Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Ultrazvuková kuchařka.

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
Zpc.Elservis
Stálý člen

Příspěvek od Zpc.Elservis »

Pánové, zapomněli jste na důležitou věc a to jsou nakládaný kyselý karbanátky. Ty bych mohl furt. A když mi je ta moje náhodou udělá to čekání je mučivé... K tomu chleba z domácí pekárny a pivo z mýho pivovárku - světlý ležák plzeňského typu a prvorepublikové kvality... Potom mi ten svět připadá tak nějak lepší než asi ve skutečnosti je.

Ale ultrazvukem desinfikovat dle mého názoru určitě nejde. Toho moučnýho červa to možná umlátí, to nevím ale ty malý zvířátka co nejsou vidět - tak těm to jistě neublíží.

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

nic není jednoduchý

Příspěvek od la »

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

to se musí zkusit..

Příspěvek od martin11 »

[quote="Zpc.Elservis"]Pánové, zapomněli jste na důležitou věc a to jsou nakládaný kyselý karbanátky. Ty bych mohl furt. A když mi je ta moje náhodou udělá to čekání je mučivé... K tomu chleba z domácí pekárny a pivo z mýho pivovárku - světlý ležák plzeňského typu a prvorepublikové kvality... Potom mi ten svět připadá tak nějak lepší než asi ve skutečnosti je.

...kurňa...tak dlouho se známe...a ty nám tady tajíš ...kyselý karbanátky...co to je....že jsem tady už dávno nezaložil..
..VAŘÍME SOBĚ....
....tak...pust ke kompu tu tvojí...a šup šup....recept...a ty karbanátky...a postup...my už je s La doladíme v ultrazvuku...

....tak...a teď ...drahé Zpc.El...čti pozorně....už jsem o tom uvažoval...ale naběhl jsis...povině...!!!!...založíš vlákno....VAŘÍME PIVO DOMA...
....myslím , že tudy vede cesta k volný energii...přes vlastní chléb, vlastní pivo, vlastní ovce...atd...
...vzhuru k lepším zítřkům...martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Pro martin.. o svalovce mi šlo. měl ho suplovat moučný červ.
a to pivo... NO JASNĚ!!! To je křesťanskobratrská povinnost. já to ještě nepil..
Já zase zaléval olomoucké tvarůžky plzní. daly se do sklenice se šroubovacím uzávěrem a zalily pivem. každý den se muselo obřadně ufouknout.jináč bum, konec srandy.po 5 dnech se z toho stala nádherná hmota, téměř tekoucí, jenž se smíchala s cibulkou a dle chutí toho kterého soudruha s paprikou nebo chili....
Aplikovalo se to zásadně na teplý chléb, eventuelně na topinky na sádle.
Fenomenální chuťový zážitek.
Navar má recht. z divočáka tataráček, naložený a vtipně upravený popírá věškeré zásady, zvyky a ...........
Musím prásknout navara. Umí udit jako málokdo. jeho klobásky se ani normální řečí nedají popsat. Chybí na to termíny a slovní obraty. A obávám se, že i slivovice je na tom podobně. heršoft, že se nedá sehnat taková ženská. Že by vypálila kořalku,uvařila pívo, naložila a vyudila kdeco vč souseda a namotala nějaký ten trafák s turboemitorem tachyonů....
Člověk je tvor nedokonalý a vždy nespokojený.
Ps. ty kyselé karbenátky mne velice zaujaly.

martin11
Zasloužilý člen

...vaříme sobě...

Příspěvek od martin11 »

jarda ovčák svitavy píše:Pro martin.. o svalovce mi šlo. měl ho suplovat moučný červ.
a to pivo... NO JASNĚ!!! To je křesťanskobratrská povinnost. já to ještě nepil..
Já zase zaléval olomoucké tvarůžky plzní. daly se do sklenice se šroubovacím uzávěrem a zalily pivem. každý den se muselo obřadně ufouknout.jináč bum, konec srandy.po 5 dnech se z toho stala nádherná hmota, téměř tekoucí, jenž se smíchala s cibulkou a dle chutí toho kterého soudruha s paprikou nebo chili....
Navar má recht. z divočáka tataráček, naložený a vtipně upravený popírá věškeré zásady, zvyky a ...........
Musím prásknout navara. Umí udit jako málokdo. jeho klobásky se ani normální řečí nedají popsat. Chybí na to termíny a slovní obraty. A obávám se, že i slivovice je na tom podobně. heršoft, že se nedá sehnat taková ženská. Že by vypálila kořalku,uvařila pívo, naložila a vyudila kdeco vč souseda a namotala nějaký ten trafák s turboemitorem tachyonů....
....myslim , že nové vlákno na vaření nebude třeba...jen na to pivo....no to musí Zps.El...je vod Plzně...tam se vyznaj v problematice...
...olomoucký v pivu...to je trochu známé....
....když jsem byl majej....před 50 ti lety...mě bylo 9...si pamatuju, že moje maminka dělala pivní sýr....nastrouhala na jemno tvrdej tvaroh prosolila prokmínovala a zalila pivem...a promíchala..ale opatrně...aby neudělala kaši....v porcelán hrnku...byl na to určenej široké hrdlo...byl převázanej plátnem....no a tak za asi 4 dny to začalo dobře smrdět, a bylo to ....moc dobrý....tatíkovi jsem doběhl. " K Sojkům" v Praze na Letný pro pivo...Plzeň...1/2l 2.10...cestou zdegustoval jestli je dobře chlazený....
...maminka ještě je./82/..zrovna tuhle jsem se ptal ..jak to dělala...tak to popisuju...jenže ono to dneska nejde udělat, protože ten tvaroh je prej mrtvej....zkusil jsem a nevyzrálo to....prostě to nechytlo tu správnou reakci...tak jedině mít svoji krávu...
...něco k ultrazvuku...Gromit poradil na chorobu skořici s medem...tak jsen včera nasadil tuto léčbu...1/2 lžičky skořice-mletý, 4 lžíce medu,velkýho panáka Bechera...o tom sice Gromit nemluvil...ale domyslel jsem si ho...rozmíchal jsem to...a do ultrazvuku jsem nalil teplou vodu 50°C smí se max 65°....!!!....no a ve skleněným pohárku podrobil 6 minut procesu...
...výsledek...jestli to bylo lepší nevím....jestli to pomohlo nevím...chutnalo to dobře...pul hodiny na to jsem dostal chuť na pivo...a to je u mě příznak , že se uzdravuju....hezkej den ....martin11 :lol:

tbest
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: ...vaříme sobě...

Příspěvek od tbest »

Ahoj kluci,
...moje maminka dělala pivní sýr....nastrouhala na jemno tvrdej tvaroh prosolila prokmínovala a zalila pivem...a promíchala..ale opatrně...aby neudělala kaši....
..zrovna tuhle jsem se ptal ..jak to dělala...tak to popisuju...jenže ono to dneska nejde udělat, protože ten tvaroh je prej mrtvej....zkusil jsem a nevyzrálo to....prostě to nechytlo tu správnou reakci...tak jedině mít svoji krávu...
...martin11 :lol:
No jo, to je problém. Jako malej jsem miloval domácí tvaroh. Mléko v plastových pytlících po otevření do druhého dne nemilosrdně zkyslo. Dnešní mléko v pytlíku mi vydželo 5 týdnů otevřené a je jen lehce nahořklé. Snad lepší nepřemýšlet, co v něm všechno je. Kdybyste měli někdo typ ze kterého mléka jde udělat tvaroh jako za starých časů, sem s tím. Jen pro zajímavost - prý jde udělat tvaroh z krabicového. Na to ale nejsem dost chlap.
Tom

NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák svitavy píše:Pro martin.. o svalovce mi šlo. měl ho suplovat moučný červ.
Ahoj Jardo,
když už jsi mne prásknul :lol: tak věz že k pro potěšení přátel jsem udělal několik druhů medoviny (ostružiny, maliny, švestky, černé jeřabiny, borůvky, rybíz). Prozatím u mne vede borůvková, zbytek musím stočit z kalu, odležet a pak zdegustovat.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

KONECNE PORADNA PRASARNA

Příspěvek od aNONym »

Tak tohle mi zrovna před chvílí přišlo mailem (a vypadá to dóóst dobře).

Až si říkám, že ty všechny souhry náhod jsou mnohdy už nějak moc podezřele podivný. Někdy z toho mám skoro pocit, že nás někdo tajně pozoruje (a tiše se u toho pochechtává). ;) Non
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

aNONym
Zasloužilý člen

Příspěvek od aNONym »

tbest píše:
..zrovna tuhle jsem se ptal ..jak to dělala...tak to popisuju...jenže ono to dneska nejde udělat, protože ten tvaroh je prej mrtvej....zkusil jsem a nevyzrálo to....prostě to nechytlo tu správnou reakci...tak jedině mít svoji krávu...
...martin11 :lol:
No jo, to je problém. Jako malej jsem miloval domácí tvaroh. Mléko v plastových pytlících po otevření do druhého dne nemilosrdně zkyslo. Dnešní mléko v pytlíku mi vydželo 5 týdnů otevřené a je jen lehce nahořklé. Snad lepší nepřemýšlet, co v něm všechno je
Před časem jsem na netu narazil v jedný diskuzi na docela zajímavý povídání o Prospěšnosti mléka na lidský organismu (myšleno ironicky :? ). Až ho dohledám, tak ho hodím nejspíš do rubriky Zdraví, neb o to jde potom především. ;) Non

aNONym
Zasloužilý člen

Příspěvek od aNONym »

tbest píše:Kdybyste měli někdo typ ze kterého mléka jde udělat tvaroh jako za starých časů, sem s tím.
Mělo by to být tohle http://www.olma.cz/spotrebitele.php. Přítula si ho kupuje (i přes mé varování ohledně toho, jak je mléko nebezpečné !!!) a vím, že ho musí vypít do druhého dne po otevření, což je max do týdne od data výroby. To snad hovoří za vše. ;) Non

martin11
Zasloužilý člen

Re: KONECNE PORADNA PRASARNA

Příspěvek od martin11 »

aNONym píše:Tak tohle mi zrovna před chvílí přišlo mailem (a vypadá to dóóst dobře).

Až si říkám, že ty všechny souhry náhod jsou mnohdy už nějak moc podezřele podivný. Někdy z toho mám skoro pocit, že nás někdo tajně pozoruje (a tiše se u toho pochechtává). ;) Non
...to se nedá číst....šílenej nervák...když si to člověk představí....
...jojo jo jo....jen k upravě drobná připomínka....zkuste...upozorňuji zkuste,...jablečný ocet místo obyčejnýho....když se podrobuje utopenec zvukovému procesu...tak dát všechny indegrience....mimo hořtice, kečupu a těchto matlavejch látek..kalej vodu....naopak feferon nezapomenout...!!!....ultrazvuk " snad " zesiluje....nebo vyluhuje nějak víc....postup stejnej....takže naultrazvukovat...pak vyndat z vaničky....do tělíčka buřtíka vložit potřebné...třeba tu hořtici....
...nečetl jsem celé....ale zkusil jsem ...utopeneckou nádivku....měkčí typ pokrájené klobásky....
...no a zkusím utopeneckou směs...jakýsi guláš....nebo eintopf, nebo boršč, buřtíky na kostičky, sýr, hermelínek 2 plísně, Vltavín, měkou klobásku, jemné párečky....no co vás napadne....co nemáte vynechte...zeleninka, česnek, feferon, kozí rohy...dle libosti...přemýšlím o omáčce...special na dochucení tohoto guláše....hořtice kečup čili...a spol...
...také jsem nikdy nezkusil buřtíka ve worčestru....jojojo bádat se musí....martin11 :lol:

aNONym
Zasloužilý člen

Re: ...vaříme sobě... (národ sobě :)

Příspěvek od aNONym »

aNONym píše:
tbest píše:Kdybyste měli někdo typ ze kterého mléka jde udělat tvaroh jako za starých časů, sem s tím.
Mělo by to být tohle http://www.olma.cz/spotrebitele.php. Přítula si ho kupuje (i přes mé varování ohledně toho, jak je mléko nebezpečné !!!) a vím, že ho musí vypít do druhého dne po otevření, což je max do týdne od data výroby. To snad hovoří za vše. ;) Non
A tohle by mělo být ještě lepší. Je libo fullfat tvarog?? Z mlíka za 25 kaček / litr ?? ;) Non

http://www.nakupdomu.cz/potraviny/bio-p ... ne-1l.html

jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Mno, už to je pár let, co jsem dělal tvaroh, ale vzpomenu si.
Důlezité je sýřidlo. V každé mlékárně. Je jich více druhů, tak tedy to na tvaroh. Zásada. Mléko musí bát vlažné, tak 35 až 38 stupňů. čím teplejší, tím je pak tvatoh sušší. Sýřidlo se rozmíchá v sklenici vody a pak se nalije do mléka. Mléko se dá ke zdroji tepla, nebo do kuchyně, kde je teplo. Tam se za hodinku až 4 srazí mléčná bílkovina do bochanu. Zbytek je syrovátka. Bochan rozkrájíme harfou a nebo kudlou křížemkrážem v nádobě se syrovátkou. Pak vše nalijeme do čístého plátna a necháve viset na vařečce v kýbli. Syrovátka vykape a přes noc máme tvaroh.Mléko je třeba použít přesně takové, jaký chceme tvaroh. nízkotučný, polotučný či plnotučný. Pouze od krav plemene jerzey nelzě z plnotučného. Má vysoký obsah tuku. Ale jestli to jde z uht, tož to netuším... Ale snad už sedláci s kravami nevymřeli. Vlastně jsem byl poslední širokodaleko, kdo něco dělal. A dostala mne úřední lůza. Jejich evropské předpisy mne tak otrávily, že mi to zhořklo na patře. Chybí mi to. Likvidace malých sedláků proběhla diskrétně a bezbolestně.Byrokratická gilotina je sakra ostrá........
Joo, já dával 6 až 8 kapek sýřidla na litr mléka dle počasí.ze 4 lirů mléka máte kilo tvarohu. Sýra polovic.

tbest
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: ...vaříme sobě... (národ sobě :)

Příspěvek od tbest »

Ahoj klucí,
dík za rady. 25Kč za litr je opravdu trochu dost, ikdyž je "BIO" v módě. Moje představa bio je, že najdu maníka, co má kravku, slovo dá slovo a 2xtýdně si zaskočím s bandaskou pro čerstvé a klidně za těch 25Kč/l. Realita je jiná, široko daleko jen krávy na přírůstky, které se vyvážejí vraždit do nedalekého zahraničí. To co dal do placu jarda o. je přesně co si pamatuju z dětsví, jen to sýřidlo mi asi tehdá uniklo.
Omlouvám se za zaplevelení vlákna. Možná by stálo za to, založit nové vlákno, něco jako: "Retro", nebo: "kam se poděly poživatelné potraviny z dob dávných a jejich náhrada" apod. Mléko totiž není ani zdaleka to jediné, co se s dřívějškem nedá chuťově srovnat.

Zpc.Elservis
Stálý člen

Příspěvek od Zpc.Elservis »

Pro martin 11 netušil jsem že neznáš kyselý karbanátky... je to prosté, milý Watsone, usmažíš obyčejné karbanátky a umístíš je do přesně stejnýho nálevu jako utopence, proložíš cibulkou atd... Taky se dají udělat maličký, takový jednohubky. Hmm, úplně vidím jak plním ty ultrazvukový troky jak psal Jarda ovčák... No a pokud jde o pivo, když bude zájem, milerád se podělím o svoje zkušenosti a postupy. Protože už nějakej ten pátek vařím mohu neskromně prohlásit že výsledky jsou vynikající - na rozdíl od mého snažení na poli VE. Když s lítostí vzpomenu třeba na vánoční speciál 18 ještě teď mi dupe mráz po zádech. Vařil se v srpnu aby si pěkně poležel a když jsem o vánocích ochutnal, přejmenoval jsem ho poetickým názvem - vánoční kladivo... Když ona mi vždycky ujede trochu ruka... :oops: A potom desítka je vlastně dvanáctka, dvanáctka spíš čtrnáctka atd. Tedy, hlava po tom nebolí, aby si to někdo nevyložil špatně, ale porazilo by to vola. :roll: Po požití bylo s předsevzetím typu: -teď jdu něco dělat- ámen.

Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“