Aktuálně: Probíhá přechod na novou verzi fóra. Postupně bude upravován vzhled a funkčnost fóra. Nahlaste prosím nalezené chyby...

Mayer repl, elabs, smolar, iv

Souhrn všeobecných informací nejen pro "Vodíkáře".
golan
Stálý člen
Příspěvky: 36
Registrován: úte 18 črc 2006 17:48
Bydliště: Liberecko

Mayer repl, elabs, smolar, iv

Příspěvek od golan »

http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=2028#2028
Nevim proč stavět toto zařízení když ho nikdo kdo nemá osciloskop nezprovozní myslím 50% plknění!

Kdysi jsem toto dělal při změně frekvence se mění poměr mezery a naopak!
Uvedl jsem tady schéma kde se mění jenom frekvence první a druhé 555 poměr mezera impuls a frekvence je stále 1:1 tedy 50% vysvětení je tam.Toto může dělat každý a ten co má osciloskop nemusí zdlouhavě hledat 50%.
Rozepíši aby bylo jasno schéma mayer replika oba 555 jsou identicky zapojené přitom první přerušuje ten druhý/vypíná jej/:
1:555 se nabíjí přes 100R a potenciometr 10K přes diodu ta vpravo na C.Poté co napětí na pinu 2,6 dosáhne prahového napětí 555 se překlopí a C se vybíjí přes Diodu v levo a Pot. 47K a 100R do pinu 7.
2:Levá 555 přerušuje pravou 555 která dělá frekvenci čili levá dělá mezeru-bez signálu-bez napětí a pravá dělá počet pulsů které jsou ůměrné mezeře tedy při větší frekvenci je více pulsů.
3:Kdo nemá osciloskop nemá šanci tak popíši postup pro ty co ho mají-nastavení frekvence –pulsu přes 100R a pot. 10K třeba 100Hz při tom se změní mezera tak se musí nastavit mezera přes pot 47K a to tak dlouho dokud není poměr 1:1 poté se dělá to samé s pravým 555 kde nenajde počet potřebných pulsů třeba 6.Zbytek : http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=100
4: U upraveného zapojení se nastaví u http://www.upramene.cz/forum/files/3903 ... nz_104.jpg
R3 dáme potenciometr a nastavujeme mezeru tedy nečinnost 555.
U 555 R6,R7 dáme potenciometry a měníme frekv. Tedy počet pulsů více http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=100
5: U upraveného zapojení se nastaví u http://www.upramene.cz/forum/files/2x555_143.jpg
Levá 555 R1,R5 dáme potenciometr a platí co u minulého popis bod 4.
Pravá 555 R2,R7 to samé co výše.
6:U těchto dvou zapojení měníte jen délku mezery a počet pulsů a nemusí vás zajímat poměr 1:1 protože je stále stejný oproti mayer replik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Můžete jak psáno tady http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=100 dokonce nastavit bez osciloskopu počet impulsů sice nepřesně ale rozhodně se dostanete někam oproti mayer replik kdy nikdy nezjistíte počet pulsů a nikdy nenastavíte poměr mezery/bez osciloskopu/
Doufám že ted je to jasné všem a nebude se stále někdo zabývat zapojením /úvod/ které je náročné na vybavení…………….



Trubky:21mm skoro 100kč metr,6mm 30kč metr minimální objednávka 2 metry od rozměru.

Vracov:Minimálně dvakrát jsem pustil do kondíku vyšší napětí než je jmenovité, vždycky vybouchly-v knize se uvádí že se nesmí překračovat moje praxe sedí s teorií.Jestli tranzistor má 6V průrazné napětí BE pří Ice 0 a Ib 40uA co asi udělá napětí cca 10V s proudem řádu mA.AR 7/2006 někdo něco postavil cituji:"Přiznávám že jsem porušil nepsanou radioamatérskou zásadu-prostudovat a pochopit zapojení-a zařízeni jsem slepě postavil.Nefungovalo.......s běžnými typy časovače 555 to nemůže pracovat...."Já mám osobně tu samou zkušenost třeba se stavebnicí!

Smolar:to jsou údaje vztažené k tomu odporu z výstupu 555 tedy napětí,proud ,frekvence atd.Frekvence je to co nás zajímá to jaké je vrcholové napětí a pod není tady podstatné protože ten odpor tam nebude dáte si tam opto nebo tranzistor a pod jako výstup na bunku.

golan


golan
Stálý člen
Příspěvky: 36
Registrován: úte 18 črc 2006 17:48
Bydliště: Liberecko

Re: Mayer repl,elabs,smolar,iv

Příspěvek od golan »

Omlouvám se všem a adminovi,ale jelikož je to rozházené v různých tématech tak jsem to dal sem.

K http://www.upramene.cz/forum/files/2x555_143.jpg a http://www.upramene.cz/forum/files/3903 ... nz_104.jpg Další krok je logika navázána na tyto dvě 555.Protože výše uvedená zapojení chci dodělat musím se naučit funkci logických obvodů,jestli někdo ví kde je pro blbce jako já nějaké vysvětlení celé problematiky uvítám toto.Materiály co mám mě neuspokojují-nechápu a tím nemyslím základní věci jako OR,AND,NAND apod.Zajímá mě zbytek tedy klopné obvody,časovače ,registry atd.Děkuji.

golan


jeff
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1140
Registrován: pon 28 lis 2005 1:25
Bydliště: Praha
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

logika

Příspěvek od jeff »

Pokud by Ti stačily informace o starých ttl obvodech, můžu Ti naskenovat jedno staré AR-B z 1 poloviny 80 let

Jeff


hyna
Stálý člen
Příspěvky: 44
Registrován: sob 17 čer 2006 19:21
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyna »

No zas ale nevim, kde je psano ze musi byt 50% strida? Elabs treba psal, ze se ukazalo lepsi menit sirku impulsu.

Ohledne tech kondenzatoru, tak tos mel smulu no. Nejake to mensi pretizeni prezivaji i dlouhodobe. Ona je to totiz maximalni hodnota napeti, kterou vyrobce muze 100% zarucit. Proste rezervy tam sou.

Taky tady pises neco o trubkach. To sou svarovany nerez trubky? Kde to majji za takovou cenu? Ja sem se jen tak orientacne ptal a cena byla okolo 2tisic/m u prumeru 12cm.


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2442
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 470 poděkování
Dostal: 212 poděkování

trubky

Příspěvek od lajos »

Mi měnily na balkóně okna a hodil jsem řeč s pracantem o volné energii a o nerez trubkách, říkal že často dělá zábradlý a prý jaké chci. Řekl jsem si o 1 až 5 coulů a do týdne mi přinesl krásné půlmetrové zbytky, sadarmo! Někdy stačí se bavit s lidma popř. se zastavit u soukromníků provádějící práce s kov. materiálem.


golan
Stálý člen
Příspěvky: 36
Registrován: úte 18 črc 2006 17:48
Bydliště: Liberecko

Re: trubky

Příspěvek od golan »

lajos: nemám balkon,ani nejsem z velkého města a já potřeboval specifický průměr s mezerou 1.5 mm jinak díky

Jeff: jestli budeš tak laskav tak to beru mě jde o základy díky moc

Hyna: ty kondí mají jmenovité napětí ano nějaké 2 až něco volty vydrží a nehodlám zkoušet ta rána je solidní a bordel také,ta střída o ní píše mayer 50% a minulý rok když jsem zkošel zapojení mayer repl ale bez druhýho 555 tak podle natočení potenciometru-měření odporu a nakonec výpočtu to vypadá nejlépe na těch 50%/takhle vypadá praxe bez osciloskopu/ a to i podle schématu od chmelec kde bylo řízení IO-z PC zdrojů při skutečnosti kdy jsem věděl kde je zhruby těch 50procent.
Trubky jsou nejlevnější svařované a není to znát bezešvé jsou dražžší o 100% a cena se dá spočítat z těch dvou co jsem psal jistě to mají na kg doufám větší průměry jsem nebral jen řadu od 6-21mm.

golan


Peter

Pro golana

Příspěvek od Peter »

Snad ti pomůžou tyhle stránky. http://www.doctronics.co.uk/4017.htm


golan
Stálý člen
Příspěvky: 36
Registrován: úte 18 črc 2006 17:48
Bydliště: Liberecko

Re: Pro golana

Příspěvek od golan »

Peter píše:Snad ti pomůžou tyhle stránky. http://www.doctronics.co.uk/4017.htm
Díky


golan
Stálý člen
Příspěvky: 36
Registrován: úte 18 črc 2006 17:48
Bydliště: Liberecko

OK

Příspěvek od golan »

Takže učil jsem se logické obvody a jsem z toho jelen.

1.Co se týče poměr mezera impuls našel jsem přepínáním-jumperem se dá nastavit 10-90% tedy žádné potenciometry

2.Konečně jsem dokonce vymyslel zapojení což nebývá běžné kdy jeden potenciometr dělá frekvenci a zbytek přepínáním/ještě doladím/ se mění počet pulsů kdy mezera-puls 50% a skupina pulsů-mezera 50%.

Obrázek zobrazuje
a/dole zákl kmitočet
b/výše 6 pulsů
c/výše 4 pulsy
d/nahoře 8 pulsů

Není potřeba 2x555 apod a není potřeba měřáku jen na měření frek
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Peter

Pro golana

Příspěvek od Peter »

V příloze jsou dva druhy zapojení obvodů 4093 a 4017, které se liší jenom tvarem výstupního signálu. Potenciometrem měníš frekvenci a spínačema volíš počet pulzů a délku mezery. Zatím si nevím rady se zapojením výkonového tranzistoru, nebo tyristoru. Nejsem žádný elektronik.
Pokud se někomu tohle schéma bude hodit a dokáže to použít, budu rád když uveřejní svoje vylepšení.[/img]
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


golan
Stálý člen
Příspěvky: 36
Registrován: úte 18 črc 2006 17:48
Bydliště: Liberecko

Re: Pro golana

Příspěvek od golan »

[quote="Peter"]V příloze jsou dva druhy....

To tvé schéma až k tomu zase sednu omrknu.

Já jsem na tom od té doby nedělal takže tady to je hrubé schéma silně nedodělané-je to jinak než to tvoje.

Jsou tam tři stupně podle počtu pulsů,výstupy na osciloskopu b,c,d:
B-8pulsů
C-4pulsy
D-6pulsů

Generátor bude 4093 který jsem už někde popsal,následují:dělička//ta dělá počty pulsů//,převod 50/50,invertor a hradlo and.Výstup viz obr.

Už jsem psal přepínačem-jumperem bude ještě možno měnit poměr signál mezera 10-20-30...90%


Smolař
Stálý člen
Příspěvky: 72
Registrován: sob 26 lis 2005 20:34
Bydliště: U Plasmy

Meyer

Příspěvek od Smolař »

Zdravím vás.
možná se to bude někomu hodit.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Brečím když tankuji drahý benzín
golan
Stálý člen
Příspěvky: 36
Registrován: úte 18 črc 2006 17:48
Bydliště: Liberecko

Re: Meyer

Příspěvek od golan »

kubelka píše:Zdravím vás.
možná se to bude někomu hodit.
Když jsi sem dal tento dokument měl jsi přidat zbytek tedy dokum. 1 z roku 2005 kde je podstata jejich snažení a mohl jsi to přeložit jako já.

golanh


Iv
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1080
Registrován: sob 07 říj 2006 17:51
Dostal: 8 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Kubelk -Meyer

Příspěvek od Iv »

Prostě to nejede-vyzkoušeno ,tečka!Laboratorní teorie-menší vyvin ,než naše mašinky.


Smolař

Meyer

Příspěvek od Smolař »

Ahoj, s tím Meyerem to není tak špatný. V patentech jsem nenašel žádnou zmínku o jedné a dost podstatné fintě. Mimochodem na stejném principu to fachá i panu Dinglovi.


Odpovědět

Zpět na „Rozklad vody a vodík - všeobecně“