Bedini SSG

Praktická část fóra.

Moderátor: rival

Siso
Nový člen
Příspěvky: 6
Registrován: pon 20 led 2020 19:13
Dal: 1 poděkování
Dostal: 2 poděkování

Re: Bedini SSG

Příspěvek od Siso »

Zase, jako obvykle, reaguji na staré vlákno. Mám takový nějaký pocit, jakoby to tu postupně usínalo. Bohužel jsem se zaregistroval nedávno, takže mi nic jiného nezbývá, pokud se chci podělit o své poznatky.
Tak ta reakce: Deja vu píše "vite jak se chrani tranzistor..." atd, viz výše. Pokud napěťovou špičku odsávám podle Bediniho dokumentace a použiji k nabíjení baterie, tranzistor nehrozím, v takovém případě se ostatně ani doutnavka nerozsvítí.
Ona ta výše navrhovaná ochrana by nás právě o tuto vysoce žádoucí napěťovou špičku připravila!

Postavil jsem si tzv. "školačky generátor" (SG), což je nejzákladnější Bediniho generátor a zjistil, že je opravdu dobré se při stavbě nespoléhat na vlastní rozum, ale opravdu následovat Bediniho rady beze změn, stejně jako ona mýtická školačka.
Nejprve jsem použil neodymové magnety, (nedoporučované) a strojek nebyl schopen rozběhnout. Výměna rotoru za kolečko s keramickými magnety problém vyřešila, motor se hnedka zvesela rozběhl a doutnavka rozblikala.
Také jsem vyzkoušel k odsávání špiček rychlou diodu BYV 26 C , ovšem s obyčejnou 1n4005 bylo na kondenzátoru napětí 100V skoro dvakrát rychleji.
Rovněž stojí za zmínku, že největší výkon dává "kolečko" při určitém přibrždění. Při plných otáčkách, což je tady cca 2000 v minutě (kolečko 7cm v průměru se čtyřmi magnety), se nabíjení kondenzátoru (vybíjeného následně do baterie) zpomaluje.
Musím říct, že od Školaččina motoru neočekávám kdoví co, jde mi prostě o studium právě oněch Bediniho (a Teslových) efektů, ke kterým právě Bedini říká zdaleka nejvíce z mnoha jiných dostupných zdrojů.


Odpovědět

Zpět na „Dílna“