Aktuálně: Probíhá přechod na novou verzi fóra. Postupně bude upravován vzhled a funkčnost fóra. Nahlaste prosím nalezené chyby...

Linux.

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: Rival

Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3248 poděkování

Re: Linux.

Příspěvek od Slavek Krepelka »

laik píše:Zdravím, částečně se taky považuji za propagátora Ubuntu i když ne už tak horlivého....
Já se do osmi do rána mořil s XP. V podstatě jsem vzal HD s originálím naládováním XP a naházel na to všecky potřebné programy, abych mě úplně čerstvou verzi a naládovanou vším. Kupodivu jsem si vloni v zimě nadělal poznámky konfigurací a co jsem dělal vloni přes dva měsíce mi vzalo jednu noc, takže :good: Mám teď tenhle plus vyčištěné dvě HD s dosavadními a deparasitovanými a funkčními XP, takže se můžu dát do experimentování s Linuxem, zatím na další exklusivní HD. Uvidím jak to půjde.

Jinak laiku, starých HD přes 40GIG by mělo být po opravnách celkem za hubičku spousta. Mě dává moc smysl jich mít 5, jedu na mašině na šuplíky, takže je otázkou několika minut přehodit, přes nějaký program jako je minitool jednou za řekněme týden-měsíc udělat zálohu všeho i se operujícím systémem a pokud člověk chce něco nového, hrát si s tím zase na jiné HD. Zkoušel jsem i nějaké prográmky, které dovolí nabootovat z několika HD, i přepářek, ale vykašlal jsem se na to a pokud, přehodím si radši bootování v BIOSu, a i sprostým vypnutím té které HD. Normálně držím v kompu dvě, jednu vypnutou a druhou zapnutou. Přes všechny potíže to shledávám zatím nejjednodušší a nejspolehlivější. S linuxem si hraju dokonce jen na archaické 8GIG HD, stačí na to. Až mi to bude nějak vyhovovat a budu s tím spokojený, buďto to přemáznu na větší i s XP na dvojí bootování, ale asi spíš skončím tím, že se nacvičím na té malé a pak stejně doložím Linux na existující velkou s XP a nastavím vše znova, protože počítám že to 8GIG neudělám až tak, jak by se mi líbilo.

Každopádně je mou zkušeností, že nastavovat a domlouvat se s novýma věcima na jedinné funkční HD je koledování si a to i s windowsama. Taky jsem si znova ověřil, mluvím o XP, kolik programů se furt automaticky tlačí na net a dokáže to udělat i komunikačí konflikty s periferními přístroji, jako je tiskárna. Hlídám to stařičkým Zone Alarm 2.6, který mi umožní všemu, co na netu nepotřebuju, zavřít hubu. Jako firewall z venku už je asi dost neúčinný, ale zevnitř pracuje nádherně. Pokud XP použiješ třeba i dohromady s Linuxem, postaral bych se i o ty zbytečné komunikace. Pořád by to posílalo někam nějaké oznámení o tom co zrovna děláš a jenom to ruší činnost kompu.

Jo, pokud tu někdo používá nějaký torrent programy pro stahování, jsou sice fajna člověk se dostane k dost věcem, ale narazil jsem na to, že některé downloading (stahovací) programy, třeba na mTORRENT, jsou špiónské záležitosti. Je dobré si zkontrolovat na netu vše, než to člověk použije. Bývá to taky zabudované do (tool bars?) které chodí s freeware. Definitivně opatrně a nepřijímat je. Dokonce jsem narazil na jeden, který jsem omylem stáhl a kteý XP nedovolil ho normálně odinstalovat. Dost se mě pak natrápil a byl to právě mTORRENT tool bar. Celý jsem to vyházel. Nicméně, kdybych měl moc potřebu to použít, vyhradil bych si HD a stahoval jen na ni a pak překopčil jen maso a odřezky nechal psovi, nebo na flash memory (USB paměťová tyčka?), ale zase přes vyhrazenou HD. Tím si člověk ani náhodou nezasviní HD se kterými běžně dělá. Internet přes okna je hold neskutečné bordello.

Jinak Ubuntu 12.4 má v sobě Firfoxe zabudovaného a není problém se k němu dostat okamžitě po stažení. Akorát jak píše Petr, Ubuntu je pro mne příliš neohebný na nějaké přehledné funkční nastavení. Jinak mašinu mám sice starší, koupil jsem ji použitou za hubičku od opraváře a je to dnes už 5 let starý DELL, 2.8GHz a 2GB RAM se zabudovanou 1TB SATA HD a to určitě na dvojitý systém Linux XP stačí. Hlavně se mi taky líbí, že to má dvě kapsy na vestavěné HD a dvě (radši bych tedy aspoň 3) kapsy na DVD, nebo HD a použitelné i na IDE HD šuplíky. Koupím ale dvě SATA HD a dvojitý šuplík a bude vyřešeno. Ty mý starý IDE HD jsou pomalý a externí HD jsou zase krám navíc mimo komp.

No nic, mějte se.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3248 poděkování

Re: Linux.

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše:Na laborování s Linuxem se dá s využít účet "pokusného" uživatele, ..
Nazdar Petře. Tak tohle je už z Linuxu. To KDE se mi zatím moc líbí. :D Desktop zatím dělá co od něj chci. Jak vidíš, aj jsem nastavil českou klávesnici vedle anglické a jak to neznám, nevzalo to 5 minut najít a udělat. Hned jsem aj našel jak nastavit klávesnici napořád na danný jazyk globálně, nebo jen na aplikaci, což Win snad ani nemaj jako možnost. Nějak ten KDE funguje přirozeněji než celý Win. Taky mi to nevynechává při psaní písmena. Zdá se mi to malinko pomalejší, ale možná to jsem já :D Taky je ten operační systém polovina XP.

Vše je pěkně vysvětlovaný obláčkama, který jsou na rozdíl od Win nenápadné a naprosto k věci. Pomoc (help) je psaná tak, že člověku říká jak co udělat a ne jako u Win co okna dokážou, ale už ne jak. Ještě je nějaká jiná rozlišitelnost, ale to bude zvolenou velikostí písma. Tohle co vidím jsou děsný blechy, ale to taky najdu. Podíval jsem se na Linuxovskou kancelář (Office), tedy psaní a spread sheet a taky to vypadá fajn.

Zkusím se domluvit s Wine, jestli se mi podaří slušná konverze mezi Win a Linuxem, ale pokud ne, taky žádná starost. WinXP zavřu hubu Zone Alarmem z obou stran. Dá se použít jako zámek na připojení na net, takže v nich budu moc dělat nerušeně bez netu co budu potřebovat a nepůjde mi v Linuxu a na net jenom na Linuxu. Tím pádem mi můžou všichni políbit s jejich Windows upgradováním :ptrain: Bude to ještě práce, ale domluvím se s tím :jump: Teď ještě jestli se ten linux domluví s DOSovou tiskárnou. Když ne, koupím novou a tuhle nechám jen na výkresy. Na dopisy je stejně dost mizerná díky blbým emulačím driverrům a je jen černobílá. V DOSu byla moc fajn a slouží mi už 17 let bez jakýchkoliv oprav a snad čtyřikrát jsem ji trochu za tu dobu očistil. Každopádně Petře dík za pošťuchování Linuxu. :good: :spirit:

Aha. Už vím, co se mi na tom Kubuntu tak líbí. Vše je zatím po ruce. Děláš klávesnici a všechny nastavení co s ní souvisí jsou tam. Dáš hledání, a hned tě to zavede kam chceš. Ne že člověk musí hledat pět různých nastavení jedné záležitosti na pěti různých místech, což vlastně vychází bratru na 60, protože 55 z těch kam jsi vlezl je blbě. U Win je to trhání zubů konečníkem.

S laskavým pozdravem, Slávek.

P.S. byla to velikost písma :D


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
libcosenior
Zasloužilý člen
Příspěvky: 265
Registrován: úte 13 bře 2012 12:18
Bydliště: Banská Bystrica
Dal: 165 poděkování
Dostal: 131 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Linux.

Příspěvek od libcosenior »

Slávku, predpokladám, že ako webbrouser používaš Firefox.
Ak je to tak, otestuj aj Chromium => GoogleChrome - pre linux. Možno budeš spokojnejší ako s Firefoxom. ;)


Žiť, to je tá najvzácnejšia vec na svete, pretože väčšina ľudí len existuje.
Armstrong-Elixir_zivota.pdf
Partykova.pdf
Perfektné fórum pre každého kto sa chce naučiť programovať
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2416 poděkování

Re: Linux.

Příspěvek od poota »

To Slávek:
ještě mi napiš, kterou distribuci máš. Podle toho je balíčkovací systém a taky program pro instalování nových programů a volba repozitářů a serverů, ze kterých se to tahá.
PCLinuxOS teď měnil repozitáře, takže došlo k tomu, že neplatí ty, které se automaticky nastavily při instalaci a je potřeba na nové přejít "ručně".
http://www.pclinuxos.cz/?p=2274#more-2274

Když už jsem to nakousnul - existují dva základní formáty balíčků. Jeden je .rpm, vyvinul ho Red Hat a zkratka znamená RedHat Package Manager. Tyto balíčky spravuje nástroj rpm, který umožňuje kompletní správu instalačních programových balíčků, tedy nainstalování i odinstalování, což není věc úplně triviální, protože existují tzv. závislosti", to znamená, že balíček s programem vyžaduje instalaci dalšího balíčku, který obsahuje třeba knihovnu, nutnou pro správný běh programu. Protože nástroj rpm se obsluhuje pomocí parametrů, zadávaných textově v konzoli, obsluhuje se dnes už pohodlněji pomocí grafického rozhraní, v PCLinuxOS konkrétně komfortním Synaptikem, který mám dojem, že byl převzat z Debianu a upraven pro balíčky .rpm. Jinak Gnome prostředí běžně používá "gnorpm" a KDE zase "kpackage".
Druhý balíčkovací systém je .deb a vyvinul si ho Debian a používají ho distribuce, které z Debianu vycházejí.
Instalace nových programů je snadná - v Synaptiku nebo jeho ekvivalentu napřed stáhneme aktuální stav balíčků - některé z nich jsou měněny, vždy pouze k lepšímu(!), třeba i několikrát za měsíc. Pak si vybereme programy, které chceme nainstalovat, odinstalovat a nebo aktualizovat a zvolené činnosti provedeme.
V PCLunuxOS existuje ještě možnost "rychlá instalace", která se skrývá pod ikonou na ploše. Vybere se kategorie, třeba "Internet" a tam se odklepne, co chceme nainstalovat, třeba Chromium. Zajímavé je, že se otevře okno, ve kterém je vidět průběh celého instalačního procesu v textovém módu, kdy script zadává příslušné povely i parametry tak, jak bychom to měli v konzoli zadávat my - tedy kdybychom to uměli. :D
Nedoporučuji nikomu, aby se pokoušel něco instalovat a nebo odinstalovat jinak než přes služby balíčkovacího systému! Ten se o všechno postará dokonale - tedy obslouží i položky v menu a provede i dokonalé vymazání nepotřebného.
O mazání v Linuxu se zmíním podrobněji, protože funguje jinak než v DOSu a od něj odvozených systémech. V nich pro smazání souboru stačí smazat pouze první písmeno názvu a soubor je "smazaný" a jím zabíraný prostor se považuje za volný k dalšímu zápisu. Linux nehledá soubor podle jména, ale podle jeho "hlavičky". Ta zůstává stejná, i když se soubor přejmenuje, takže i pak ho systém bez problémů najde.
Příklad z praxe: pořídil jsem druhý disk, přičemž na prvním jsem měl Windows i Linux. Protože jsem to chtěl radikálně změnit, naformátoval jsem první disk a spustil počítač s očekáváním, že se dozvím, že disk nemá systém a budu požádán o systémovou disketu. Trochu mě zaskočilo, že naběhlo LILO, což je zaváděcí program Linuxu a ten mi dal na vybranou, jestli chci zavést Linux nebo Windows. Dost škodolibě jsem vybral Linux a čekal jsem něco jako Fatal Error nebo Kernel Panic - jenže kdepak. Úplně normálně mi naběhnul Linux přesně tak, jak měl - ovšem ze zformátovaného disku!
Teď k tiskárnám a jiným zařízením.
Většinou je k nim nutný nějaký ovladač, který výrobci zveřejňují pro Windows, ale často už ne pro Linux. Pokud někdo z linuxové komunity takové zařízení rozchodí, je ovladač i pod Linuxem. Když ho nenajdeme a neběhá to ani s nějakým pro kompatibilní a nebo podobné zařízení, dá se použít i ovladač, který je určen pro Windows. Linux si ho přeloží do "svého jazyka" pomocí prográmku ndiswrapper.
KDE má "svou" kancelář, která se aktuálně jmenuje Calligra, ale příliš mě nenadchla. Za daleko lepší variantu považuji Libre Office nebo Open Office, což je skoro totéž - obě jsou potomci původní Star Office, a je to důstojný konkurent MS Office.
Používání Windowsích programů pouze přes Wine nefunguje vždycky bez chyb. Proto je lepší mít naistalované Windows, buď přímo na oddílu disku a nebo alespoň pod Linuxem virtuálně - potom běží bez chyb přes Wine všecko, co ve Windows.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2416 poděkování

Dual boot

Příspěvek od poota »

K provozování Windows a Linuxu na jednom stroji.
Chytřejší systém se instaluje jako druhý, takže napřed se nainstalují Windows a teprve potom Linux.
Když se použije disk, na kterém už Windows jsou, tak je potřeba napřed použít defrag, aby se soubory setřásly na začátek disku. Pak se pro Linux vytvoří zvláštní oddíl v prázdné části. Předtím si zazálohujeme všechno, o co nechceme přijít. Nové rozdělení disku je snadné pro toho, kdo to aspoň trochu umí. V Linuxu se kromě vytvoření oddílů ještě také musí vybrat, kam a jako co se bude který oddíl připojovat a také se vybírá typ souborového systému pro každý oddíl. Většina distribucí se to snaží co nejvíce zjednodušit a nebo rovnou raději automatizovat. Je dobré se podívat i na nápovědu. Linuxový zavaděč se instaluje na první disk, to je ten původní s Windows, a můžeme si zvolit, který z těch systémů se bude zavádět bez "zásahu" a který po zvolení.
Situace je daleko jednodušší a bez rizika, když máme pro Linux samostatný disk.
Pokud chceme mít přístup ke svým souborům z obou systémů, tak je vytváříme v adresáři pod Windows. Linux k nim přistupovat umí dokonale, takže z Linuxu je tam můžeme číst, vytvářet i upravovat - stará se o to "sdílecí" program Samba. Z Windows se na soubory Linuxu nedostaneme.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3248 poděkování

Re: Linux.

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše:To Slávek: ještě mi napiš, kterou distribuci máš. ...
Nazdar Petře. Stáhl jsem 12.10 což by měl být nejnovější. Má to v sobě zahrnutý ten Office Libre. Jinak zatím je jedno, co jsem stáhl, je to ve zkušební fázi. Samozřejmě se mám co učit, ale já těch programů zas tak moc nepoužívám. Potřebuju psát, tedy nějaký Word, který se dá hodit i do MSdoc, abych se domluvil s ostatníma lidma na netu běžným formátem, autocad zůstane asi na oknech, i když už jsem chytil, že Autocad 14, který je dost starý, ale který používám, potože mi bohatě stačí, běží přes Wine. Dál nějaký jednoduchý HTML editor, zatím používám front Page Express a sem tam i textový Note Tab, dále spread sheet, nějaké ty udržbářské na HD, Zip, FTP, a nějaké drobky, včetně akrobata na čtení no a samo něco na přehrávání videí. Dohromady toho nebude víc jak 20. Hry nehraju. Není to tedy, že bych nedělal nic jiného než pořád ládoval a kydlil nějaké programy.

Jinak Libkovi: Firefox mi nedělá nic, s čím bych nesouhlasil. Na straně druhé je na rozdíl od Googlechrome nekomerční, takže radši jedu s nekomerčním. Že je "zadara" se pouze zdá. Velcí hráči zadara nedaj nic. Když se podívám na špionáž, kterou dělá AVG, je mi z toho na nic a pokud bych šel na jejich vyšší placenou formu, ještě bych jim za to platil. On si toho je málo kdo vědomý, ale jsou to v podstatě legální Trojani. Hlídaj co jsi kde koupil, po čem jsi kdy kde lezl, kdy chodíš spát a kdy vstáváš, kdy bývá někdo doma atd. Toí je všecko informace, která se dá střelit a taky se střílí. Proto taky chodí tolik spamu a jiné neřesti. Proto taky chci od MS. Jestli má někdo pocit, že viry vyrábí parta nadšenců, který nemaj nic jiného na práci než nakrknout druhé, je velice na omylu. Dělají to ti, kterým to nese a nese to těm, byť i zdánlivě nepřímo, který pak prodávaj anti programy buďto za prachy, nebo skrzevá zadarmiko programy prodejem informací a mnoho z nich obojí dohromady. Například že Norton, nebo AVG není Microsoft neznamená, že nespolupracují. Naopak. Je to jenom divadýlko stejně jako s dochtorama. Ke kterýu vlezeš, ten je členem stejné zastřešující organizace a jde o pinkalindu Moric-Michal-David-Samuel.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2416 poděkování

Re: Linux.

Příspěvek od poota »

To Slávek:
ještě mi brnklo, že Tvoje potíž s tím, že Ti tiskárna neskenuje jak by měla, může být způsobená i tím, že v Linuxu je na skenování samostatný program xsane. Když ho spustíš, tak si najde sám zařízení, kterým se dá skenovat a dál už je to jednoduché.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3248 poděkování

Re: Linux.

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše:... ještě mi brnklo, ...
Na špatnou strunu. Před 17ti roky byl skenování nejblíže Fax. Problém je s komunikací s tiskárnou. Už teď jedu přes USB adaptor, takže i tam může být už zádrhel.

Dík a ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
laik
Zasloužilý člen
Příspěvky: 858
Registrován: sob 23 úno 2008 21:41
Bydliště: Brno
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Linux.

Příspěvek od laik »

S tém skenerem mám já stále problémy, ale to je prej u linuxu běžné, až po koupi tiskárny sem se dočet že je dobré si nejdříve zjisti která tiskárna už někomu jede a tu koupit....
stahl sem sice ze stránek HP nějakej ovladač pro linux ale asi nebyl moc dokonalej, spíš bych řekl že to jen tak narychlo spíchli aby mohli machrovat že pamatují i na linuxáky.....
já zkoušel všechny programy na sken co sem našel v centru softu pro ubuntu a každej zlobí, skener se načte jednou z deseti a pak bud skenuje dobře, nebo se v polovině načítání sekne, nebo se nejde sken vůbec......
Uvidím co bude až to nainstaluju znova, je totiž pravda že mě ubuntu takřka od začátku hlásilo po spuštění, že je problém z nějakým systémovým programem, ale jelikož to stále v pohodě jelo tak sem to neřešíl.....
Každopádně taky dík pooto za linux školení.....


Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2416 poděkování

Re: Linux.

Příspěvek od poota »

Můžeš zkusit i ovladač pro Windows prostřednictvím linuxového ndiswrapperu, který ho pro Linux přeloží.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3248 poděkování

Re: Linux.

Příspěvek od Slavek Krepelka »

laik píše: ... skener se načte jednou z deseti ...
:ethink: To mi přijde jako špatně nastavený čas (time out) na skener. Pokud nemá skener paměť jak hrom, komp se mu snaží vnucovat další informace příliš brzo a že to skener nemůže momentálně vzít, komp se po pár odražených komunikacích na další komunikování vykašle a skener se kousne, protože nemáinfo jak dál. Tenhle problém se skutečně chová earticky, někdy jo a někdy ne, což záleží na tom, jak si komp zrovna zadá velikost komunikačního bloku, který skeneru zrovna pošle. Taky může být na skener nastavený příliš malý buffer v kompu, tedy paměťová RAM kapacita pro to odkud skener bere info. To by mělo být v nějakých složkách nastavení, config nebo batch.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
laik
Zasloužilý člen
Příspěvky: 858
Registrován: sob 23 úno 2008 21:41
Bydliště: Brno
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Linux.

Příspěvek od laik »

Dík za rady.
já to budu znova řešit až u nového comp. je opravdu možné že veškeré mé problémy byli na straně HW a já je sváděl na linux....


Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2416 poděkování

Re: Linux.

Příspěvek od poota »

Zmínil jsem dva balíčkovací systémy rpm a deb, což ovšem nejsou jediné možné způsoby instalace programového vybavení, používané v Linuxu.
Linux je doménou programátorů tak vůbec nepřekvapuje, že v něm lze instalovat i přímo ze zdrojových kódů. Mimochodem zpřístupnění zdrojových kódů ke kontrole a nebo úpravám je zakotveno rovnou v licenci. To umožňuje snadné nalezení i odstranění případných chyb, které probíhá v reálném čase, tedy oprava se na netu objeví většinou během několika dnů nebo i hodin.
Linux také již v základní instalaci obsahuje několik programovacích jazyků a také několik příkazových interpretů. Takže není divu, že když někomu něco nevyhovuje a nebo schází, tak si to naprogramuje a nebo přeprogramuje, čímž vznikají stále nové a nové distribuce, prostředí a nebo programy.
Například nevýhodou balíčkovacích systémů jsou závislosti na jiných balíčcích. Proto byly vyvinuty distribuce, které pro každý program obsahují všechny potřebné závislosti v jediném balíčku, což umožňuje třeba provozování různých verzí téhož programu. Příkladem je třeba distribuce GOBO Linux.
Distribuce, které se instalují a rovnou i optimalizují pro daný stroj ze zdrojových kódů jsou oblíbené mezi "znalci", ale pro naši potřebu je klidně pominu pro jejich náročnost na znalosti.
Jádro Linuxu musí obsahovat různé ovladače, ale nikdo předem neví, na jakém stroji jaké.
Jednou možností je mít v jádru všechny, ale pak je jádro příliš objemné.
Druhou možností je zkompilovat jádro přímo pro daný stroj, což se také běžně dělá, ale ne mezi námi obyčejnými smrtelníky.
Třetí možností jsou moduly, které se mohou do jádra při běhu zavést a nebo odebrat.
Na principu modulů je založeno programové vybavení distribuce Slax - vybraný modul se do systému zavede a program se může rovnou používat. Moduly se při startu buď zavádějí všecky přítomné, a nebo se vybere, které všechny podle přednastavené konfigurace. Tím je možné mít stroj optimalizovaný jednou třeba jako herní, jindy jako výpočetní nebo třeba pro editaci grafiky a nebo hudby. Instalace se provádí zkopírováním modulu, odinstalace jeho smazáním a za běhu systému se to provádí managerem modulů. Zdánlivě to nemá příliš význam, ale umožňuje to třeba bez restartu změnit nastavení systému z jakéhokoli jazyka na jakýkoli jiný a nebo třeba provozovat několik uživatelů a každého s jinou lokalizací, která jde kdykoli za běhu změnit.
Což, upřímně řečeno, není příliš problém ani v jiných distribucích, i když třeba ne tak jednoduše.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1194 poděkování

Počítače na ISS přejdou z Windows na Linux ...

Příspěvek od A(&F) »

citace:... "Přesunuli jsme důležité funkce z Windows na Linux, protože jsme potřebovali systém, který by byl stabilní a spolehlivý. Takový, nad kterým budeme mít plnou kontrolu, když jej budeme chtít opravovat, vylepšovat a upravovat přesně podle našich potřeb," vysvětluje na webu Linux Foundation Keith Chuvala z United Space Alliance. Po této změně nezůstane na ISS ani jeden počítač, kde by běžela jakákoliv verze Windows. ...

... http://technet.idnes.cz/iss-linux-c7m-/ ... vesmir_vse ...

... :D :D ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3248 poděkování

Re: Počítače na ISS přejdou z Windows na Linux ...

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše:... "Přesunuli jsme důležité funkce z Windows na Linux, ...
A to ty XP byly asi nejstabilnější verzí Windows ze všech. :spirit:

Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“