Aktuálně: Probíhá přechod na novou verzi fóra. Postupně bude upravován vzhled a funkčnost fóra. Nahlaste prosím nalezené chyby...

Free softwary aneb jak upravovat grafické a zvukové přílohy

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: Rival

Odpovědět

Mate zajem, aby tu na foru byli dostacujici obrazky a videa?

Urcite, rad se priucim a ulehcim foru.
10
83%
Nemam na to absolutne cas. Co vyfotim a nafilmuju, to sem hvizdnu.
1
8%
Nemam na to hlavu, je to moc slozity.
0
Žádná hlasování
Bojim se instalovat softwary, codecy a dalsi "vylepsovaky"
0
Žádná hlasování
Tyhle veci se bojim delat na pocitaci.
0
Žádná hlasování
Toto mi na tomhle pocitaci nikdo nedovoli delat.
0
Žádná hlasování
Mam jinou odpoved.
1
8%
 
Celkem hlasů: 12

Palo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4206
Registrován: úte 08 srp 2006 18:01
Bydliště: Brno
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Free softwary aneb jak upravovat grafické a zvukové přílohy

Příspěvek od Palo »

Zdravim,

rozhodl jsem se, ze tu uvedu nekolik softwaru pro upravu fotek, videi a zvuku, zaroven s malou skolou :) :

-------------------------- OBRAZKY --------------------------

** Davejte si pozor na velikost obrazku, ktere umistujete na forum!!!**
Nekteri tu umistujete zbytecne velke obrazky. Nejen, ze to zahlcuje vsem internetove pripojeni, ale prodrazuje to rocni pausal fora (kvuli velkym priloham)!

Reseni je zde: PhotoFiltre 6.2.7 – hodne dobrej free soft:
http://www.slunecnice.cz/download.php4?v=10445&u=1
Cesina:
http://www.slunecnice.cz/download.php4?v=10444&u=1 (zkopirujte soubor PLZ, ktery je v tomto ZIP souboru do adresare softwaru)
V tomto softwaru muzete libovolne upravovat obrazky vcetne aplikaci hromady filtru.
** Optimalni sirka obrazku pro forum je maximalni sirka nebo vyska 800 pixelu, optimalni je cca 500 pixelu**
Zalezi na tom, co ma byt na obrazku videt - podle toho upravte velikost.
V PhotoFiltre se na upravu velikosti dostanete pres /Obrazek /Velikost obrazku. Tam upravte cislo pixelu na 800 ci 500, nebo treba i na min, pokud je na obrazku videt vse, co videt byt ma...

Zaroven kontrolujte svetlost obrazku! /Korekce /Jas/kontast

Doporucuji tyto formaty:

Klasicky RGB obrazek (plnobarevna klasika, foto): JPG, pri ukladani JPG nastavte kompresi na nízkou (ne na minimální), tzn. cca posuvník kvality v cca jedne tretine zleva.

Cernobila klasicka fotografie: JPG, zaroven dbejte, aby obrazek byl ve skale "256 odstinu sede" – proste opravdu cernobily: /Obrazek /Barevny rezim /Paleta barev... /Systemova /256 odstinu sede, kvalitu nastavit stejne jako u barevne (nebo navolte nizsi pocet barev odstinu).

Barevny nebo cernobily graf, schema apod., kde je hodne stejnych ploch: TIF nebo GIF
- to je takovy obrazek, kde je proste jakoby bily podklad cary :) nebo nejaky nacrt (ne fotka papiru s nacrtem, tady jde o foto!) Zroven upravte rezim na co nejuspornejsi: /Barevny rezim /Paleta barev...


-------------------------- VIDEA --------------------------
Videa vytvorene pomoci TV karty:

Videa (kratka) se snazte nahravat do formatu AVI (bez komprese, s Microsoft ADPCM zukovym codecem) ve velikosti 320x240 pixelu, vyssi rozliseni je zbytecne. Nepouzivejte MPG, dela to problemy v tom smyslu, ze nesedi video se zvukem.

K uprave videi slouzi free software VirtualDub.
Zkontrolujte svetlost, pomoci /Video /Filters /Add... /Levels. Trochu si s tim hrajte, pochopite, o co jde :)
Pote je preulozte (ve Virtual Dubu) s codecem XVID, pripadne DIVX, audio codec MP3, 44 kHz byva sice zbytecne kvalitni, ale naprosto spolehlivy.

Pokud nemate codecy, je nutne je stahnout a instalovat...

Postupne sem budu doplnovat dalsi informace, podle Vasich dotazu.


Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1194 poděkování

komprese ...

Příspěvek od A(&F) »

... u TIFů je dobré zapnout kopmresi (která je na rozdíl od jpg absolutně "bezztrátová") ... ovšem nevím, jestli je totok možné i v těchto zmiňovaných softech ... dospělé editory to std. umožňují (PhotoShop, C-PhotoPaint atd.) ...

Sabáka (neboli PeS): ... Paľo zabudol si na volbu ... "Robím to užaj davno" ... :lol: ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
SonnY
Stálý člen
Příspěvky: 39
Registrován: stř 06 pro 2006 15:40
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SonnY »

No ja by som odporucil IrfanView (http://www.irfanview.com - je tam aj cestina aj slovencina + pluginy sa daju samostatne stiahnut)

Je to momentalne velmi pouzivany prehliadac obrazkov ktory obsahuje mnoho funkcii. Je niekolkonasobne lepsie kao ACDSee alebo ine prehliadace.

Co sa tyka trafficu tak odporucam uzivatelom ktory pridavaju fotky ktore nie su velmi dolezite aby to robili cez http://www.imageshack.us (k tomu odporucam imageashack toolbar)


Palo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4206
Registrován: úte 08 srp 2006 18:01
Bydliště: Brno
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: komprese ...

Příspěvek od Palo »

A(&F) píše:... u TIFů je dobré zapnout kopmresi (která je na rozdíl od jpg absolutně "bezztrátová") ... ovšem nevím, jestli je totok možné i v těchto zmiňovaných softech ... dospělé editory to std. umožňují (PhotoShop, C-PhotoPaint atd.) ...

Sabáka (neboli PeS): ... Paľo zabudol si na volbu ... "Robím to užaj davno" ... :lol: ...
Jj, té kompresi se říká LZW, nebo tak nějak. Ten softík, co jsem tu uvedl na obrázky to zapíná automaticky a změnit tuto volbu neumožňuje (co jsem se zběžně díval).

A s tou možností "Robím to užaj davno" máš pravdu, ale změnit to už asi nepůjde...
SonnY píše:No ja by som odporucil IrfanView (http://www.irfanview.com - je tam aj cestina aj slovencina + pluginy sa daju samostatne stiahnut)

Je to momentalne velmi pouzivany prehliadac obrazkov ktory obsahuje mnoho funkcii. Je niekolkonasobne lepsie kao ACDSee alebo ine prehliadace.

Co sa tyka trafficu tak odporucam uzivatelom ktory pridavaju fotky ktore nie su velmi dolezite aby to robili cez http://www.imageshack.us (k tomu odporucam imageashack toolbar)
S Irfanem jsem se setkal, ale používal jsem ho jen jako prohlížeč... je to v podstatě jeden z mála free prohlížečů obrázků... ...dá se doporučit :)

Ten http://www.imageshack.us se dá doporučit těm, co nechtějí nic instalovat, ale je takovej trochu podivnej s tím pevným "obrazovkovým" rozlišením... to by se muselo otestovat. Jen se mi nezdá, že všechno, co chci zmenšit, mi teče dvakrát přes net... takovejch obrázků posílat víc na zmenšení z třeba 8-mi Mpix foťáku, to musí být super :D


Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
SonnY
Stálý člen
Příspěvky: 39
Registrován: stř 06 pro 2006 15:40
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: komprese ...

Příspěvek od SonnY »

Palo píše:Ten http://www.imageshack.us se dá doporučit těm, co nechtějí nic instalovat, ale je takovej trochu podivnej s tím pevným "obrazovkovým" rozlišením... to by se muselo otestovat. Jen se mi nezdá, že všechno, co chci zmenšit, mi teče dvakrát přes net... takovejch obrázků posílat víc na zmenšení z třeba 8-mi Mpix foťáku, to musí být super :D
Co myslis tym "obrazkovym rozlisenim"?

A davat 8Mpx fotky na net je blbost na N-tu. Take velke fotky sa pakuju (rar).


Palo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4206
Registrován: úte 08 srp 2006 18:01
Bydliště: Brno
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: komprese ...

Příspěvek od Palo »

SonnY píše:Co myslis tym "obrazkovym rozlisenim"?

A davat 8Mpx fotky na net je blbost na N-tu. Take velke fotky sa pakuju (rar).
Obrazkovy rozliseni - jak je tam v nabidce... Kdyz bych chtel vyrez z fota, tak mi to pomerove nebude sedet. Nehlede na to, ze jsou fotaky i s 16:9 pomerem, takze pokud to rozsoupne na rozmer treba 800x600, tak se to nezadoucne deformuje...
Podle me je to urceny na prekopani obrazku pro pozadi monitoru... ...ikdyz XPcka si to prekopou podle svyho, ze jo...

A 8MPx fotky jsem myslel nahravat do te stranky za ucelem zmenseni, nez to davat na net jako fotky... ...tzn dvakrat to protece modemem - tam napr. 8 Mpx fota a zpet zmenseny treba na tech 1024x768...

A JPG moc nespakujes na mensi soubor, kolikrat to spis nakyne... JPG je komprimovany uz sam o sobe, vsak si to zkus, JPG davat do RARu je taky nesmysl... ...jedinou vyhodu to ma v tom, ze je to jeden soubor.


Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
SonnY
Stálý člen
Příspěvky: 39
Registrován: stř 06 pro 2006 15:40
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SonnY »

Palo, mam taky dojem ze tebe unika podstata imageshack.us !!!
TO nieje na zmensovanie fotografii, ale na ich hostovanie. Ten maly obrazok ktory to vygeneruje sa vola thumbnail a je to iba nahlad!

Po vygenerovani mas v prvom riadku kod ktory sa vklada do fora. Je to zmenseny obrazok na ktory ked kliknes tak ta presmeruje na oroginal.
Vyskusaj kliknut na ten obrazok a uvidis:

Obrázek


SonnY
Stálý člen
Příspěvky: 39
Registrován: stř 06 pro 2006 15:40
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Pro SonnY

Příspěvek od SonnY »

Iv píše:Krásnej snímek,dobrý,ale to forum je trochu nepřehledný.nezlob se za upřímnost.Jinak nádhera.Ten snímek je z Hav. teleskopu?Že by zrovna supernova?
Iv.
Neuveris tomu ale je to nas Mesiac!!!!

Najnovsie fotky a prvy krat farebne!!!

Osobne boli potvrdene cez teleskopy.

Mam toho viac.


A k teme: nechapem o com je tato tema. Vysvetli mi to niekto?


Aquarius1
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1195
Registrován: ned 16 pro 2007 0:43
Bydliště: Planeta Země
Dal: 5 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Videa a jejich převody do jiných formátů

Příspěvek od Aquarius1 »

Jelikož jsem již několikrát dal na forum videa a ty zabírají dost místa jak na disku tak případně na foru, našel jsem si na netu super prográmek na konverzi jakéhokoliv videa.Převádí snad všechny druhy formátů tam i zpět a je nutné si po instalaci jen stáhnout jednotlivé pluginy,ostatně pokud chcete něco převíst a není plugin sám to navrhne a vše jde rychle a automaticky.Nejlepší se mi jeví převod do FLV ,ze 3MB udělá 500Kb v kvalitě jakou si nastavíte.Dost ale kecání a tady je odkaz na Free Studio Manager v.3.1.1.2 Pak jen stačí FLVplayer a máte to zadarmo .Jen nevím jestli jsou přípony flv povoleny to ví Rival a bylo by to super vzhledem k úspoře místa.

http://www.dvdvideosoft.com/free-dvd-video-software.htm


Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
blackjoe9
Stálý člen
Příspěvky: 85
Registrován: ned 02 bře 2008 1:16

Příspěvek od blackjoe9 »

Celkom v pohode je prográmek Total Video Converter:

Total Video Converter je propracovaný nástroj pro konverze videa a audia. Všechny konverze jsou prováděny pomocí interních algoritmů, takže probíhají velmi rychle. Hlavní rysy:

-konverze do většiny mobilních formátů (mp4, 3gp, xvid, divx, mpeg4, avi, amr) používaných mobilními telefony, PDA, PSP, iPod apod.,

-konverze různých MPEG formátů kompatibilních se standardem DVD/SVCD/VCD,

-ripování DVD, extrahování audia z videa do mp3, ac3, ogg, wav, aac,

-ripování audi CD a další.

s týmto prográmkom sa dá delat vsechno ;)

a stahnut sa dá tu :
http://www.stahuj.centrum.cz/multimedia ... &g[oz]=2.5


Sme až príliš ďaleko na to, aby sme prestali...
Aquarius1
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1195
Registrován: ned 16 pro 2007 0:43
Bydliště: Planeta Země
Dal: 5 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Total Video Converter:

Příspěvek od Aquarius1 »

Program je to opravdu dobrej to jo ale není free tak tam budou nějaký ty omezení kdežto v Free Studio Manager v.3.1.1.2 omezení není.To jen tak na okraj ;) Jo ještě dodatek,v Free Studio Manager je to rychlí taky jedná se o vteřiny převodu.


Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
Uživatelský avatar
Rival
Hlavní admin
Příspěvky: 1087
Registrován: stř 16 lis 2005 9:44
Bydliště: severní­ čechy
Dal: 14 poděkování
Dostal: 183 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Videa a jejich převody do jiných formátů

Příspěvek od Rival »

Aquarius1 píše:...Pak jen stačí FLVplayer a máte to zadarmo .Jen nevím jestli jsou přípony flv povoleny to ví Rival a bylo by to super vzhledem k úspoře místa...
Přípona flv je povolena 8)...


Rival
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3248 poděkování

Transformátory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

EI Series Transformer Calculation.zip
Našel jsem a netu malinký a docela šikovný prográmek na počítání trafoušů. Není dokonalý, ale na bastlení více než postačující. Jedinné, co jsem na první pohled postřehl je malinká chyba, a to, že dotyčný nepočítá se ztrátou na sekundáru a má přepočet závitů a voltů 1:1. Ve skutečnosti je třeba na sekundáru přidat zhruba 2-3% závitů, aby vyšly volty na sekundáru správně.

Je to v šílené angličtině a zde je slovníček termínů a návod k použití.
Tento program je prý použitelný výhradně s jádry EI a pouze pro kulatý průřez drátu při udání průměru, což se dá samozřejmě dále přepočítat i na hranatý drát.

- Square dimension of the core - Dimenze průřezu jádra - nastavit nejlépe aktivními šipkami průřez jádra. Zelené pole udá maximální výkon trafa před saturací jádra. Pokud další zadání překročí limit jádra, okýnko se začervená studem.

Levá strana = primární cívka
- Primary coil (input parameters) - Primární cívka (vstupní paremetry)
- Input Volts - vstup Volty- zde je třeba zadat buďto za použití aktivních šípek, nebo přepsat (220) požadované napětí na primáru, poté kliknout na ADD, což znamená přidat, ale význam je zadat. To zapíše volty do čistého okénka Voltů. MilliAMPÉRY ve vedlejším okénku vylezou po zadání obou parametrů na sekundáru po proběhnutí programu.
- ADD - přidat, ale tvůrce je asi Srb, nebo Chorvát a moc neanglí a mínil zadat
- Delete - vymazat - vymaže zadání primárních voltů a ampér, pokud už program proběhl
- Clear - odstranit - vymaže mylné zadání Voltů dokud program neproběhl
- Current Power - neanglí, míní výkon ve watech , což by správně mely být KVA.
- Number of coils - neanglí - míní počet závitů
- Wire thickness - program funguje pouze na kulatý drát a je míněn průměr drátu

Pravá strana = sekundární cívka
- Volts - zadat Volty sekundáru, buďto šipkama, nebo přepsat jedničku v okýnku.
- miliAMPERES - zadat proud v miliampérách, opět buďto šipkama, nebo přepsat 1 v okýnku.
- ADD - zadat - přihodí zadané hodnoty do prázdných okének.
- Calculate - spočítat - vyplivne výsledky.

Program vypadá blbovzdorně. Dá se vždy vyčistit aniž se něco dokaličilo. Podle mých praktických zkušeností sice udává vice závitů,než je ve skutečnosti potřeba, ale může to být danné použitým druhem trafoplechů. Pracoval jsem a pracuju převážně s jiným systémem trafoplechů, který používá o dost tenčí plechy a má vyšší účinnost než EI.

Toto je samoběžný prográmek a Win XP mi ho bez problému provozujou.

S laskavým pozdravem, Slávek.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“