Aktuálně: Probíhá přechod na novou verzi fóra. Postupně bude upravován vzhled a funkčnost fóra. Nahlaste prosím nalezené chyby...

Rezonanční elektromotor

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: Rival

Odpovědět
Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Rezonanční elektromotor

Příspěvek od Akord »

Na proudu se to muže, ale taky nemusí projevit, charakteristiky mužou být opravdu ruzné, i navzájem opačné, závisí od konkrétního príkladu. Musíte merit činný výkon (elektrický príkon) wattmetrem, nebo elektromerem a spočítat. Nebo pokud se vám nemení proud, tak se podívejte osciloskopem aspoň na fázový posuv, který určuje výkon, klidne muže proud zustat a zmenit se jenom ten posuv, čímž se zmení príkon. Motoru nemusí automaticky stoupnout proud, pokud je více zatížený, kolem rezonance jsou možné ruzné situace.

Pokud by jste stator toho brzdícího generátoru udelal otočne, nebo jej upnoul do pevné spojky pouze na hrídel, tak zavešením statoru zjistíte brzdný moment, a tím podle výšeuvedeného vzorce i výkon. Až se chcete presvedčit, jakou sílou a mechanickým výkonem se skutečne brzdí.

Brzda se dá otestovat treba na nejakém jiném DC motoru, tam bývá závislost momentu na otáčkách jiná.

Napadl mi jeden rychlý zpusob, jak jsem testoval prímo na hrídeli mechanický moment a výkon malé turbiny, kolem 100W, je to stejná situace, kterou by jste mohl použít. Chce to hrídel aspoň 30-100mm, prípadne ji na tento prumer nečím doplňte, drevo, kov, silon, ...je to jedno, čím, nebo nečím hotovým, treba nejakou remenicí.

Vemte drát se silikonovou izolací s prurezem 1 až 2.5mm2, a udelejte kolem té hrídele zhruba 1 závit, pričemž 1. konec držte volne v ruce, a ten 2. zavešte opet na rybárský silomer. Zatížením silomeru(jeho natahováním) máte známý moment, který opet použijete do predešlého vzorce, trení na válci je natolik velké, že ten 1. konec mužete držet jen minimální sílou (aby drát byl narovnaný) a tím se nezapočítá, a merení momentu na silomeru neovlivní, všechen moment se prenese na silomer. Místo silikonového drátu lze použít i tenký kožený remínek, všechno, co vydrží nejaké trení bez roztopení, nebo degradace. Chce to trochu cvik a postupovat svižne, ať se to netrápí, ale výsledky pri troše cviku jsou dobré.


talmar
Stálý člen
Příspěvky: 69
Registrován: sob 24 bře 2007 13:09
Bydliště: Frýdlant n.O.
Dal: 1 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Rezonanční elektromotor

Příspěvek od talmar »

Ten 120W motor jsem napájel přímo z měniče zatím v normálním režimu.Na měniči lze odečíst přesně napěti i proud.Po připojeni napěti na brzdný motor se na měniči nepohnul ani proud ani napěti.Nechápu to.Pokud ho točím ručně a připojím napěti brzdí jak šlak.Už to ale neřeším.Sehnal jsem altík a tím ho budu brzdit.


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Rezonanční elektromotor

Příspěvek od Akord »

Ale frekvenční meniče ve velké vetšine nemerí výkon. Spoléhají se na proud a približné zatížení, pri klasickém použití. Asynchronní motor se muže chovat i tak, že proud témer zustává, a mení se jenom fáze mezi proudem a napetím. 120W motor není takový problém pribrzdit mírne hrídel dreveným klackem, a zjistíte, co ten proud delá. V prípade rezonance bych na merení proudu meničem nespoléhal vubec, to merení predpokládá indukční zátež, a ne že jsou tam režimy s kondem apod. Pri silném brždení a spadnutí otáček bude motor stejne mimo optima. Mužete ale frekvenční menič napájet pres predrazený usmerňovač, a merit príkon včetne meniče(menič muže mít na prívodu i DC). To pak mužete i násobit napetí krát proud, pokud digitál merák umí efektivní hodnotu RMS. Ztráty meniče jdou celkem dobre odhadnout podle velikosti a teploty chladiče.


talmar
Stálý člen
Příspěvky: 69
Registrován: sob 24 bře 2007 13:09
Bydliště: Frýdlant n.O.
Dal: 1 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Rezonanční elektromotor

Příspěvek od talmar »

Na mechanické přibržděni motoru měnič reaguje správně,zvedne se i proud a začne jinak pištět.Proudový údaj z měniče je totožný s údajem na digitálu.Horší je to s napětím.Digitál není schopen poskytnout relevantní údaj.Tam se musím spolehnout na údaje přímo z měniče.Myslím že se dá na tento údaj napěti z měniče spolehnout.Jak jsem zmiňoval výše,motor budu zatěžovat alternátorem a tam změřím výkon velice přesně.Jen by mne zajímalo jakou mají účinnost alternátory.


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Rezonanční elektromotor

Příspěvek od Akord »

bežné autoalternátory jako bosch a spol mají účinnost kolem 70%, od 2000/min výše, pri nižších otáčkách o dost méne, a pod 800/min je velmi mizerní, výkon sežere buzení, pokud to není oddelené. Merit výkon pres takovýhle alternátor je zatíženo velkou chybou, ješte tak, kdyby šlo o generátor s magnety, s tím je méne práce, a jde lépe nakalibrovat. Nevím, proč to tak komplikujete, já bych to delal tím opásaným remínkem a silomerem na prumeru 50-100mm, je to dostatečne presné, rychlé, spolehlivé, jednoduché...asi to chete nechat bežet trvale...

napetí na výstupu meniče je nespolehlivý údaj zvlášte, pokud je záteží neco jiného, než bežne. Je to proto, že je jeho hodnota závisí vždy na záteži, a nedá se s ní vždy počítat pri výkonu ani v prípade merení RMS, kdyby to bylo tak jednoduché, tak frekvenční meniče ukazují všechny výkon, jeden parametr by už dodelali, když jich tam mají na nastavení dalších 100.


talmar
Stálý člen
Příspěvky: 69
Registrován: sob 24 bře 2007 13:09
Bydliště: Frýdlant n.O.
Dal: 1 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Rezonanční elektromotor

Příspěvek od talmar »

Altík mám zapojený.Funguje dobře,stačí ho jen nabudit cizím proudem odpojit a už tlačí sám.Je to Bosch z nějakého Opla.Učinnost alternátoru mne zajímá jen informativně,budu porovnávat příkon motoru do konstantní zátěže v normálním chodu a v rezonanci.Konečně to funguje jak má.


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Rezonanční elektromotor

Příspěvek od Akord »

účinnost autoaltu s otáčkama mírne stoupá (spíš se rozletí odstredivku, než by se dostala do pásma poklesu) tipuju tak 2000/min 70%, 5000/min 80%....


talmar
Stálý člen
Příspěvky: 69
Registrován: sob 24 bře 2007 13:09
Bydliště: Frýdlant n.O.
Dal: 1 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Rezonanční elektromotor

Příspěvek od talmar »

Tak jsem to zkoušel.Asi se mi nepodařilo dostat motor přesně do rezonance.Jeho štíkové parametry:120W,1320ot,0,46A 380V-H 0,8A 220V-T.Mám ho zapojený do T.Místo propojek na svorkovnici jsem zapojil rezonanční kapacity 3 krát 10mikrofaradů.Počítal jsem to podle jednofázového motoru podle vzorců od Kopeckého.Napájel jsem ho přes měnič na 100V.Naprázdno se motor rozjede a bere 1,6A.Pokud ho zatěžuju proud klesá dokud motor nevypadne.Krouticí moment je dost malý.Z altíku více jak 1A nedostanu.Ještě zkusím jinak naladit měnič a taky vyšší kmitočet.


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Rezonanční elektromotor

Příspěvek od Akord »

Rezonance a zatížení jsou jevy, které se vždy vzájemne vylučují. Buď platí jedno, nebo druhé. Rezonance nečeho nastává vždy jenom proto, že to neco není zatížené.

Proto také platí výroky:
silná rezonance=minimální zatížení
strední rezonance=strední zatížení
slabá rezonance=vysoké zatížení

Také z toho plyne určitý posun rezonanční frekvence, tato je mírne závislá od zatížení. Rezonanci neznámého motoru (štítkové údaje nepostačují) určit výpočtem dostatečne presne není možné, je treba zjišťovat experimentálne pridáváním, ubíráním kondu po 2, nebo 4 mikrofarad.


talmar
Stálý člen
Příspěvky: 69
Registrován: sob 24 bře 2007 13:09
Bydliště: Frýdlant n.O.
Dal: 1 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Rezonanční elektromotor

Příspěvek od talmar »

Jednodušší je měnit kmitočet na měniči.Mám to vypočteno na 50Hz.Motor jede do 60Hz,pak začne podivně vynechávat a dál nejde což je divné.Správně by měl jít dále a jeho odběr by měl klesat.Taky nevím zda mám správně vypočtenu tu rezonanční kapacitu.Na měniči je množstvi různých nadstavení jako magnetizace motoru, cos.fí,účinnost atd.Tyto parametry nadstavuju od oka.Na automatickou parametrizaci se v tomto režimu asi nedá spolehnout.


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Rezonanční elektromotor

Příspěvek od Akord »

Ano, je možné také menit frekvenci. Pokud vím, tak normální menič ale neumí pracovat se 4 kvadranty, zvládá jenom 2, proto neumí zpracovat kapacitní oblast, buď na to exne, nebo se tomu umí vyhnout, ale ne v té oblasti pracovat.


talmar
Stálý člen
Příspěvky: 69
Registrován: sob 24 bře 2007 13:09
Bydliště: Frýdlant n.O.
Dal: 1 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Rezonanční elektromotor

Příspěvek od talmar »

Měnič funguje v rámci základních parametrů U,I,F dobře.Ani nepíše chybové hlášky.Je tu ale hodně parametrů které nevím jak nadstavit.No uvidíme.Budu experimentovat,snad to přežije.Je zajímavé že proud naprázdno je dosti veliký 1,6A,motor taky dost hřeje.Zkusím to taky na 100Hz.To by měla být rezonanční kapacita poloviční.


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Rezonanční elektromotor

Příspěvek od Akord »

talmar píše:Měnič funguje v rámci základních parametrů U,I,F dobře.Ani nepíše chybové hlášky.Je tu ale hodně parametrů které nevím jak nadstavit.No uvidíme.Budu experimentovat,snad to přežije.Je zajímavé že proud naprázdno je dosti veliký 1,6A,motor taky dost hřeje.Zkusím to taky na 100Hz.To by měla být rezonanční kapacita poloviční.
Mel jsem to napsat spíše takhle : Žádný frekvenční menič určený pro asynchronní motor nezpracovává kapacitní kvadranty. Chybové hlášky pritom generovat nemusí. Rezonanční kapacita je pod odmocninou, proto bude pro 100Hz spíše čtvrtinová. V prípade motoru je ale tento odhad nepresný, je tam vzduchová mezera, sycení, nelinearita, rozptylové indukčnosti a otáčky rotoru.


talmar
Stálý člen
Příspěvky: 69
Registrován: sob 24 bře 2007 13:09
Bydliště: Frýdlant n.O.
Dal: 1 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Rezonanční elektromotor

Příspěvek od talmar »

V případě rezonance se motor jeví měniči jako odporová zátěž protože idukční a kapacitní reaktance se vynulují.Tak tedy poraďte jak jej nadstavit,pokud to vůbec půjde.Je fakt že na tento provoz není měnič konstruován.Hlavní nadstavení je jasné-snížit výstupní napěti a proud.


talmar
Stálý člen
Příspěvky: 69
Registrován: sob 24 bře 2007 13:09
Bydliště: Frýdlant n.O.
Dal: 1 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Rezonanční elektromotor

Příspěvek od talmar »

Je to tenhle kousek na 1,5Kw
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“