Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Dobré trávení - čím ještě podpořit

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
muflon
Zasloužilý člen
Dostal: 32 poděkování

Dobré trávení - čím ještě podpořit

Příspěvek od muflon »

vlákno čisté - poo.

Toto vlákno založeno kvůli přehlednosti a rychlému vyhledání základních informací o BetainuHCL(kapsle),
odlišení od HCL kyseliny(=tj.roztoku čisté naředěné kyseliny chlorovodíkové neboli solné),
a také PRO DALŠÍ MOŽNOSTI JAK ZLEPŠIT A PODPOŘIT DOBRÉ TRÁVENÍ ! :!:

Možno také psát prispěvky týkající se BetainuHCL (KAPSLE), PANCREOLANU(volně prodejný bez receptu v lékarně), a dalších přípravcích obsahujícich např. TRÁVICÍ ENZYMY pepsin, bromelain,papain, amylázu, atd....

Spadají sem i různá medicinální vína na podporu trávení, bylinky a různé druhy koření podporující lepší zažívání, apod.

Pokud chcete mít v jednom vláknu podstatné informace které jsou roztroušeny ve více vlaknech, muzete sem dané nezkreslené příspěvky zkopírovat.
----------
Poruchy trávení mohou být vyvolány nedostatkem kyseliny solné v žaludku. Netrpíte-li pálením žáhy, ale máte pravidelné bolesti žaludku, nadýmání, říhání a větry po jídle, může jít
o problém nedostatku tvorby HCL ve vašem těle. Zkuste doplněk obsahující 500 mg betain-hydrochloridu a 100 mg pepsinu při každém jídle po dobu jednoho měsíce. (Než začnete tuto kombinaci užívat, přesvědčte se, že nemáte peptický vřed - betain by mohl váš stav zhoršit.)
Pokud vám tento doplněk nepřinese do měsíce úlevu, poraďte se s lékařem.

(z Článku Poruchy trávení - dyspepsie, publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek.
Reader´s Digest - Výběr)

V ČR je BetainHCL většinou k dostání jen přidaný k jiné látce- např."Lepicol plus trávicí enzymy" obsahuje stejné složky jako Lepicol basic(hlavně psyllium a Laktobacily), navíc pak obsahuje trávicí enzymy (proteáza, [b]betain HCL[/b], papain, bromelain...). Při vyhledání samotného Betain se dostanete na krmení prasat a drůbeže(to je něco jiného-z cukrové řepy...), a při vyhledání BetainHCL se zas dostanete na krmení ryb....(prostě v ČR se BetainHCL pro lidi dost blbě shání(ale blýská se pomalu snad na lepší časy).

Produkty (včetně zahraničních)- např.:

http://www.swansonvitamins.com/SW350/It ... e&cs=TL277

http://www.country-life.com/moreinfo.cf ... duct_ID=22

v ČR např.: http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 51&start=0

směs trávicích enzymů s BetainHCL - http://www.vitaland.cz/produkt.asp?nl_product_id=197

Je často užíván těmi kteří nemohou sehnat roztok kyseliny solné(roztok HCL), nebo pro kombinovaní(aktivaci) prášku z kapslí spolu s MMS...viz vlakno o PMS.
Má trochu jinou účinnost a vliv na organismus nez kyselina solna(HCL), ale hlavní výhodou je že u kapslí BetainHCL hrozí menší riziko předávkování než u roztoku kyseliny solné (HCL)...zato je BetainHCL dražší....

Na západ od nás BetainHCL užívá mnoho lidí na trávicí obtíže a k podpoře trávení (jak známo s rostoucím věkem travicí schopnosti člověka ubývají a také díky mnoha dnešním civilizacnim nemocim a dalsích "pokrokovych" vymozenostech dnesni moderní uspěchané doby plné stresů....
Naposledy upravil(a) muflon dne stř 21 črc 2010 15:41, celkem upraveno 16 x.

Cizími zkušenostmi se málokdo poučí - co si kdo vyzkouší sám na sobě, tomu je ochoten věřit.(paradoxně Zakázané ovoce nejlíp chutná, proto říkám: "Raději to nikdo nezkoušejte ! - co kdyby to náhodou bylo šarlatánství... :-)
muflon
Zasloužilý člen

Porovnání různých "Betainů" a odlišení od kyseliny

Příspěvek od muflon »

Jelikož ani lékárníci běžně nebí co to je vlastně BetainHCL, tak přivítáme od kohokoli nějaké další info(z čeho se vyrábí, zda patří mezi trávicí enzymy nebo ne...apod)

Některé zajímavé info různých "Betainech" a odlišení od kyseliny HCL lze najit na foru zdravi-az.cz:
http://www.zdravi-az.cz/Forum/search.ph ... mit=Hledat

Myslim ze jako orientační informace jak se meztratit např. v matoucích názvech a podobných produktech určených např.pro ryby, by to zatím mohlo stačit...ale uvítá se každý další odkaz(v češtině jich zatím moc není...) 8) :lol:
Naposledy upravil(a) muflon dne úte 20 črc 2010 17:31, celkem upraveno 3 x.

muflon
Zasloužilý člen

Odkazy na podrobnější info O TRAVICICH ENZYMECH OBECNE

Příspěvek od muflon »

http://www.google.cz/search?client=oper ... 8&oe=utf-8

Řadí se sem i enzymoterapie(kam spadá i např.předražený a tolik vychvalovaný a známý Wobenzym...)

Prostě všeobecně máme málo enzymů(které přirozeně ve větším či menším množství) obsahuje každá ŽIVÁ STRAVA(tj.tepelně nezpracovaná....!).

Relativně nedávno se na tomto foru objevily i zpusoby pouzití BetainHCL spolu s MMS... vždy se prosím snažte přemýšlet JAK SE NAZÝVÁ VLÁKNO DO KTERÉHO PÍŠETE...) ;)

Do tohoto vlákna by měly patřit hlavně věci přímo související s poruchami trávení.... :!:
Naposledy upravil(a) muflon dne úte 20 črc 2010 17:34, celkem upraveno 1 x.

muflon
Zasloužilý člen

Pouziti BetainHCl s MMS (PMS)

Příspěvek od muflon »

Palo zalozil vlakno "PMS1 - zkušenosti, dotazy atd."
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=1680
kde pise:
...užívání MMS1 (práškový chloritan sodný (80%)) v kombinaci s práškovým Betainem HCl. Nazval jsem to
původně T-MMS, ale jelikož se ozvala námitka, že to nemá nic společného s MMS1(roztokem), přejmenoval jsem to na PMS1.

Pokud někdo neví, tak roztok MMS1(který si málokdo vyrábí, 95%z nas si ho kupujeme v jiz naredenem roztoku v PETce nebo flasticce...) se vyrábí právě z toho praskoveho chloritanu sodného....
Naposledy upravil(a) muflon dne úte 20 črc 2010 17:35, celkem upraveno 2 x.

Cizími zkušenostmi se málokdo poučí - co si kdo vyzkouší sám na sobě, tomu je ochoten věřit.(paradoxně Zakázané ovoce nejlíp chutná, proto říkám: "Raději to nikdo nezkoušejte ! - co kdyby to náhodou bylo šarlatánství... :-)
Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: BetainHCl(trávicí enzymy)-nezaměňovat s HCL

Příspěvek od Palo »

muflon píše:Je často užíván těmi kteří nemohou sehnat roztok kyseliny solné(roztok HCL).
Má sice menší a trochu jinou účinnost a vliv na organismus, ale hlavní výhodou je že narozdíl od kyseliny solné neleptá zuby(ta se pije často brčkem...) a u kapslí BetainHCL hrozí menší riziko předávkování než u roztoku kyseliny solné (HCL)...zato je BetainHCL o dost dražší...
Doplním jen malou poznámku. Betain HCL neleptá zuby jen kvůli tomu, že se tableta polyká. Pokud bys tuhle tabletu nepolykal a nechal rozpustit ve vodě a pak pil, hrozilo by při vyšší koncentraci poleptání zubů. Je mi s podivem, že pepsin, bromelain a ještě další enzymy leptají zuby, tohle znám jen od kyseliny chlorovodíkové. Někde bude zřejmě ve Tvém výkladu chyba.

Zkus trochu vlastní praxe s Betainem HCL, abys byl v obraze, věděl o co jde a přestal papouškovat nesmysly. Čím míň teoretiků tady na fóru, tím líp.

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
muflon
Zasloužilý člen

Re: BetainHCl

Příspěvek od muflon »

Palo je spravne ze si se "ozval"..!
-omlouvám se za nestastnou formulaci...měl jsem více zdůraznit VELKY VYZNAM BetainHCL(a PMS)..nebot to je videt na poctu podzalozek tveho vlakna na ktere mi žel nezbývají mé skrovné síly...(když zatím mám ten roztok HCL z lékárny...)...takže jak spravne rikas, s užítím BetainHCL(jinak než v kapslích) nemam zkusenost...

Nerad se vymezuju( a proti tobe osobne vubec nic nemam), ted je doba polarizace na foru...jak sis mozna vsiml i na sve osobe pred casem...nyni tu máme vlákno "konkurující"(nebo doplňující?- to co není v hlavním vlákně o HCL...proto tyhle všechny šachy...jinak by mne ani nenapadlo zakladat nejake vlakno o BetainHCL, to mi věř....

Palo, nejake skrovne zkusenosti mam(jen s kapslemi),takže logicky píšu o tom co vím(ostatní můžeš pokud chceš doplnit...pro ostatní)
-užívám BetainHCL od tebe...a to ze ho nepouzivam na PMS ale PRAKTICKY pouzivam roztok HCL různými(a dokonce na tomto foru "prukopnickymi" zpusoby), by ti vadit osobne nijak nemelo... ;)
(viz napr.vlakno o Mineralech..!!)

PS: neber Palo prosím nijak osobně že se názvem tohoto vlakna trochu vymezuju...byl jsem k tomu(nejen já) "donucen" okolnostmi(Hankou a Merlinem...- a plně je chápu-mně taky vadí když se proklikavam tunama nic nerikajicich prispevku...)-nebot na hlavnim vlakne o HCL se zacali kupit prispevky ktere nebyly jen o TERAPII HCL(roztokem kyseliny solne), a protoze má mnoho lidí guláš v tom co je co(když v názvu BetainHCL je take to spojeni písmen "HCL"....
Tak proto jsem to KVULI OSTATNIM (nikoli kvuli tobe) dal i do nazvu... :idea:

Palo rád bych více četl tvoje vlakno ale zatim nemam tolik casu, a ani mne k tomu zatim nic nenuti(kdyz mam ten roztok HCL)...az mi dojde a ja jej nebudu moct sehnat, jiste rad poznam co noveho si mezitim objevil ty a ti kteri maji podobne zkusenosti....:pivko:

Nikde nerikam ze bromelain a papain leptaji zuby(ale mozne to je, ale jak rikas ta kapsle to ochranuje), i kdyz je zajimave(kdyz uz si se o tom zminil), že kdo má citlivé krčky, tak při pití čerstvých šťáv a jedení nekterého ovoce , bude mít samozřejmě problémy kvůli přirozeně obsaženým organickým kyselinám..... :!:

PALO-JA ROZHODNE NEMINIM TIMTO VLAKNEM KONKUROVAT VLAKNU PMS !!!, je to jen (pokud sis vsiml) ROZCESTNIK) s ODKAZY-i na tve vlakno PMS...a co s tímto vláknem kdo udělá(včetně tebe...)-je už na vás...

JÁ OPRAVDU JSEM V OBLASTI BetainHCL jak spravne rikas JEN TEORETIK. :lol:
(ale v jinych oblastech to neplati...tak klidně se KDOKOLI ZKUSENEJSI MUZE UJMOUT "spravcovství" a péče o toto vlákno...mezi námi je stejně podle mne VĚTŠINA těch co měli nebo mají trávicí obtíže...! ;)
Naposledy upravil(a) muflon dne úte 20 črc 2010 17:42, celkem upraveno 5 x.

Palo
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: BetainHCl(trávicí enzymy)-nezaměňovat s HCL

Příspěvek od Palo »

muflon píše:Palo, užívám BetainHCL od tebe...a to ze ho nepouzivam na PMS ale PRAKTICKY pouzivam roztok HCL různými(a dokonce na tomto foru "prukopnickymi" zpusoby), by ti vadit osobne nijak nemelo... ;)
(viz napr.vlakno o Mineralech..!!)

PS: neber Palo prosím nijak osobně že se názvem tohoto vlakna trochu vymezuju...byl jsem k tomu(nejen já) "donucen" okolnostmi(Hankou a Merlinem...- a plně je chápu-mně taky vadí když se proklikavam tunama nic nerikajicich prispevku...)-nebot na hlavnim vlakne o HCL se zacali kupit prispevky ktere nebyly jen o TERAPII HCL(roztokem kyseliny solne), a protoze má mnoho lidí guláš v tom co je co(když v názvu BetainHCL je take to spojeni písmen "HCL"....
Tak proto jsem to KVULI OSTATNIM (nikoli kvuli tobe) dal i do nazvu... :idea:

Palo rád bych více četl tvoje vlakno ale zatim nemam tolik casu, a ani mne k tomu zatim nic nenuti(kdyz mam ten roztok HCL)...az mi dojde a ja jej nebudu moct sehnat, jiste rad poznam co noveho si mezitim objevil ty a ti kteri maji podobne zkusenosti....:pivko:

Nikde nerikam ze bromelain a papain leptaji zuby(ale mozne to je, ale jak rikas ta kapsle to ochranuje), i kdyz je zajimave(kdyz uz si se o tom zminil), že kdo má citlivé krčky, tak při pití čerstvých šťáv a jedení nekterého ovoce , bude mít samozřejmě problémy kvůli přirozeně obsaženým organickým kyselinám..... :!:

PALO-JA ROZHODNE NEMINIM TIMTO VLAKNEM KONKUROVAT VLAKNU PMS !!!...
Byl jsi donucen Hankou, Merlinem a okolnostmi - k čemu?

Tady nejde o konkurenci k PMS1. Tady jde o to, že jistí jedinci způsobili informační defekt, který se mi nelíbí. Proto když někde čtu, že něco není to co je, tak se mi to nelíbí a ozvu se.

muflon
Zasloužilý člen

PANCREOLAN

Příspěvek od muflon »

Jarda Z. některým lidem s dyspepsií (nedostatek trávicích enzymů) doporučuje užívání volně prodejného léku Pancreolan 2 tbl. po jídle. Nikoli užívat trvale- to ne, ale hlavně po těžších jídlech(ořechy, luštěniny...řadí se sem i nedoporučované maso a tvrdé sýry..atd)

cituji z příbalového letáku:
Pancreolan Forte 30tbl. stojí běžně v lékárně okolo 70kč.(vyr.Zentiva)
- je primárně určen k potížím se slinivkou která se spolupodílí na tvorbě a uvolňování trávicích enzymů při našem trávení jídla. NEODSTRAŇUJE PŘÍČINY ONEMOCNĚNÍ !!, ale obnovuje trávení (odstraňuje nucení na zvracení, pocit plnosti, nadýmání,průjmy, tuk ve stolici.
Obsahuje :
Pancreatin 220mg s amylolytickou účinností min.6000j.FIP, a s lipolytickou účinností min.6000j.FIP, a s proteolytockou účinností min.400j.FIP,
Naposledy upravil(a) muflon dne úte 20 črc 2010 17:09, celkem upraveno 3 x.

muflon
Zasloužilý člen

Odkazy na vlákna k řešení poruch trávení

Příspěvek od muflon »

Odkazy na vlákna k řešení poruch trávení:

Hodně příspěvků (i na toto téma, které úzce souvisí s obnovou přirozené tvorby HCL v těle..!!) je např. zde:

http://www.upramene.cz/forum/search.php?mode=results (=vyhledávací funkce pro toto fórum, jinak též nahoře Hledat...vedle FAQ)
(nutno zadat do vyhledavace Hledat napr.tato slova(můžete i všechna najednou a pak jeste nutné vlevo dole prepnout puntík z Zobrazit výsledek jako: Témata na zobrazení jako: Příspěvky...mně to k dnešnímu datu našlo cca 888 výsledků takže je vidět že nařušené zažívání trápí a zajímá hodně lidí...!!!
- zadejte najednou třeba tato slova(pozor nekteri vc.mne obcas pisou bez hacku..!!:
zazivani zažívání traveni trávení enzymy obvnovení obnoveni HCL Betain

Hlavní vlákno o Terapii HCL:
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 0668#70668

Vlákno "DoplnokHCl":
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=1710

Dyspepsie+pálení žáhy:
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=5&t=768

Nedostatek HCL- z fora zdravi-az.cz :
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=5&t=790

Pokud máte nějaké dobré tipy na odkazy na podobná témata tak se podělte! ;)
Naposledy upravil(a) muflon dne úte 20 črc 2010 17:27, celkem upraveno 5 x.

muflon
Zasloužilý člen

Re: BetainHCl

Příspěvek od muflon »

Palo píše: Byl jsi donucen Hankou, Merlinem a okolnostmi - k čemu?

Tady nejde o konkurenci k PMS1. Tady jde o to, že jistí jedinci způsobili informační defekt, který se mi nelíbí. Proto když někde čtu, že něco není to co je, tak se mi to nelíbí a ozvu se.
No donucen je silné slovo...proste jsem konecne uznal ze moje prispevky se hodí nekam jinam(kdyz jsem driv i sam navrhoval aby to bylo v jinem vlaknu nez v hlavnim vlakne o HCL...). Takze jsem ty prispevky presunul do Zdravi, do vlakna "DoplnokHCl"...a na hlavni vlakno o HCL nechal jen odkazy...=DOCELA DOBRY TIP pro dalsi kteri chteji udrzet PREHLEDNOST celeho fora(o coz i ja doufam usiluju...)

Spis jde o to ze vedomosti a zkusenosti s roztokem HCL k té TERAPII HCL(jak zni nazev toho vlakna!)...se posouvaji od roviny teoreticke k praktictejsi snaze uplatneni a pokud jsi to vlakno trochu sledoval tak bys o tom neco mel vedet...

(mezitim vsak uz bylo vlakno procisteno, takze dodatecne uz zjistis jen něco...pokud ti to uniklo...ale to co bylo přesunuto tam opravdu nepatrilo a casto slo o osobni vzajemne osocovani ze vzajemne blbosti....jak to je nyni casto videt ve vlakne "DoplnokHCL", dokonce s používáním dost vulgárních slov-NETIKETA asi nikomu nic neříká... )
V zasade jde o to že pro vážně nemocné kteří bojují o život je vhodné aby to vlakno ktere jim dava nadeji, bylo zaděláno mnoha prispevky pres ktere by se museli se zbytkem svych skrovnych sil, potýkat, aby se dostali k něčemu smysluplnějšímu než jsou osobní výlevy(a i třeba ty moje příspěvky k podpoře vlastní tvorbyHCL o kterou mi jde především...i když mne (i PRAKTICKY( zajimaji i jine zpusoby uplatnení roztoku HCL na vstrebavani mineralu(zvlaste drasliku!!)-mam objednany siran draselny a KCL, a podle "ošizené formule" kterou jsem na toto forum prekopiroval z jineho fora, ji chci uzivat spolu s par kapkami HCL podle urciteho pomeru...(viz vlakno o Mineralech).

Ozyvat se je spravne, ale zatim vuci tomu co jsem psal ja sem z tve strany nezaznamenal nejaky vážnější nesouhlas, tak nevím co se tak čertíš...možná se KAŽDÝ z nás v něčem mýlí, proto je dobré když se vzájemně KORIGUJEME...to může samotné věci jedině prospět, když se nám podaří překonat "animozity" nešvarů(ktere tak casto vidime v politice)

Pokud máš Palo pocit ze BetainHCL je lepsí nez roztok kyseliny HCL, tak máš na to právo, stejně jako já mám právo myslet si opak(třeba časem změním nazor a pochopim ze je to opravdu jinak...)..ale to neznamená že se v jiných věcech nemůžem shodnout...od toho by mělo i nadále forum být....
o VYMENE NAZORU A ZKUSENOSTI-NIKOLI O VYTLACOVANI NEPOHODLNYCH NAZORU se kterymi osobne nesouhlasime...Zdar, a at se dal dari v tve obdivuhodne badatelsko-entuziasticke cinnosti kterou jsi uz hodne dokazal.
(to že tě občas někdo krotí je přirozené, ono napodobovat druhé bez použití vlastního přemýšlení je velké riziko...jak jsem to popisoval ve vlakne o experimentovani:
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=1605

Ale na druhou stranu abych byl pokud mozno objektivní-bez takovych jako jsi ty by dejiny a prukopnicke ciny nemohly posouvat soucasne poznatky mnohem dále.... :!:
Naposledy upravil(a) muflon dne úte 20 črc 2010 17:28, celkem upraveno 1 x.

muflon
Zasloužilý člen

BLIZSI DEFINOVANI BetainHCL

Příspěvek od muflon »

preklad do cz:
http://translate.google.cz/translate?hl ... 26prmd%3Dv

CO JE TO vlastně BetainHCL:
http://www.google.cz/search?hl=cs&clien ... =&gs_rfai=

Palo(nebo ostatní), z čeho se vlastně ten BetainHCL vyrábí? To krmeni pro ryby betain je z cukrové řepy, ale to bude asi něco jiného že?? (ptal jsem se i v lékárně ale nevěděli která bije.... ;) a co to ten BetainHCL vlastne je...)

Můžete sem někdo hodit odkaz kde by si clovek pocetl neco více o BetainHCL ?! (třeba i překlad...) Dík
(z čeho se vyrábí, něco víc o účincích a bližší specifikace...- pokud uz to tady nekde je tak prosim o odkaz...aby to ostatni nemuseli hledat v hromade podvlaken...)

Palo
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: BLIZSI DEFINOVANI BetainHCL

Příspěvek od Palo »

muflon píše:...
Jen jsem přidal svůj názor, aby to nevypadalo, že jsem názor změnil a že se teď cítím jako pako :lol:

Jinak OK, v poho.

Už sis zkusil aktivovat těmi "enzymy" s trochou vody MMS? Zajímavý pokus ;) Doporučuji. Mám to zdokumentované, ale zatím jsem se ještě nedostal k tomu, abych to dal na YOUTUBE... Ty "enzymy" záhadně aktivují MMS...

Jinak ještě dodám (zopakuji odjinud), že s Betainem HCl mají lidé lepší zkušenosti než s klasickou tekutou HCl...

muflon
Zasloužilý člen

Příspěvek od muflon »

Ve vlakne PMS1 je MNOHO uzitecnych vecí nejen okolo Betainu, ale i o HCL, DRASLIKU, aplikacích s MMS atd!
(každé použití-jak kyseliny HCL tak jak vidět i prášku kapslí BetainHCL, bude mít své místo a použití...čas ukáže co je na co nejvhodnější...přejme hlavně ať to může pomoci těm kterým to může pomoci... :o

Je tam i napr.v angl.tato definice Betainu :
(Jak vidět nevyplácí se opomíjet některá vlakna kdyz vam mohou pak uniknout dost podstatne informace... :oops: :lol:

Betaine Hydrochloride
Betaine hydrochloride is an acidic form of betaine, a vitamin-like substance found in grains and other foods(=BĚŽNĚ SE NACHÁZÍ V ZRNU OBILÍ A OSTATNÍCH POTRAVINÁCH...). Betaine hydrochloride is recommended by some doctors as a supplemental source of hydrochloric acid(LÉKAŘI DOPORUČOVÁNA JAKO DOPLŇKOVÝ ZDROJ HCL...) for people who have a deficiency of stomach acid production (hypochlorhydria)(PRO LIDI KTEŘÍ MAJÍ NEDOSTATEK TVORBY HCL V ZALUDKU).

Betaine is also known as trimethylglycine, N-trimethylglycine, glycine betaine, glycocoll betaine, oxyneurine and lycine. Its chemical name is 1-carboxy-N,N,N-trimethylmethanaminium inner salt. Betaine is very soluble in water and has a sweet taste. It is widely distributed in plants and animals. The hydrochloride of betaine is known as betaine hydrochloride, betaine HCL and pluchine. Its chemical name is 1-carboxy-N,N,N-trimethylmethanaminium chloride. The pH of a 5% aqueous solution of betaine hydrochloride is 1. Betaine hydrochloride is basically a digestive aid for people with insufficient levels of gastric acid in their stomachs. This insufficiency can be caused by poor nutrition, dehydration, stress, onset of the menopause in women, or just old age(NEDOSTATEK HCL MŮŽE BÝT ZPŮSOBEN ŠPATNOU STRAVOU, DEHYDRATACÍ(NEDOSTATEČNÝM PITÍM), STRESY, MENOPAUSOU U ŽEN, STÁRNUTÍM) . Betaine is absorbed from the small intestines into the enterocytes. It is released by the enterocytes into the portal circulation which carries it to the liver where there is significant first-pass extraction and first-pass metabolism of betaine. The principal metabolic reaction is the transfer of a methyl group from betaine to homocysteine via the enzyme betaine-homocysteine methyltransferase. The products of the reaction are L-methionine and dimethylglycine. Betaine hydrochloride is converted to betaine in the alkaline environment of the small intestine.

Betaine hydrochloride is a source of hydrochloric acid, a naturally occurring chemical in the stomach that helps us digest food by breaking up fats and proteins. Stomach acid also aids in the absorption of nutrients through the walls of the intestines into the blood and protects the gastrointestinal tract from harmful bacteria. A major branch of alternative medicine known as naturopathy has long held that low stomach acid is a widespread problem that interferes with digestion and the absorption of nutrients. Betaine hydrochloride is one of the most common recommendations for this condition (along with the more folksy apple cider vinegar). Betaine is also sold by itself, without the hydrochloride molecule attached. In this form, it is called trimethylglycine (TMG). TMG is not acidic, but recent evidence suggests that it may provide certain health benefits of its own (for more information, see TMG).

Based on theories about the importance of stomach acid, betaine has been recommended for a wide variety of problems, including anemia, asthma, atherosclerosis, diarrhea, excess candida yeast, food allergies, gallstones, hay fever and allergies, inner ear infections, rheumatoid arthritis, and thyroid conditions. When one sees such broadly encompassing uses, it is not surprising to find that there is as yet no real scientific research on its effectiveness for any of these conditions. Many naturopathic physicians also believe that betaine hydrochloride can heal conditions such as ulcers and esophageal reflux (heartburn). This sounds paradoxical, since conventional treatment for those conditions involves reducing stomach acid, while betaine hydrochloride increases it. However, according to one theory, lack of stomach acid leads to incomplete digestion of proteins, and these proteins cause allergic reactions and other responses that lead to an increase in ulcer pain. Again, scientific evidence is lacking.

CAS No.: 590-46-5
Chemical Formula: (CH3)3NCl-CH2COOH
Molecular Weight:153.62
Synonyms: 1-Carboxy-N,N,N-trimethylmethanaminium, chloride; Betaine Chloride; Betaine HCL

Merlin dále píše:
Betain HCL je obchodní název poukazující na podstatný účinek, jímž se tato sloučenina vyznačuje, proto jsou všechna tři písmena velká!

Mimochodem - Betain hydrochloride doporučuje ve svých receptech i Hulda Clark (proti schigellám a kokům).
Naposledy upravil(a) muflon dne úte 20 črc 2010 19:16, celkem upraveno 1 x.

Palo
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

muflon píše:Ve vlakne PMS1 je MNOHO uzitecnych vecí nejen okolo Betainu, ale i o HCL, DRASLIKU...

CAS No.: 590-46-5
Chemical Formula: (CH3)3NCl-CH2COOH
Molecular Weight:153.62
Synonyms: 1-Carboxy-N,N,N-trimethylmethanaminium, chloride; Betaine Chloride; Betaine HCL
Řekl bych, že je to tato stránka:

http://translate.google.cz/translate?hl ... s:official

Originál: http://www.greatvistachemicals.com/indu ... oride.html

Všimněte si, že opět se tam píše, že jde o zdroj HCl.

muflon
Zasloužilý člen

Jak pít tak aby se neredila HCL+travici enzymy

Příspěvek od muflon »

Mozna to vsichni neví(nebo ví a kašlou na to)...:
Pít by se mělo v určitých odstupech od jídla, aby se nenarušilo trávení a vstřebávání látek z potravy(neředit HCL a travici enzymy v zaludku).

VODA
Proto za optimální se dá považovat pití ne dříve než pulhodinu před jídlem, a pak až po hodině po jídle...

ŠŤÁVY
Pokud jsem správně pochopil, tak šťávy lze pít krátce před nebo po jídle(cca 5min odstup)...Jediná podmínka je: aby se pila zeleninova šťáva k jídlu ze zeleniny, a ovocná šťáva k jídlu ovocnému...
Dále stojí za zmínku, že melounová a rajčatová šťáva by se neměly s žádným jídlem kombinovat...ty jediné potřebují aspoň ten půlhodinový(nebo lépwe hodinový) odstup od dalšího jídla....

VÍNO
Mozna že by mohla být výjimka pro kvalitní suché víno-což je kyselina a způsobuje kyselé pH, takže pokud se jej nevypije moc(0,2-0,3L), tak by snad nemělo narušit kyselé prostředí potřebné pro natrávení potravy...., možná by se dokonce dalo říct že víno podporuje trávení - takže by nemělo vadit napodobení Francouzů, kteří pijí víno k jídlu....
pan Jarda píše jaké víno pít:
Konzumace vína, nejlépe archivní suché červené s vysokým obsahem tříslovin, není na závadu ani z hlediska kyselin ani ze zdravotních důvodů. Obsahuje mnoho tělu prospěšných látek a dobře uvolňuje psychiku, což není v dnešním světě, plném stresu, nikdy na škodu. Denní množství tak do 3 dcl, nejlépe navečer, což s uvedeným množstvím 1,5 l týdně zhruba koresponduje.
Totéž ale neplatí pro bílé víno, to je naopak silně kyselinotvorné a rozhodně ho nedoporučuji.

Odpovědět

Zpět na „Zdraví“