Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Efektivní elektrolýza

Souhrn všeobecných informací nejen pro "Vodíkáře".
Odpovědět
jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

zesilovač

Příspěvek od jeff »

Koncový zesilovač by měl mít výkon alespoň 100W sinus do 4Ohmů, symetrické napájení a rovnou frekvenční charakteristiku alespoň do 50kHz, na tom závisí přesnost měření, ne každý zesilovač je shopen odevzdat alespoň 60% výkonu při tak vysoké frekvenci, aby signál nebyl zkreslený.

Jeff

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

100W

Příspěvek od lajos »

Jo, mám doma rúčo skreslené jednoduché schema, myslím že bylo také v hodně starém RK(modré), s operákem+komplement výk. tranz. a symetrické napájení. Výkoňáci jsou buzeny z odporů zapojených v sérií s napájením operáku, bylo vyzkoušeno-myslím že do 100k to šlo, zdá se mi že jsem tam měl darlingtony KD607/617.

martinq
Zasloužilý člen
Dal: 31 poděkování
Dostal: 203 poděkování

elektrody

Příspěvek od martinq »

Nepoužívám na testy rovnoběžné elektrody, jedna je kolmo ke stolu a druhá je v úhlu +- 45° dole je 2mm od druhé elektrody a nahoře 100 mm, změřit kapacitu "vody" je asi problém, možná se vám povede vybudit požadovaný efekt v určité vzdálenosti elektrod.

Lajos: ze zp20 jde jen asi 1.6 V a 60mA nemělo by z toho jít větší napětí ? Jak mohu připíchnout (a kam) vyšší napětí než 12 V ? Uvažoval jsem o 200V na 20mA - 120mA

All: kdo může prodat (do 2000Kč) zapůjčit funkční osciloskop ? Popřípadě umíte někdo zapojit paralelní či seriový či usb port počítače tak aby šel použít jako jednoduchý a funkční osciloskop ? Co by na to bylo vše potřeba ? Prodává se USB osciloskop cca 35000 Kč, šel by postavit na koleně ? Jestli ano za kolik ?

Mistral piš věcně, dost to tady tapetuješ a děláš nepřehledné !!! Být správce tak ti nevěcné příspěvky zcenzuruju (vymáznu).

All: kdo umíte velmi dobře rusky ?

Vím, že vím vše, aneb meditace o ničem.
sano
Zasloužilý člen
Dostal: 18 poděkování

Re: elektrody

Příspěvek od sano »

Martinq a ostatný, nie som technik, ale napadla ma taká hlúpa myšlienka. Nemohla by sa zmerať kapacita vyvíjača bez vody len so vzduchom ako izolátorom?
2.Nie je náhodou kondenzátor na povrchu potiahnutý nejakou nevodivou látkou. Máte vyvíjač, keď meriate jeho kapacitu, takisto potiahnutý nejakým izolantom. Možno je to hlúposť, ale dávam to pre istotu do pľacu.

ˇKe´d sme v chirane robili pokusy s rozbíjaním žlčníkových kameňov, tak sme použili ako zdroj rázovej vlny výboj vo vode.Voda sa po výboji zakalila bublinkami plynu, ktorý nám vtedy vlastne vadil v opakovaní ´dalšieho výboja. Už vtedy niekto prišiel s myšlienkou stupňovitého napätia a prúdu. osvedčilo sa to, ale prijalo sa iné riešenie. Stupňovité napätie a prúd nám vtedy pomohlo zvýšiť frekvenciu výbojov. Viac neviem. Odborníci sú už v nedohľadne. Tím sa pred rokmi rozpadol.

sano
Zasloužilý člen

Martinq: umíte nekdo rusky?

Příspěvek od sano »

Martinq, trochu viem, s technickou ruštinou bude možno problém, ale kedysi som bol dobrý.
sano

vonLichtverden
Stálý člen

Příspěvek od vonLichtverden »

Já si myslím, že vyměnit vodu za vzduch by asi význam nemělo. Vzduch má jinou elektrickou pevnost, jinou permitivitu a !HLAVNĚ! voda se většinou chová naprosto opačně, než ostatní sloučeniny. Všimnul už si taky někdo? Při pohledu to fyzikálních tabulek(H2, H20) vodík vždy vystupuje výrazně z řady.
Zajímalo by mě trochu víc, o tom experimentu s rozbíjením žlučových šutráků.
Obecně řečeno, stejně si myslím, že se to VN musí použít. Neví někdo, kde sehnat toroid jádro, abych mohl replikovat ty meyerovy aparáty?

lajos
Zasloužilý člen

toroidy

Příspěvek od lajos »

Co tím myslíš"vystupuje z řady", prosím vysvětlit jsem elektrikář.
Ferity (toroidy) se schánějí blbě-vyhledat na netu nejbližšího prodejce. V prodejnách elektroniky mají jen některé druhy a velikosti, prostě bez výběru.
S tou konstrukcí kondenzátoru nění zas tolik co vymýšlet, dvě souběžné kovové desky s dielektrikem(izolací)-vzduch,papír a ta mrcha voda která se chová jinak. Ten výpočet kond. a problémy s ním, jsem uváděl dříve v tomto tématu, budou vám tam trochu chybět příspěvky od elabs.

vonLichtverden
Stálý člen

Vystupuje z řady. To je jako, že má vždycky výrazně odlišné vlastnosti, než ostatní prvky. Měrná tepelná kapacita.... Je třeba mrknout se jenom do obyč matfyz tabulek základní školy. Voda je prostě to samé co vodík.
Zkuste někdo vypočítat ten deskový kondenzátor na papír. Mám desky 170x40 mm a tloušťka dielektrika je 4mm. Schválně jestli vám vyjde stejná blbost jako mě.

vonLichtverden
Stálý člen

Mimochodem, já sem taky původně silnoproudař.

sano
Zasloužilý člen

Kondenzátor voda ako izolant

Příspěvek od sano »

myslím si, že že izolant ako izolant, ak to nejde s vodou, tak so vzduchom by sa mohli nájsť približné hodnoty. Ostatné vlastnosti vody by tu nemali hrať veľkú úlohu.
sano

lajos
Zasloužilý člen

capacita

Příspěvek od lajos »

15pF se vzduchem a 1,2nF s vodou.

vonLichtverden
Stálý člen

Takze mé výpočty jsou v pořádku. Kapacita s vodou mě taky kolem 1nF. Zádrhel nastal v měření, u kterého všla kapacita úplně jinak. Tak čemu věřit? Asi výpočtům.
A ohledně té kapacity kondíku s vodou a vzduchem. Ten rozdíl v kapacitách mě napovídá, že by nebylo vhodné zaměňovat vodu za vzduch. Rychlost zvuku ve vzduchu je jiná než ve vodě, tudíž bude jiná i vlnová délka při stejných frekvencích tzn. se vzduchem bude rezonance úplně někde jinde.

lajos
Zasloužilý člen

rychlost zvuku

Příspěvek od lajos »

Teď nedávno jsem četl nevím kde, že rychlost zvuku ve vodě je o dost vyšší než ve vzduchu.

vonLichtverden
Stálý člen

Ale to je základ pánové. Rychlost ve vodě je rychlejší protože molekuly vody jsou naskládané blíž k sobě než ve vzduchu. Čím hustší materiál to je tím je rychlost šíření zvuku větší. Samozřejmě bude jiná ryclost v páře, nebo v ledu. Naopak čím je prostředí, kterým se zvuk šíří, řídší, tím dýl bude trvat šíření zvuku. Ve vakuu se rezonance nešíří.

sano
Zasloužilý člen

Voda vzduch

Příspěvek od sano »

Takže to bola blbosť., Hrá pri tom rolu izolácia nádoby od okolia? Myslím nejaký náter, ten som videl u Milanového vyvíjača.
Ináč priateľ skeptik mi povedal že existuje rezonancia plošná a priestorová. Tým chcel povedať, že ke´d ich v diskusii nerozlišujeme ,tak nemáme šancu uspieť. On ich rozlišuje, a k ničomu nedospel.
sano

Odpovědět

Zpět na „Rozklad vody a vodík - všeobecně“