Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol
Laik se ptá fyziků
Moderátor: Gabča
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 7 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Měření JOVA
Jak už jsem psal výše, nemám čas ani materiál abych dělat deset čítačů které budou měřit časy současně na 10ti bránách, ani nemám na to abych vymýšlel obvody který by z těch bran postupně načítal naměřené údaje během pádu do PC jak navrhuje NON. Nabízený čítač mám pouze jeden a proto jsem navrhoval provést X měření z přesně daných výšek a výsledky sprůměrovat, případně měřit z různých přesně odměřených výšek. To je vše co mohu osobně nabídnout. Pokud má někdo ze zúčastněných o tento druh měření zájem ať mě včas kontaktuje, musí se doladit způsob spuštění a zastavení čítače, dosavadní pokusy jsem řešil mechanickou cestou která ale při větších výškách už bohužel nebude zřejmě možná. Upozorňuji že od 3. do 19.7 nebudu dostupný.
Na nedokonalost web kamery jsem už dříve upozornil, proto jsem nabízel nikona s kamerou HD která má 1280 x 720 bodů. Bohužel mám obavy že ani toto rozlišení nebude dostatečné a bude se muset pro zachycení rychlých dějů použít fotoaparát. V tom případě se narazí na problém časování jednotlivých snímků. Proto mi vychází jako jediná schůdný ten výbojkový stroboskop řízený přesným čítačem a čas na fotoaparátu nastavená na dobu celého pádu.
Na nedokonalost web kamery jsem už dříve upozornil, proto jsem nabízel nikona s kamerou HD která má 1280 x 720 bodů. Bohužel mám obavy že ani toto rozlišení nebude dostatečné a bude se muset pro zachycení rychlých dějů použít fotoaparát. V tom případě se narazí na problém časování jednotlivých snímků. Proto mi vychází jako jediná schůdný ten výbojkový stroboskop řízený přesným čítačem a čas na fotoaparátu nastavená na dobu celého pádu.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
10 bran
Je pro vak trubici, ne pro rozhlednu. Mám za to , že Jova má pravdu v tom, že jeho čítač pro rozhlednu plně postačí. délka + - 3 mm jde měřit stavebním laserem ,který přiveze Barbucha. odhazovač - tyč s kolíkem který se bude vytahovat provázkem. Mám to tedy udělat i tak, aby tam šla na nějaké propadlo posadit 16 kg koule ? Kapkovitá tělesa budou mít vzadu zalitý plech s dírkou Na 10 bran mám tady za zdí konzultanta, podle Nona to bude
Pro všechny zůčastněné mám zatím předběžné pozvání k aparatuře za cca 10 dní, až bude vakuovat.
pro dnes vše a díky.
KDr

Pro všechny zůčastněné mám zatím předběžné pozvání k aparatuře za cca 10 dní, až bude vakuovat.
pro dnes vše a díky.
KDr
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
Musíme to jasně oddělit, všechno ohledně techniky, měření, fyziky, teorie sem, vše ohledně drondství do setkání.
Visí to tak trochu na mě, jak se to bude měřit, a já zase čekám na to, až si prohlídnu průběh letu předmětu vyhozeného do výše. Je mi trapně vůči JOVA, protože je ochotný, a já se ani nemůžu vymáčknout, jak to chci
Ale já fakt zatím nevím, jedno vím jistě, nepotáhne se to zbytečně, to radši vůbec, a proto mě nechte ještě bádat, jestli se o tom u mě dá takhle vůbec říct
, času je snad dost . Aby to setkání mělo šťávu, tak tam bude muset být neodfláknutý vědecký základ
.
.................................................................
Malý doplňující dotaz, třeba když někdy děláte nějaký věci s cívkami, magnetismem a magnetizací, a hlavně intenzitou magnetického pole, tak vám vycházejí správně výsledky?
Třeba, když vytvoříte nějaké magnetické pole cívkou , přitahuje to pole potom tak, jak jste si přáli? Já vím, že asi jo, ale.... nevšiml jste si někdo, že to přitahuje taky 1/s a nikoli m/s2
?
(nebijte mě
)
Visí to tak trochu na mě, jak se to bude měřit, a já zase čekám na to, až si prohlídnu průběh letu předmětu vyhozeného do výše. Je mi trapně vůči JOVA, protože je ochotný, a já se ani nemůžu vymáčknout, jak to chci

.................................................................
Malý doplňující dotaz, třeba když někdy děláte nějaký věci s cívkami, magnetismem a magnetizací, a hlavně intenzitou magnetického pole, tak vám vycházejí správně výsledky?
Třeba, když vytvoříte nějaké magnetické pole cívkou , přitahuje to pole potom tak, jak jste si přáli? Já vím, že asi jo, ale.... nevšiml jste si někdo, že to přitahuje taky 1/s a nikoli m/s2

(nebijte mě

-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Takže
je to na mně
dlouhý videa to holt nebere, prostě se to od nás nějakým filtrem nedostane
Nestojí to na tom, protože je to nečitelný.
Ale o metodě považuju za dohodnutý. Nakonec nejpřesnější výsledky budu mít.
kadlín nekadlín, dront nedront, rozmar nerozmar
Přeju všem nikým nerušený zbytek dne.
K.
dlouhý videa to holt nebere, prostě se to od nás nějakým filtrem nedostane

Ale o metodě považuju za dohodnutý. Nakonec nejpřesnější výsledky budu mít.

kadlín nekadlín, dront nedront, rozmar nerozmar

Přeju všem nikým nerušený zbytek dne.

K.
-
- Zasloužilý člen
Re: S původní otázkou vlákna
aNONym Dr. Onte píše: Namísto deseti x-násobných čítačů postačí v pohodě aj jedna přiměřená kaskáda s "latchí" (zápis do ní ze společnýho outu z fotobran ala Ilem), ze který si to (mezitím než přemět proletí k další bráně) vyluxuje už počítač. Ty čítače pak klidně mohou být tím pádem jenom v bináru. Např. 74HC590. Při 5V snáší na vstupu v pohodě něco kolem 25MHz (při 6V až 30 mega). A pokud by to snad jestě pořád nestačilo, tak předřadit nějakou rychlou předděličku doplněnou o paměť.Non
Jediný, na čem záleží, je stabilní zdroj impulzů na vstupu, řízený krystalem (nemusí ani běhat na nějakém přesně definovaném kmitočtu, hlavně když bude stabilní). A když tak nad tím uvažuji, tak by nám vlastně měl postačit i kauntr z nejnižších bitů (třebas jenom prvních 16 bitů), jelikož rozsah časového úseku mezi dvěma bránama zjistíme hned z průletu mezi nultou a první.![]()

Váš malý duševní opozdilec nerozpozná nutnost 10 čítačů, nebo jen 10 "čítačů v bináru" a jak se to liší.. a ty "čítače v bináru" se všude volně nacházejí, nebo jak, nebo ten counter z nejnižších bitů .......... kolik by to stálo peněz a úsilí?
Jediná jistota tu je ... JOVovi to funguje už teď

Gabča
-
- Zasloužilý člen
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 3 poděkování
čítač
To není jen o čítači za 6Kč. Je to trochu složitější.Abča Dr. Ontová píše:Aha, tak binární čítač 74HC590 stojí šest korun. To by šlo.
Honza

-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Já bývám patrne nevšímavý, protože nevšiml. Ani asi nemohl, nepritahuje presneji vzato ani indukce ani intenzita.Abča Dr. Ontová píše: třeba když někdy děláte nějaký věci s cívkami, magnetismem a magnetizací, a hlavně intenzitou magnetického pole, tak vám vycházejí správně výsledky?
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Re: čítač
No jo, ale potřebuješ minimálně dva kusy.Abča Dr. Ontová píše:Aha, tak binární čítač 74HC590 stojí šest korun. To by šlo.

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
RE: čítač
A o čem ještě?? Např. o PISOárovým bafříku za 5,- vč DPH (74HC165 - Paralel In Serial Out) na přesunutí kauntru do pícidla???jvj56 píše:To není jen o čítači za 6Kč. Je to trochu složitější. HonzaAbča Dr. Ontová píše:Aha, tak binární čítač 74HC590 stojí šest korun. To by šlo.![]()

Souhlas, plus ještě něco málo další bižuterie a kusu programu. Zbytečně bych to nepřeháněl. Pokud by stačilo těch 2x 8bitů, tak bych ani nedělal tišťák, nadrátoval Q2D neukratší cestou a jednotlivý bity bych pak učesal až v kompu (což bych ale udělal stejně i v případě, že bych navrhoval PCB

Pozn: Hodiny by jely furt. Nultá brána by "odresetovala" čítače. Další brány by pak postupně zapisovaly do "latche" a spouštěly "vyčítání" do compu.
The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
-
- Zasloužilý člen
Akord píše:Já bývám patrne nevšímavý, protože nevšiml. Ani asi nemohl, nepritahuje presneji vzato ani indukce ani intenzita.Abča Dr. Ontová píše: třeba když někdy děláte nějaký věci s cívkami, magnetismem a magnetizací, a hlavně intenzitou magnetického pole, tak vám vycházejí správně výsledky?

Naposledy upravil(a) Gabča dne čtv 18 čer 2009 10:38, celkem upraveno 1 x.
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: RE: čítač
Je možný tomu rozumnět tak, že to dokážeš udělat do setkání kadlín?aNONym Dr. Onte píše:A o čem ještě?? Např. o PISOárovým bafříku za 5,- vč DPH (74HC165 - Paralel In Serial Out) na přesunutí kauntru do pícidla???jvj56 píše:To není jen o čítači za 6Kč. Je to trochu složitější. HonzaAbča Dr. Ontová píše:Aha, tak binární čítač 74HC590 stojí šest korun. To by šlo.![]()
Non
Souhlas, plus ještě něco málo další bižuterie a kusu programu. Zbytečně bych to nepřeháněl. Pokud by stačilo těch 2x 8bitů, tak bych ani nedělal tišťák, nadrátoval Q2D neukratší cestou a jednotlivý bity bych pak učesal až v kompu (což bych ale udělal stejně i v případě, že bych navrhoval PCB). Co vidím jako nejsložitější část, je kalibrace vzdálenosti jednotlivých bran, ale i to by šlo "zmechanizovat".
Pozn: Hodiny by jely furt. Nultá brána by "odresetovala" čítače. Další brány by pak postupně zapisovaly do "latche" a spouštěly "vyčítání" do compu.
S těma PIC jak jsem Ti psal je to asi ne úplně ono
KDR
PS brány udělám
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
Re: RE: čítač
...všem co pracují na přípravě pokusu....Karel DR píše:Je možný tomu rozumnět tak, že to dokážeš udělat do setkání kadlín?aNONym Dr. Onte píše:A o čem ještě?? Např. o PISOárovým bafříku za 5,- vč DPH (74HC165 - Paralel In Serial Out) na přesunutí kauntru do pícidla???jvj56 píše:To není jen o čítači za 6Kč. Je to trochu složitější. Honza![]()
Non
Souhlas, plus ještě něco málo další bižuterie a kusu programu. Zbytečně bych to nepřeháněl. Pokud by stačilo těch 2x 8bitů, tak bych ani nedělal tišťák, nadrátoval Q2D neukratší cestou a jednotlivý bity bych pak učesal až v kompu (což bych ale udělal stejně i v případě, že bych navrhoval PCB). Co vidím jako nejsložitější část, je kalibrace vzdálenosti jednotlivých bran, ale i to by šlo "zmechanizovat".
S těma PIC jak jsem Ti psal je to asi ne úplně ono
KDR
PS brány udělám
.....vůbec nevím co připravujete...ale pokud jde o různé umístění přístrojů a čidel a bran a sond a compů a čitačů a jiných vochrustidel...kterým stejně nerozumím, tak napište...rozhlednu znám dost dobře a poradím jak a co k rozhledně přidělat.....samozřejmě vrtat do ní nesmíme, ale malej vrut určitě přežije.....martin11

... věřím, že se " TO " povede ......
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Přesnost měření
pokud by se vyšlo ze vzorce pro gravitaci jako takovou, přitahování dvou hmotných těles vyjde po dosazení pro různé vzdálenosti různé gravitační zrychlení. To znamená, že z této změny o 1 m vyjde gravitační zrychlení
pro případ Země a tělesa např 20 kg také různé o ťutík. Kdyby někdo spočítal ten ťutík, tak nám tento rozdíl dá představu o požadované přesnosti na měření času. Pak by bylo být asi 10 krát přesnější potřeba.
KDR
Spočítal by to někdo prosím ???
pro případ Země a tělesa např 20 kg také různé o ťutík. Kdyby někdo spočítal ten ťutík, tak nám tento rozdíl dá představu o požadované přesnosti na měření času. Pak by bylo být asi 10 krát přesnější potřeba.
KDR

-
- Zasloužilý člen
Re: Přesnost měření
Já si myslím, že radiální gravitační ubývání úplně pomineme, to bude tak malej ťutík...Karel DR píše:pokud by se vyšlo ze vzorce pro gravitaci jako takovou, přitahování dvou hmotných těles vyjde po dosazení pro různé vzdálenosti různé gravitační zrychlení. To znamená, že z této změny o 1 m vyjde gravitační zrychlení
KDR![]()
Shrnu.. My sledujeme to, jestli se po vzdálenosti 2,2 metru náhodou nerozběhne předmět o pár setin rychleji, než se všichni domnívali.. protože pořád existuje možnost, že počátek zrychlení je zkreslen tím, že byl předmět podložen a jeho gravitační pád se "tím pádem" narušil. Potom následuje úsek 0,2 až 2,2 m, kdy se na setiny sekundy kryjí funkce zrychlení dosavadního a exponenciálního (ovšem s počátkem posunutým o kousek zpět - to by mohl být ten uříznutý rozběh). No a pak ....

V mým nebo Nona noťasu bude připravena k porovnání prostá tabulka s časy, které má mít pád podle 9,81 m/s2 po jednotlivých 2 metrech. Na rozhledně bude připraveno 8 časových bran po 2metrech, vybudovaných s Vaší pomocí, a já vám do toho montování kecat nebudu, ale bylo by to asi jednodušší uvnitř toho schodiště, bude k tomu ideální přístup, nebude tam foukat. Já budu nosit závaží nahoru. Brány nám nahlásí čas průniku předmětu. Tyto porovnánáme s tabulkou. Když budou kratší...

Tedy, když na to tak koukám, tak měření ve vakuové trubici se jeví býti možná nadbytečné, co myslíte. Když se to kryje do 2,2 m a Kájovo elektrónka z Katoda Olomóc je 2,4 ... Jestli to nebude příliš práce. Co bude potřeba. Kájo, zatím se omlouvám ale přeruš přípravy, máš toho stejně hafo na hrbu a kapkovitá olova budou daleko důlžitější. Ale i ty by se daly koupit v rybářských potřebách.