Aktuálně: Probíhá přechod na novou verzi fóra. Postupně bude upravován vzhled a funkčnost fóra. Nahlaste prosím nalezené chyby...

Chaty - archiv a diskuze k probíraným poznatkům

Praktická část fóra.

Moderátor: Rival

Uživatelský avatar
Rival
Hlavní admin
Příspěvky: 1092
Registrován: stř 16 lis 2005 9:44
Bydliště: severní­ čechy
Dal: 14 poděkování
Dostal: 183 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: otázky pro mima

Příspěvek od Rival »

habana píše:mime, v chatu stojí:
20:50:29 [Mim] To je právě ta změna podle Gewa všechny jsou horizontálně
20:51:42 [Mim] Příkon na 1litr je 80watů
20:52:46 [Nobody] Mim liter plynu? prosim...
20:53:12 [Mim] ano na litr plynu

Mám tomu rozumět tak, že vyrobíš 1 litr plynu s příkonem 80W...ale za jak dlouhý časový úsek?
Informace není úplná. Možná tam mělo stát "se spotřebou 80Wh (= 0,8kWh) = příkon 80W po dobu 1 hodiny.
Pak to dává smysl.
Jedině tak lze definovat spotřebu energie = input. :roll: :roll:
Chat ještě pokračoval...

21:22:58 [Mim] Promiňte, vrátil jsem se zpátky a listoval, kde se stala chyba. 80W na litr vody, ne plynu. Omlouvám se za překlep
21:27:35 [jova] Mime 80W to je tuším 40x účinější než klasická elektrolyza? Není to na nobelovku?
21:30:31 [Mim] jova: jen asi desetkrát. Dokázali to jiní, já jen pochopil


Rival
Návštěvník

Re: otázky pro mima

Příspěvek od Návštěvník »

habana píše:mime, v chatu stojí:
20:50:29 [Mim] To je právě ta změna podle Gewa všechny jsou horizontálně
20:51:42 [Mim] Příkon na 1litr je 80watů
20:52:46 [Nobody] Mim liter plynu? prosim...
20:53:12 [Mim] ano na litr plynu

Mám tomu rozumět tak, že vyrobíš 1 litr plynu s příkonem 80W...ale za jak dlouhý časový úsek?
Informace není úplná. Možná tam mělo stát "se spotřebou 80Wh (= 0,8kWh) = příkon 80W po dobu 1 hodiny.
Pak to dává smysl.
Jedině tak lze definovat spotřebu energie = input. :roll: :roll:
21:22:58 [Mim] Promiňte, vrátil jsem se zpátky a listoval, kde se stala chyba. 80W na litr vody, ne plynu. Omlouvám se za překlep
20:55:20 [Mim] Víte, to jsou právě otázky s počítáním bublin. V autě je to tak, že při plném zatížení umí elyzer rozložit za hodinu až sedm litrů vody..

7 litrů vody rozloží se spotřebou 560Wh


habana

Re: otázky pro mima

Příspěvek od habana »

Rival píše:
habana píše:mime, v chatu stojí:
20:50:29 [Mim] To je právě ta změna podle Gewa všechny jsou horizontálně
20:51:42 [Mim] Příkon na 1litr je 80watů
20:52:46 [Nobody] Mim liter plynu? prosim...
20:53:12 [Mim] ano na litr plynu

Mám tomu rozumět tak, že vyrobíš 1 litr plynu s příkonem 80W...ale za jak dlouhý časový úsek?
Informace není úplná. Možná tam mělo stát "se spotřebou 80Wh (= 0,8kWh) = příkon 80W po dobu 1 hodiny.
Pak to dává smysl.
Jedině tak lze definovat spotřebu energie = input. :roll: :roll:
Chat ještě pokračoval...

21:22:58 [Mim] Promiňte, vrátil jsem se zpátky a listoval, kde se stala chyba. 80W na litr vody, ne plynu. Omlouvám se za překlep
21:27:35 [jova] Mime 80W to je tuším 40x účinější než klasická elektrolyza? Není to na nobelovku?
21:30:31 [Mim] jova: jen asi desetkrát. Dokázali to jiní, já jen pochopil

rivale,
to ale přece vůbec nemá co se spotřebou dohromady.
Tam prostě nutně musí být udáno kolik wattů za jaký časový úsek.....a co bylo důsledkem spotřebovanéko příkonu... a to už je druhá věc, jestli jde o rozklad 1 l vody nebo vznik 1 l plynu...i když je to samozřejmě důležitá okolnost a hovoří spíše o účinnosti, s jakou byla vložená energie využita.
O vložené energii mluví jen a pouze spotřebovaný příkon za jednotku času (Wh, kWh, MWh, GWh, atd...).
Vem si třeba ledničku, kde se udává spotřebovaná energie v kW za 24 hodin. Také je to příkon za jednotku času.
To že např. vysavač má příkon 1800W nehovoří nic o spotřebované energii, protože záleží na tom, jak dlouho luxujeme (narozdíl od výrobce ledničky výrobce vysavače opravdu neví, jak dlouho a jak často luxujeme... u ledničky je to jasné, výrobce předpokládá že je zapnutá furt a tedy pro nás, pro spotřebitelské hňupy zprůměroval spotřebu během dne = semo tamo lednice běží a semo tamo neee).
Luxujeme li v součtu za celý měsíc hodinu, naše spotřeba za vysavač činí 1800Wh (= 1,8kWh).
V případě, že budeme luxovat celý měsíc nonstop, pak spotřebujeme zavilým vysáváním logicky daleko více: 30x24x1800=1296000Wh (= 1296kWh).
Logicky, i účet za spotřebovanou energii bude absolutně diametrální. :roll: :roll:
A kdo mi nevěří, tak ať si nechá puštěněj lux celej měsíc a pak uvidí ten účet :roll: :roll:
A povšimni si, že vůbec neuvádím, zda výsledkem mého lítého vysávání je deset kilo sajrajtu v pytlíku, anebo 10g prachu v hepa filtru. To je již o účinnosti, a tak podobně, jestli mi rozumíššššš. :roll: :roll:
howgh!
Naposledy upravil(a) habana dne úte 16 led 2007 17:56, celkem upraveno 2 x.


Uživatelský avatar
Rival
Hlavní admin
Příspěvky: 1092
Registrován: stř 16 lis 2005 9:44
Bydliště: severní­ čechy
Dal: 14 poděkování
Dostal: 183 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: otázky pro mima

Příspěvek od Rival »

habana píše: rivale,
to ale přece vůbec nemá co se spotřebou dohromady...
Ja taky nereagoval na spotřebu. Jen sem opravil Tvůj údaj o plynu za vodu... Tedy 80W na 1litr vody...

No a Anonym ještě přidal další Mimův údaj s chatu: 7 litrů vody rozloží se spotřebou 560Wh

Toť vše ;).


Rival
habana

Re: otázky pro mima

Příspěvek od habana »

Anonymous píše:
habana píše:mime, v chatu stojí:
20:50:29 [Mim] To je právě ta změna podle Gewa všechny jsou horizontálně
20:51:42 [Mim] Příkon na 1litr je 80watů
20:52:46 [Nobody] Mim liter plynu? prosim...
20:53:12 [Mim] ano na litr plynu

Mám tomu rozumět tak, že vyrobíš 1 litr plynu s příkonem 80W...ale za jak dlouhý časový úsek?
Informace není úplná. Možná tam mělo stát "se spotřebou 80Wh (= 0,8kWh) = příkon 80W po dobu 1 hodiny.
Pak to dává smysl.
Jedině tak lze definovat spotřebu energie = input. :roll: :roll:
21:22:58 [Mim] Promiňte, vrátil jsem se zpátky a listoval, kde se stala chyba. 80W na litr vody, ne plynu. Omlouvám se za překlep
20:55:20 [Mim] Víte, to jsou právě otázky s počítáním bublin. V autě je to tak, že při plném zatížení umí elyzer rozložit za hodinu až sedm litrů vody..

7 litrů vody rozloží se spotřebou 560Wh
O.K.
Děkuji, to je vyčerpávající odpověď.
Moc díky ještě jednou.
habana :roll: :roll:


hyna
Stálý člen
Příspěvky: 44
Registrován: sob 17 čer 2006 19:21
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyna »

Když jsme tak u toho Mima, dneska sem si počítal kolik budu potřebovat vyvrtat děr do elektrod. "Perforace je skoro poloviční(k ploše elektrody) a je 5 milimetrovým vrtákem"
Což vychází na 500 děr :shock: To bude vrtáníčko...

Taky jetstli můžu, tak sem nepochopil tuhle větu: Dalším důležitým faktorem je poměr aktivní plochy základních elektrod k VN elektrodě. Musí se rovnat.

Počítal jsem to z rozměrů co padly na chatu, ale opravdu mě to nevychází. Takže jsou dvě možnosti, buď neumím počítat, nebo počítám blbě :dknow:

Mám ale docela strach se na cokoliv ptát, když vidím co se tady občas děje :color: Moje "kapesný" mě ale totiž nedovoluje dělat chyby v nákupu matrošu a neuváženýho zpracování, bohužel :lol:


Mim
Zasloužilý člen
Příspěvky: 855
Registrován: čtv 21 zář 2006 7:41
Bydliště: Plzeň
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od Mim »

Hyna píše:Když jsme tak u toho Mima, dneska sem si počítal kolik budu potřebovat vyvrtat děr do elektrod. "Perforace je skoro poloviční(k ploše elektrody) a je 5 milimetrovým vrtákem"
Což vychází na 500 děr :shock: To bude vrtáníčko...

Taky jetstli můžu, tak sem nepochopil tuhle větu: Dalším důležitým faktorem je poměr aktivní plochy základních elektrod k VN elektrodě. Musí se rovnat.

Počítal jsem to z rozměrů co padly na chatu, ale opravdu mě to nevychází. Takže jsou dvě možnosti, buď neumím počítat, nebo počítám blbě :dknow:

Mám ale docela strach se na cokoliv ptát, když vidím co se tady občas děje :color: Moje "kapesný" mě ale totiž nedovoluje dělat chyby v nákupu matrošu a neuváženýho zpracování, bohužel :lol:
Vždyť to není tak složité. Počet elektrod. Jejich plocha. Odvrtání děr v VN elektrodě. Celková plocha VN. Počet VN elektrod. A tloušťka elektrod. Kdo říká, že u VN elektrod je to polovina plochy? Jde o celkovou plochu. Mim


Však ono to půjde!!!
habana

Re: Spotreba

Příspěvek od habana »

_ píše:to jiri:
jenom doplnim, ze ta zarovka sezere za 1 sekundu 60 joule, ne watu, ale proto tam asi mas ty uvozovky u toho sezere. Ale jinak je to tak, ten vykon je 60 joule za 1 sekundu = 60 Watu, za hodinu je to fakt 0,06 KWh, bacha na to, fakt se to dost plete staci si rict, ze zarovka o vykonu 0,06 KW (=60W) svitila hodinu, takze za tu hodinu spotrebovala 0,06 KWh.
Ano, toto jsou opravdu konstruktivní příspěvky.
Pro vysvětlení: o tom jak to je jsem se rozepsal tak zeširoka, protože jsem tušil, že dost lidí v tomto asi nemá dost jasno, jouly jsem do toho raději ani nepletl.
A přitom je to jedna ze stěžejních věcí našeho snažení - spotřeba, příkon, výkon, účinnost.
Jak jednoduché!
Howgh
habana


jeff
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1140
Registrován: pon 28 lis 2005 1:25
Bydliště: Praha
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

bramboračka

Příspěvek od jeff »

Když mám žárovku, která má urřitý příkon, nezáleží na tom, jak je velký. Podstatné je, na jakou dobu ji rozsvítím, nemusí to být zrovna na 1 hodinu, může to být na 1s, nebo 1 min. Od toho pak vychází jednotka práce, která vyjde součinem příkonu a času. To platí při trvale zapnuté žárovce. Představte si, že se tato žárovka využívá jako světelný telegraf, tedy přenášení informací pomocí Morseovy abecedy. Jaká tam je vykonávaná práce?
Nemá cenu zabíhat do detailů, tohle patří k naprostým základům elektrotechniky a mělo by to být naprosto zřejmé. Udá-li se nějaký příkon, mělo by se předpokládat, že je myšlen v jednotkách hodin. Tak už to snad bude platit i pro příště, aby nedocházelo k nejasnostem. Tohle by se mohlo dát jako základní fakt do slovníku zkratek a výrazů.

Jeff


jiri

Spotreba

Příspěvek od jiri »

To Jeff:
neda mi to a musim znovu regovat...Jeff spravne pise, ze vykonana prace je soucinem vykonu (prikonu) a casu. Takze je STEJNE PODSTATNE, jaky ma prikon a jak dlouho svitm.
Pak tam ale pises, ze by se melo predpokladat, ze prikon se udava v jednotkach hodin :evil: ... ale to preci nedava smysl, prikon se musi udavat ve watech, tam zadnou hodinu nejde nikam nacpat. I kdyz pocitas vykon/prikon v elektrice, tak soucinem U*I dostavas vysledek ve watech, praci pak dostanes kdyz to vynasobis casem. Ta hodina figuruje jenom tam, kde si chces prevest praci na kWh aby sis napr spocital kolik si spalil elektriny.

Priklad: vyvijec ma prikon cca 24W (cca 12V*2A). Za dobu 40 minut rozlozil 1l vody.
40 minut=2400 s
vyvijec tedy spotreboval 2400*24=57600 Ws (Wattsekund)
jelikoz watsekunda je neprakticka jednotka,prevadi se to na kWh (kikowathodiny)
57600 Ws = 57,6 kWs
57,6 kWs / 3600 = 0,016 kWh
takze na rozlozeni 1l vody na vodik a kyslik vam staci asi 10 haleru, teda pokud berete elektrinu od CEZu :D

PS: 1 Ws (watsekunda) = 1 J (joule)
W=J/s
Ws=W*s=(J/s)*s=J
No to uz je skoro na nove vlakno...


jeff
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1140
Registrován: pon 28 lis 2005 1:25
Bydliště: Praha
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

spotřeba, anonym Jiri

Příspěvek od jeff »

Pak tam ale pises, ze by se melo predpokladat, ze prikon se udava v jednotkach hodin ...

Mělo by se předpokládat a to proto, abychom to nekomplikovali dalšími výpočty. Prostě pro naši potřebu, když někdo napíše, jako zde výše, že na určitou práci (např. na rozložení 1l vody) spotřebuje 80W, je to 80W po dobu 1 hodiny. Ještě jednou zdůrazňuji pro naši potřebu! Pokud se bude voda rozkládat výkonem 40W, bude to teoreticky trvat 2h, ale práce zase zůstane stejná. Proto když je napsán jen výkon bez jednotky času, měla by práce odpovídat tomuto výkonu po dobu 1h.
Asi by nebylo moudré do toho míchat zmíněné Ws a proč by nemohly být i Wmin.... Fuj, to by nebylo pěkné.
Tvoje výpočty a přepočítávání jednotek jsou v pohodě, jen jsem to sem nechtěl tahat, myslím si že ne každý to bude znát. Jenom pro jednoduchost, aby napsané údaje nepůsobily zavádějícně.


Mim
Zasloužilý člen
Příspěvky: 855
Registrován: čtv 21 zář 2006 7:41
Bydliště: Plzeň
Dostal: 3 poděkování

Spotřeba....

Příspěvek od Mim »

Už toho prosím nechte....je to docela o ničem....ano, spotřeba je 80W za hodinu na rozložení 1 litru vody. Při potřebě rozložit 7 litrů vody je potřeba 0,560 kW. Aha? Fakt jsem utahán a tahle diskuze mě ubíjí......Mim


Však ono to půjde!!!
LUKE
Stálý člen
Příspěvky: 78
Registrován: pát 20 říj 2006 11:27

Příspěvek od LUKE »

tak naposledy je to zahodinu jasny!!!!!uz se tim tady nebudem zdrzovat myslim ze je zde vic dulezitejsich veci. :x


Uživatelský avatar
Rival
Hlavní admin
Příspěvky: 1092
Registrován: stř 16 lis 2005 9:44
Bydliště: severní­ čechy
Dal: 14 poděkování
Dostal: 183 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Upřesnění

Příspěvek od Rival »

Předchozí příspěvky jsou přesunuty z tématu "Ivanův vyvíječ vodíku + JOE CELL". Nyní bychom měli v diskuzi o chatu pokračovat zde...


Rival
Uživatelský avatar
Rival
Hlavní admin
Příspěvky: 1092
Registrován: stř 16 lis 2005 9:44
Bydliště: severní­ čechy
Dal: 14 poděkování
Dostal: 183 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Důležité !!!

Příspěvek od Rival »

Mim píše:Na tom chatu se vloudila chybička...neboť jsem v rychlosti špatně pochopil otázku....Na krajích pro mě znamenalo kolmo k elektrodám, respektive na bocích vyvíječe. Peterovi jsem upřesňoval, že VN elektrody jsou i nahoře a dole, tedy pod poslední a před první sekcí...teď je to doufám jasné.....Mim


Rival
Odpovědět

Zpět na „Dílna“