Přece i chemici mají občas chřipku nebo něco podobného :D

Modrá je vyhrazena moderátorům, tak jsem ti to ztlustil. SDK


Uživatelský avatar
jardax
Zasloužilý člen
Příspěvky: 222
Registrován: úte 06 dub 2010 1:57
Dal: 56 poděkování
Dostal: 104 poděkování

Re: Aktivace pomocí hydrogensíranu sodného - NaHSO4

Příspěvek od jardax »

Hledám hledám....
Firma, která TwinOxide® vyrábí, zdůrazňuje skutečnost, že při reakci nevzniká volný chlór, čistota oxidu chloričitého je 99.9%.
Není zde prostor pro vznik chlóru, chlornanu ani chlorečnanu na rozdíl od klasické produkce ClO2, tady není ani prostor pro spekulace. Jedná se o úpravu pitné vody!!!


xdraho
Zasloužilý člen
Příspěvky: 271
Registrován: úte 08 led 2013 15:49
Dal: 23 poděkování
Dostal: 87 poděkování

Re: Aktivace pomocí hydrogensíranu sodného - NaHSO4

Příspěvek od xdraho »

Jardo, chceš si nechat ještě trochu více zamotat hlavu?
Pak si přečti toto:
Oxid chloričitý z krystalické chemikálie http://www.smv.cz/res/data/051/005791.pdf

Sjeď až skoro na konec a tam těsně před literaturou zjistíš, že ani velcí vědátoři si nejsou tak příliš jistí. Prý by ta rovnice mohla vypadat i takto:
11 NaClO2 + 4 NaHSO4 → 4 ClO2 + 4 NaClO3 + 3 NaCl + 4 Na2SO4 + 2 H2O

Kdyby to opravdu bylo takto, tak chlór sice zase nevzniká, ale vzniká chlorečnan, který se žaludeční HCl by zase reagoval na kdovíco včetně toho chlóru. Do CDS by se ale chlorečnan nedostal! Pouze při při přímém požití.
Takže asi zase jedno plusko pro CDS proti přímému požívání.

Pokud by to tak ale bylo, pak mnou vypočítané poměry by moc neseděly. Ach jo! :( Ono asi bude probíhat to i to. Přesněji by se to dalo stanovit asi zjištěním množství nebo koncentrace ClO2 ve výsledné směsi. Na to mi ale chybí ty zázračné testovací proužky. Možná také záleží na koncentracích v jakých obě složky reagují. Možná při silných koncentracích běží jedna rovnice a při slabých druhá. Bozi vědí!

Každopádně CDS vyrobené pomocí hydrogensíranu by mělo být nejčistší a určitě bych ho používal v okamžicích, kdy by mi bylo nejhůř a mé tělo už nesnášelo skoro nic jiného!

Jardo, můžeš uvést odkaz na ten dokument o TwinOxide, který cituješ?


Uživatelský avatar
jardax
Zasloužilý člen
Příspěvky: 222
Registrován: úte 06 dub 2010 1:57
Dal: 56 poděkování
Dostal: 104 poděkování

Re: Aktivace pomocí hydrogensíranu sodného - NaHSO4

Příspěvek od jardax »

Zmiňovaný retardér..... jak jsem ti psal o katalyzátoru, to by mohlo být ono.
Jak dojdou papírky ze států, pustím se do reprodukovatelné metody přípravy CDS.
U této přípravy je skutečně důležité, že chlor nevzniká!!!


xdraho
Zasloužilý člen
Příspěvky: 271
Registrován: úte 08 led 2013 15:49
Dal: 23 poděkování
Dostal: 87 poděkování

Re: Aktivace pomocí hydrogensíranu sodného - NaHSO4

Příspěvek od xdraho »

Dobrý postřeh! Úplně jsem na tu větičku zapomněl!
" Je potřebné tuto skutečnost srovnat s chemikáliemi dodávanými a upravenými pro přímou přípravu roztoku oxidu chloričitého pro hygienické zabezpečení pitné vody, které pravděpodobně obsahují retardér vzniku vedlejších produktů, jak lze posoudit z praktického použití při hygienickém zabezpečení upravené podzemní vody v lokalitě Blatnička, kde chloritany ani chlorečnany nebyly prokázány, což lze v současné době přikládat také nízké použité koncentraci aplikovaného oxidu chloričitého 0,12 mg.l-1."

Retardérem asi myslí něco, co zpomaluje reakci.
To by znamenalo, že pro přímé požití bych měl asi vyrábět z hodně zředěných složek.
Asi jak popisuji ten můj pokus, že jsem dal 10+10 kapek do 100 ml vody a pak musel čekat 24 hodin.

Ono by to ani nevadilo. Stejně si to člověk vyrábí do zásoby. Tak si klidně těch 24 hodin počkám.


xdraho
Zasloužilý člen
Příspěvky: 271
Registrován: úte 08 led 2013 15:49
Dal: 23 poděkování
Dostal: 87 poděkování

Re: Aktivace pomocí hydrogensíranu sodného - NaHSO4

Příspěvek od xdraho »

Teď mne napadlo, že by se možná dala případná přítomnost chlorečnanu zjistit tím, že vezmu hotovou zreagovanou směs, ujistím se o tom, že tam není volný chlór (na to by měly být také testovací proužky z bazénové chémie) a pak do toho přidám zředěnou HCl. Ta by měla případný chlorečnan rozložit a měla by stoupnout koncentrace jak chlordioxidu, tak chlóru. Pokud se tak nestane, tak platí ta první rovnice, podle které jsem počítal potřebnou koncentraci složek.


Uživatelský avatar
jardax
Zasloužilý člen
Příspěvky: 222
Registrován: úte 06 dub 2010 1:57
Dal: 56 poděkování
Dostal: 104 poděkování

Re: Aktivace pomocí hydrogensíranu sodného - NaHSO4

Příspěvek od jardax »

Příprava CDS z chloritanu a hydrogensíranu je teprve to správný kafe. Není ani potřeba používat rychlovarku, ani teplou vodu. Reakce probíhá uspokojivě i za běžné teploty. Použil jsem 25%ní roztok chloritanu a 50%ní roztok hydrogensíranu. Oba vychlazené na cca 4st.
Reakce začne probíhat okamžitě po smíchání, chce to mít nachystaný a hned uzavřít. Žádný probublávání, použil jsem uzavřený systém a vše proběhlo v poho. Pokud reakce probíhá příliš bouřlivě, není problém reakční nádobku ochladit studenou vodou - tento problém by mohl nastat v případě, že se použije větší množství směsi.
Zítra se pokusím udělat vídeo :)


Odpovědět

Zpět na „VMS - Chlordioxid...“