Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: mno,

Příspěvek od NAVAR »

Akord píše:
NAVAR píše:Při teplotách pod 150 °C je téměř chemicky inertní, nereaguje dokonce ani s lučavkou královskou. Rozpouští se v kyselině fluorovodíkové (HF), kyselých roztocích obsahujících fluoridové ionty a kapalném oxidu sírovém (SO3).
To zas tolik neznamená. Elektrické pole o napetí 5V má často vetší sílu, než nejsilnejší kyselina, nebo hydroxid, nebo lučavka. Týká se to zejména kladné elektrody, na kterou bych doporučil spíše ten uhlík, bez jakékoliv prímesi kovu. No a na zápornou stačí klidne nerez, nic to s ním neudelá.
To i destilovaná voda je velmi rozpouštědlo, za 20 let naleptá sklo....
Katoda není tak choulostivá, to je pravda a správná připomínky. Je taky možné, spíš jisté že anodová elektroda se bude pokrývat vrstvou oxidu (elektrochemicky TaxOx).
Anodu bude možná dobré udělat z kovu který elektrochemicky neoxiduje (zlato, platina, rhodium, uhlík..)

V příloze je ideologický nákres, ještě mi tam, chybí vybrání v čelech na O kroužky aby mi to nesáklo bokem.
Plexi lauf a desky vezmu z řempo holoubek, membrány pravděpodobně udělám z filtrů (membrán) 0,2-0,4um (Fischer - borosilikát).
Samozřejmě si to nejdříve nastřelím v kádince abych hned napoprvé "nerodil mrtvého mastodonta".
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 98 poděkování

no jasně,

Příspěvek od jarda ovčák »

No jasně, a co takhle se tím nezabývat a tu rozpouštějící se elektrodu,tedy polaritu dát tam, kde to nebude vadit, tedy do té části, kterou vyleješ?


NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: no jasně,

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák píše:No jasně, a co takhle se tím nezabývat a tu rozpouštějící se elektrodu,tedy polaritu dát tam, kde to nebude vadit, tedy do té části, kterou vyleješ?
Pro ostatní aby se nezapomnělo (Jardovi už jsem to říklal)
Jedna z metod na zahuštění šťáv je metoda vymražovací (používá se i na čističkách). Principem je že se ze šťávy vytvoří ledová tříšť, první zmrzne voda, šťáva zůstane…Pokud se to přecedí přes síto a zachytí se ledové krystaly, šťáva proteče.
Energetická náročnost na mražení vody je cca několikanásobně menší než na uvedení vody do varu. Pokud se použije systém tepelného čerpadla v cyklu, tak náklady na vymražování klesnou na 1/10.


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Uživatelský avatar
Jim68
Zasloužilý člen
Příspěvky: 668
Registrován: úte 29 zář 2009 14:36
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

zahuštění šťávy

Příspěvek od Jim68 »

NAVAR píše:
jarda ovčák píše:No jasně, a co takhle se tím nezabývat a tu rozpouštějící se elektrodu,tedy polaritu dát tam, kde to nebude vadit, tedy do té části, kterou vyleješ?
Pro ostatní aby se nezapomnělo (Jardovi už jsem to říklal)
Jedna z metod na zahuštění šťáv je metoda vymražovací (používá se i na čističkách). Principem je že se ze šťávy vytvoří ledová tříšť, první zmrzne voda, šťáva zůstane…Pokud se to přecedí přes síto a zachytí se ledové krystaly, šťáva proteče.
Energetická náročnost na mražení vody je cca několikanásobně menší než na uvedení vody do varu. Pokud se použije systém tepelného čerpadla v cyklu, tak náklady na vymražování klesnou na 1/10.
Průmyslově se pro sirupy používá taky var za sníženého tlaku, stejně pro mlíko - když snížíš tlak tak mlíko v sušičce vaří už při 25°C a na dno nádrže padá jako sušený ( z toho pak míchají ty trvanlivý mlíka v krabici - brr..). Podle projektantů týhle technologie je to nejlevnější - v podstatě jen kompresorem odsáváš páru.... :shock:


Jim68
Be happy!
NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: zahuštění šťávy

Příspěvek od NAVAR »

Jim68 píše:
NAVAR píše:
jarda ovčák píše:No jasně, a co takhle se tím nezabývat a tu rozpouštějící se elektrodu,tedy polaritu dát tam, kde to nebude vadit, tedy do té části, kterou vyleješ?
Pro ostatní aby se nezapomnělo (Jardovi už jsem to říklal)
Jedna z metod na zahuštění šťáv je metoda vymražovací (používá se i na čističkách). Principem je že se ze šťávy vytvoří ledová tříšť, první zmrzne voda, šťáva zůstane…Pokud se to přecedí přes síto a zachytí se ledové krystaly, šťáva proteče.
Energetická náročnost na mražení vody je cca několikanásobně menší než na uvedení vody do varu. Pokud se použije systém tepelného čerpadla v cyklu, tak náklady na vymražování klesnou na 1/10.
Průmyslově se pro sirupy používá taky var za sníženého tlaku, stejně pro mlíko - když snížíš tlak tak mlíko v sušičce vaří už při 25°C a na dno nádrže padá jako sušený ( z toho pak míchají ty trvanlivý mlíka v krabici - brr..). Podle projektantů týhle technologie je to nejlevnější - v podstatě jen kompresorem odsáváš páru.... :shock:
Dobrá poznámka :good:


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

tepelný audit domů

Příspěvek od martin11 »

:lol: ....halooooo....zdravím všechny.....dotaz...je tu někdo mezi námi, kdo udělá ...tepelný audit domku...nebo má nějakého známého, který to dělá.....a hlavně za kolik...???...jde o to , že tento bezcený kus papíru je třeba pro žádost na dotaci při pořízení tepelného čerpadla...../grrrr/
navíc ten audit, prej klidně může být i špatný....dle prodejce čerpadla ..tepelnýho...slouží k tomu, aby si člověk nekoupil silnější čerpadlo , než se auditem zjistí....takže klidně i do stanu......na ztátách domu nezáleží...prostě jen ....razítko.... :idea:
.....mám domeček 2 místnosti...a borec tady si řekl....no ani to nenapíšu.....dotace je nějaká...ale polovinu slupne audit...
...jo je tu někdo , kdo poradí jak postupovat....dík za info....a možná ne jen pro mne...martin11


... věřím, že se " TO " povede ......
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 98 poděkování

mno,

Příspěvek od jarda ovčák »

Mě dělali energetický audit,dům 330metrů čtverečných, s dvoupatrovou půdou i sklepama 16 místností a kdyby delali projekt na dotaci, tak by to stálo 9 tisíc, a kdyby to firma i zateplovala, tak by to bylo grátis.
Rozhodně to trvalo dvěma frajerům den měření a jednomu u počítače další den dosazování hodnot do programu. Takže to s cestou odpovídá běžnému trhu práce.Nakonec si neřekli ani korunu, protože to nikam nevedlo, čož bylo v souladu s dohodou.
Energetický audit je o plánech domu a o konstrukci, tedy z čeho je co postaveno.U mne den měřili barák, páč plány si odvezli sudetští němci v pětačtyřičátým.
Na tč bych si dal majzla, aby nemělo horizont návratnosti za horizontem životnosti. Pokud na dotaci, tak by ti energetický audit měl grátis zpracovat dodavatel tč v rámci dobrých mravů.


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: zahuštění šťávy

Příspěvek od Akord »

Jim68 píše:Průmyslově se pro sirupy používá taky var za sníženého tlaku, stejně pro mlíko - když snížíš tlak tak mlíko v sušičce vaří už při 25°C a na dno nádrže padá jako sušený ( z toho pak míchají ty trvanlivý mlíka v krabici - brr..). Podle projektantů týhle technologie je to nejlevnější - v podstatě jen kompresorem odsáváš páru.... :shock:
Já jsem zkoušel tento zpusob. Až tak jednoduché jako na první pohled to není. Spotreba energie na odsávaní páry není malá, protože té páry je fakt moc, ta voda v sirupu varí, a pres každou vývevu není možné hnát vodnou páru i ruznými kyselými zbytky. Často ale mnohem vážnejší problém ale je, jak dostat do toho sirupu teplo, protože sníženým tlakem silne klesne konvekce a varem si voda teplo bere ze sebe a chladne. Ten úbytek tepla pri varu je docela obrovský, a proto sirup varem okamžite ostydne, a nechce varit, stoupat teplota.
Musel by být zdroj tepla ve stene nádoby, nebo v sirupu. Napríklad dvojitá stena, a v ní ohrívaná pomocná kapalina s podstatne vyšším bodem varu.než voda pri dané teplote.
Jiná energeticky zajímavá alternativa, je to vymražování, velmi dobrá pripomínka.


Uživatelský avatar
Jim68
Zasloužilý člen
Příspěvky: 668
Registrován: úte 29 zář 2009 14:36
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: zahuštění šťávy

Příspěvek od Jim68 »

Akord píše:
Jim68 píše:Průmyslově se pro sirupy používá taky var za sníženého tlaku, stejně pro mlíko - když snížíš tlak tak mlíko v sušičce vaří už při 25°C a na dno nádrže padá jako sušený ( z toho pak míchají ty trvanlivý mlíka v krabici - brr..). Podle projektantů týhle technologie je to nejlevnější - v podstatě jen kompresorem odsáváš páru.... :shock:
Já jsem zkoušel tento zpusob. Až tak jednoduché jako na první pohled to není. Spotreba energie na odsávaní páry není malá, protože té páry je fakt moc, ta voda v sirupu varí, a pres každou vývevu není možné hnát vodnou páru i ruznými kyselými zbytky. Často ale mnohem vážnejší problém ale je, jak dostat do toho sirupu teplo, protože sníženým tlakem silne klesne konvekce a varem si voda teplo bere ze sebe a chladne. Ten úbytek tepla pri varu je docela obrovský, a proto sirup varem okamžite ostydne, a nechce varit, stoupat teplota.
Musel by být zdroj tepla ve stene nádoby, nebo v sirupu. Napríklad dvojitá stena, a v ní ohrívaná pomocná kapalina s podstatne vyšším bodem varu.než voda pri dané teplote.
Jiná energeticky zajímavá alternativa, je to vymražování, velmi dobrá pripomínka.
Je to v pohodě, synergie s ostatnímy technologiemi provozu- mlíko (sirupy) se přece nejdřív rozvaří atd., takže místo prostého chlazení pouze smění teplo. Toho výparného je dost - ale ne zas tolik , kvůli tomu nižšímu tlaku je ho řádově čtvrtina proti tabulkovým hodnotám hmotnostního objemu vody. Kromě toho, vyplatí se to při mrazení (jardo ovčáku), protože v tom prášku prostě není voda. A tak to výparné teplo ušetříš při tom mražení (zkus mrazit mouku x vodu - je to cca 4x větší energie...). Proto to ty firmy od nás kupují. Lišáci... :shock:


Jim68
Be happy!
Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: zahuštění šťávy

Příspěvek od Akord »

Jim68 píše:Toho výparného je dost - ale ne zas tolik , kvůli tomu nižšímu tlaku je ho řádově čtvrtina proti tabulkovým hodnotám hmotnostního objemu vody.
To je nesmysl. Výparné teplo pro jednotkovou hmotnost s poklesem teploty pod 100C dokonce mírne stoupá.


Uživatelský avatar
Jim68
Zasloužilý člen
Příspěvky: 668
Registrován: úte 29 zář 2009 14:36
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

akordovi

Příspěvek od Jim68 »

Jasně, promiň, myslel jsem pokles teploty... :shock:


Jim68
Be happy!
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 98 poděkování

ANO

Příspěvek od jarda ovčák »

Ano, dokonce jsou na trhu technologie na vakuové zahuštění s olejovou mezistěnou a odsáváním par.
Pokud by nevyšla reverzní osmoza, pak se přichýlím k některé ze dvou nastíněných technologií. Ale naštěstí se rev osmoza používá k zahuštění javorového syrupu, takže to fachat musí. Navís s nedostižnou en náročností.


pepe
Zasloužilý člen
Příspěvky: 693
Registrován: ned 21 říj 2007 23:50

Re:ANO

Příspěvek od pepe »

Jardo Jardo hmm , čo s tebou . Jak z pohladu zloženia vstupných a kvality výstupných produktov & technológijí porovnávate tu neporovnatelné . Javorová miazga neobsahuje ani kyseliny ani bežné monosacharidy čo sa o šťavâch z polnohospodárských a ovocinárských produktov povedať nedá ani zo srandy . Pri javorovóm sirupe z pohladu kvality je to o v nom osmózou ,,predestilovaných" minerálných a stopových prvkoch na rozdiel od pol.pr. kde to je hlavne o zachovaní pôvodných (tj. prírodných a v patričnom pomere) aróm a kyselin & vitamínoch . Čo myslíš , po téjto nápovede ktorá z technologijí tu preberaných je pre daný účel tá najvhodnejšia ? Pepe


Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: zahuštění šťávy

Příspěvek od NAVAR »

Akord píše:
Jim68 píše:Průmyslově se pro sirupy používá taky var za sníženého tlaku, stejně pro mlíko - když snížíš tlak tak mlíko v sušičce vaří už při 25°C a na dno nádrže padá jako sušený ( z toho pak míchají ty trvanlivý mlíka v krabici - brr..). Podle projektantů týhle technologie je to nejlevnější - v podstatě jen kompresorem odsáváš páru.... :shock:
Já jsem zkoušel tento zpusob. Až tak jednoduché jako na první pohled to není. Spotreba energie na odsávaní páry není malá, protože té páry je fakt moc, ta voda v sirupu varí, a pres každou vývevu není možné hnát vodnou páru i ruznými kyselými zbytky. Často ale mnohem vážnejší problém ale je, jak dostat do toho sirupu teplo, protože sníženým tlakem silne klesne konvekce a varem si voda teplo bere ze sebe a chladne. Ten úbytek tepla pri varu je docela obrovský, a proto sirup varem okamžite ostydne, a nechce varit, stoupat teplota.
Musel by být zdroj tepla ve stene nádoby, nebo v sirupu. Napríklad dvojitá stena, a v ní ohrívaná pomocná kapalina s podstatne vyšším bodem varu.než voda pri dané teplote.
Jiná energeticky zajímavá alternativa, je to vymražování, velmi dobrá pripomínka.
Párkrát jsem zkoušel něco impregnovat vodou ve vakuu a nakonec to dopane tak že voda zamrzne. Jako vývěvu jsem používal běžnou rotační.
To přihřívání bude asi potřeba. Švihnul bych tam nějaký topný tělísko, třeba obyčejný výkonový odpor.


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

tepelný audit

Příspěvek od martin11 »

jarda ovčák píše:Mě dělali energetický audit,dům 330metrů čtverečných, s dvoupatrovou půdou i sklepama 16 místností a kdyby delali projekt na dotaci, tak by to stálo 9 tisíc, a kdyby to firma i zateplovala, tak by to bylo grátis.
Rozhodně to trvalo dvěma frajerům den měření a jednomu u počítače další den dosazování hodnot do programu. Takže to s cestou odpovídá běžnému trhu práce.Nakonec si neřekli ani korunu, protože to nikam nevedlo, čož bylo v souladu s dohodou.
Energetický audit je o plánech domu a o konstrukci, tedy z čeho je co postaveno.U mne den měřili barák, páč plány si odvezli sudetští němci v pětačtyřičátým.
Na tč bych si dal majzla, aby nemělo horizont návratnosti za horizontem životnosti. Pokud na dotaci, tak by ti energetický audit měl grátis zpracovat dodavatel tč v rámci dobrých mravů.
...mno...já mám domeček 3 místnosti špajzík koupelnička....bez patra....rok 1910....celkem 60m2...a místní auditorista chce to samý....firma co od ní "asi" budu kupovat čerpadlo a trubičky do dodlahy vč. izolací...je poměrně laciná....je to hlavně tím , že čerpadlo není nadopovaný někdy až nesmyslnou elektronikou, podlaha je jednoduchá a rozvody také....a čerpadlo je za polovic proti renomovaným značkám....přitom kompresor používají všichni stejný a chladivo také....jde o to jaký kdo dělá výměník...vzduch -vzduch...a do jaký bedny to nacpou...
....ty drahé firmy mají audit v ceně čerpadla...ale v součtu to vyjde ještě dráže....také dost dobře nechápu, co audit měří.....okna termo...to předám protokol o montáži, zdivo , umím změřit a je to z opuky....80 cm...stropy izolované sadroš + termokonopí... :idea: 4 hodnoty....obytná část 85 m3 x50W = 4250 t.j asi potřebný topný výkon 4KW....čerpadlo tepelné s výkonem 8kw bohatě stačí....pojedu na poloviční výkon.... :idea:
...tak....zná někdo někoho s razítkem....dík a hezký den martin11 :lol:


... věřím, že se " TO " povede ......
Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“