Magnetické pole Země

Filosofie přírodních jevů.
martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Magnetické pole Země

Příspěvek od martin11 »

Sloučené vlákno, čisté, bez úprav. 13.6.2012 SDK

...prosím dotaz....asi směřovaný na Akord-a..protože je z nás nejchytřejší....tak prosím ten dotaz....Země jako planeta má nějaké magnetické pole. Trochu se rozhlížím po pyramidách a zde se dost často mluví o magnetismu Země a o různých vlivech tohoto magnetismu. Dotaz je...jaký je rozdíl mezi "přirozeným " magnetizmem Zeměkoule a magnetismem v magnetu ? Kde Zeměkoule získala svuj magnetismus ??? u magnetů to víme....dotaz je proto, že když dáme magnet...dle info - k pyramidkám, tak to ruší jejich funkci...ale zemský magnetismus to vyžaduje....stejný problem ??? ...je i u KANAUBA baterií.... je to dané tím, že Země má rotující železné jádro??? jak ten magnetismus ale vzniká...obyčejnou rotací železo nezmagnetuju.....já vím otázky jak od prvňáčka....ale nedá mi to se nezeptat...vždyť ono všechno souvisí se vším....tak dík a hezký den martin11 :lol: p.s ale odpovídat můžete všichni :bye:


... věřím, že se " TO " povede ......
Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: dotaz na magnetické pole

Příspěvek od Akord »

martin11 píše: Dotaz je...jaký je rozdíl mezi "přirozeným " magnetizmem Zeměkoule a magnetismem v magnetu ? Kde Zeměkoule získala svuj magnetismus ??? u magnetů to víme....dotaz je proto, že když dáme magnet...dle info - k pyramidkám, tak to ruší jejich funkci...ale zemský magnetismus to vyžaduje....stejný problem ??? ...je i u KANAUBA baterií.... je to dané tím, že Země má rotující železné jádro??? jak ten magnetismus ale vzniká...obyčejnou rotací železo nezmagnetuju.....
To byl tedy zákerný kompliment :)
já se taky učím od chytrých, co obvykle cosi napíšou. První otázka - magnetismus má zrejme jen jedinou formu a projev. Odpoveď na druhou otázku = nevím.
Že magnet ruší účinek pyramidek také nevím, zvlášte proto, že nemám duveryhodné zprávy o účincích pyramidek. Baterií a magnetických efektu je moc, mnohé se tady na fóru ani neprobíraly. Co se týče materiálu jádra Zeme, tak k tomu taky nemám moc co ríct.


martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

magnetismus Zeměkoule

Příspěvek od martin11 »

zdravím Akord, trochu se omlouvám...Tak nějak jsem tušil, že asi není odpověď. Kdybych se zeptal neadresně , tak neodpovíš...ale přesto děkuji. Jen dotaz...zajímá někoho tento problem? nemyslím zde na foru, tady nás zajímá uplně všechno, ale tak nějak vědecky celosvětově. no zapomeneme na to. ještě jednou děkuji a hezký večer martin11 :lol: p.s. kdyby na podobné tema někdo někde narazil, tak sem pošlete odkaz ...děkuji m11


... věřím, že se " TO " povede ......
Uživatelský avatar
adam.benda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1726
Registrován: čtv 15 bře 2007 12:03
Bydliště: Praha
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: dotaz na magnetické pole

Příspěvek od adam.benda »

martin11 píše:...Země jako planeta má nějaké magnetické pole. ... Kde Zeměkoule získala svuj magnetismus ??? ....
Tady je něco k magnetickému poli Země..
http://cs.wikipedia.org/wiki/Magnetick% ... ole_planet

A drobná poznámka-zajímavost: Geomagnetické pole Země se posouvá.. Například jižní pól se posune o 10-15 km za jeden rok.


Novák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 407
Registrován: ned 20 srp 2006 15:33
Bydliště: Praha
Dostal: 2 poděkování

M.P.země

Příspěvek od Novák »

http://www.spirala.cz/tiki-read_article ... cleId=3913

Zajímavý odkaz.Nepatřím mezi magnetiky,tak si to rozeberte sami.


Návštěvník

Re: M.P.země

Příspěvek od Návštěvník »

Ano, takové věci se občas stávají.

http://digiweb.ihned.cz/c1-31775980-ved ... -poli-zeme


Uživatelský avatar
Ambler
Stálý člen
Příspěvky: 97
Registrován: sob 17 dub 2010 11:53
Bydliště: Európska únia

Magnetické pole Zeme

Příspěvek od Ambler »

Je podľa Vás možné využiť magnetické pole Zeme, rôzne elektromagnetické žiarenia z Vesmíru alebo, čo som sa pýtal už mnohokrát, siločiary magnetov? Na zisk VE, samozrejme.
A neexistuje podľa Vás aj nejaká iná forma energia ako elektrina? Veď ak Nikola Tesla získaval energiu z éteru, bola to elektrina? Nebola to iná forma energia, ktorú ale po prijatí jeho systémom, systém ďalej rozvádzal ako elektrinu? A čo skalárne vlny atď..(osobne si myslím, že by sa tomu malo dať iný názov, ako môžu VLNY skalárne? :lol: :lol: )
Aký máte názor na toto?
http://iriska9.sblog.cz/nt/


Edisone, všude jsi podváděl, kradl a lhal.
kacha
Stálý člen
Příspěvky: 84
Registrován: pon 15 led 2007 20:29
Bydliště: Ostrava
Dostal: 2 poděkování

Re: Magnetické pole Zeme

Příspěvek od kacha »

Se znalostí podstaty a mnohem účinněji to možné je. Nevědomky, t.j. s povrchní znalostí, je toto neefektivní využívání zcela běžnou záležitostí.Nebýt tohoto pole nefungovaly by žádné zemské EM stroje. Magnetické , elektrické a gravitační pole jsou neoddělitelné složky jednoho univerzálního pole. Nám se jeví odlišnými jenom proto,že neznáme geometrii či strukturu prostoru a jeho dynamiku. Obecný název pro jakoukoliv energii by mohl být třeba energie prostoru.Ta je uložena v prostorových vláknech.Tolik ve stručnosti.


Uživatelský avatar
Ambler
Stálý člen
Příspěvky: 97
Registrován: sob 17 dub 2010 11:53
Bydliště: Európska únia

Re: Magnetické pole Zeme

Příspěvek od Ambler »

kacha píše:Nebýt tohoto pole nefungovaly by žádné zemské EM stroje. .
Myslíš to v ohľade ako ochrana pred kozmickým žiarením atď.?
kacha píše:Magnetické , elektrické a gravitační pole jsou neoddělitelné složky jednoho univerzálního pole.
Ja viem tak, že sú štyri hlavné sily, ktoré zatiaľ nevie fyzika vysvetliť a teda spojiť do jednej sily: malé sily, veľké sily, gravitácia a elektromagnetizmus.


Edisone, všude jsi podváděl, kradl a lhal.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Magnetické pole Zeme

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Ambler píše:Je podľa Vás možné využiť magnetické pole Zeme,
Telurické proudy.
http://en.wikipedia.org/wiki/Telluric_current
http://leccos.com/index.php/clanky/teluricke-proudy
http://geo.mff.cuni.cz/vyuka/Janackova- ... ivosti.pdf
Ahoj, Slavek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
adam.benda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1726
Registrován: čtv 15 bře 2007 12:03
Bydliště: Praha
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: dotaz na magnetické pole

Příspěvek od adam.benda »

martin11 píše:...prosím dotaz....asi směřovaný na Akord-a..protože je z nás nejchytřejší....tak prosím ten dotaz....Země jako planeta má nějaké magnetické pole. Trochu se rozhlížím po pyramidách a zde se dost často mluví o magnetismu Země a o různých vlivech tohoto magnetismu. Dotaz je...jaký je rozdíl mezi "přirozeným " magnetizmem Zeměkoule a magnetismem v magnetu ? Kde Zeměkoule získala svuj magnetismus ??? u magnetů to víme....dotaz je proto, že když dáme magnet...dle info - k pyramidkám, tak to ruší jejich funkci...ale zemský magnetismus to vyžaduje....stejný problem ??? ...je i u KANAUBA baterií.... je to dané tím, že Země má rotující železné jádro??? jak ten magnetismus ale vzniká...obyčejnou rotací železo nezmagnetuju.....já vím otázky jak od prvňáčka....ale nedá mi to se nezeptat...vždyť ono všechno souvisí se vším....tak dík a hezký den martin11 :lol: p.s ale odpovídat můžete všichni :bye:
Tady ještě visí něco, k čemu bych měl pár slov, kromě laciného odkázání na Wikipedii...

Země má nějakou hmotnost a v porovnání s předměty našeho běžného života né malou. Uprostřed Země, u jejího těžiště, působí extrémně silné gravitační síly, které chtějí všechno v blízkém okolí těžiště strhnout do něj, ale opravdu masivními silami, které si ani zdaleka nedokážeme představit. Jenže díky tomu, že je to síla působící na hmotu, je tam taky nějaký vliv setrvačnosti a tak strhávaná hmota směrem k těžišti často "přestřelí" a "absolutní těžiště" mine, takže letí mimo, ale během krátké doby je zase strhávána k těžišti a zase mine no a takhle jde ta pohádka dokola, až máme velice hrubě(!) naznačeno, že nám masa materiálu v blízkosti středu Země rotuje a s ní rotuje i vzdálenější hmota. (Ono to pořád takhle nepřestřeluje, hezky v klídku to rotuje třeba jako planety kolem Slunce, jen jsem se snažil nastínit, kde to vůbec nějakou rotaci vzalo.) Tekuté a tudíž "rotabilné" je to všechno proto, že enormní gravitační síly způsobující cirkulaci jednoduše vytvářejí tření a tím i pořádné teploty, které roztaví kdeco.

Vycházím z toho, že s roztavenou hmotou jsou pochopitelně unášeny i částice, kterým se ve fyzice připisuje vznik magnetického pole - tedy budu zmiňovat především elektrony. Dobře by to i sedělo - rotace jádra je klasická, v jedné rovině a Země má dva dominantní magnetické póly.

Pyramidy a jejich účinky jsou něco, do čeho se v této souvislosti raději pouštět nebudu - to je téma samo pro sebe, ať už v souvislosti s geomagnetismem nebo s čímkoliv jiným.

Obyječnou rotací Martine železo nezmagnetuješ, ale je otázka, jestli rotací železného předmětu nevytvoříš (např. podél osy této rotace) magnetické pole. Zřejmě vytvoříš, ale extrémně slabé, protože bys dělal rotaci s poloměrem otáčení max. tak jeden nebo dva metry, abys někomu v okolí nevyšvihl oko, ale Země na to má slušných pár kilometrů - mluvím o průměru jádra Země, které rotuje. A když si od středu Země představíš všechny kružnice rotace až po "okraj" tekutého jádra, účinek všech těhle pomyslných kružnic si můžeš sečíst a máš výslednou intenzitu geomagnetického pole. Víme, že i tak tato intenzita není příliš velká. Její síla bývá především v tom, pokud má možnost se projevit nějak hodně "plošně", na velkou vzdálenost atp. (Geomag. pole je sice slabé, ale třeba pro sluneční vítr je to dlouhá cesta odporu, než by dorazil až přímo k Zemi. Jinými slovy: když nějaký slabý lapiduch dokáže dlouho a dlouho odporovat, jednoho to taky pěkně unaví...)


martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: Magnetické pole Zeme

Příspěvek od martin11 »

zdravím. otázku jsem položil docela dávno a mám radost, že tema žije...alespoň trochu :good:
adam píše:
ale je otázka, jestli rotací železného předmětu nevytvoříš (např. podél osy této rotace) magnetické pole. Zřejmě vytvoříš, ale extrémně slabé, protože bys dělal rotaci s poloměrem otáčení max. tak jeden nebo dva metry....

Toto je zajímavá myšlenka, chtělo by to pokus...vzít setrvačník zhotovený z Fe a prozkoumat jeho magnetické vlastnosti v klidu a při roztočení...
Stále mě překvapují souvislosti mezi gravitací, magnetismem a energií uluženou v roztočeném setrvačníku...
No na setkání...už příští týden si o tom popovídáme :pivko: ....těší se m11 :D


... věřím, že se " TO " povede ......
Uživatelský avatar
adam.benda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1726
Registrován: čtv 15 bře 2007 12:03
Bydliště: Praha
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: Magnetické pole Zeme

Příspěvek od adam.benda »

martin11 píše:chtělo by to pokus...vzít setrvačník zhotovený z Fe a prozkoumat jeho magnetické vlastnosti v klidu a při roztočení...
Ahoj Martine, můžeš takový experiment udělat, ale obávám se, že vzniklé mag. pole bude tak slabé, že ho nenaměříš. (Nebo mne někdo pomocí výpočtu vyvede z omylu?) A další věc, aby měření nebo zmateční, chtělo by to spíš asi rotaci jen nějakého předmětu na nějaké vzdálenosti od osy otáčení, nebo dobře, tak klidně i nějaký prstenec, ale ne plný disk. U plného disku by mohla různá rychlost rotace v závislosti na poloměru mást výsledky.

Inu, máme nějaké vzorce pro pohyb částic (a-la elektrický proud) a z tohoto pohybu vznikající mag. pole. Kdyby se někdo odvážil podobné počty napasovat na prstenec točící se na určitých otáčkách, třeba bychom z toho něco vykřesali i teoreticky...


Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Magnetické pole Země

Příspěvek od poota »

Zkusím si trošku zašťourat do vžitých představ o zemském magnetizmu, tedy do přesvědčení, že někde uprostřed země je velikánský magnet, který má "nahoře" severní pól a "dole" pól jižní, o čemž se každý může přesvědčit kompasem.
Takže proč do toho chci rýpat a nenechat to s pokojem?
Inu občas se drontům přiházívá, že je cos napadne ...
Že se moje představa o magnetizmu poněkud liší od té oficiální a celkem snadno pochopitelné, je už dostatečně známo, stejně jako to, že si často myslím, že věci mohou být i jinak, než se tvrdívá - čímž je snad i naznačeno, proč.
Jakýsi LaPoint stvořil "cosi", co nazval MaCor, což je zkratka pro Magnetické Jádro. Toto jeho udělátko se skládá ze dvou miskovitých magnetů, navzájem opačně polarizovaných, které mají jeden pól na okraji misky a opačný pól na stěnách otvoru ve dně té misky. Oba tyto magnety jsou "kousek" od sebe a jsou proti sobě nasměrovány těmi dny oněch misek, takže celek připomíná přesýpací hodiny :lol:
Na svých videích tento David LaPoint ukazuje některé velice zajímavé vlastnosti tohoto svého udělátka. Tedy především je docela zajímavé, že obě magnetická pole se složí do jakéhosi pole společného, které se navenek jeví podobně, jako pole prostého tyčového magnetu, což dokazuje i tím, že od jednoho vnějšího pólu k druhému jede kompasovou střelkou po siločáře - a ta se chová úplně stejně, jako kdyby se jednalo o pole jediné(!). Ostatně i můj soukromý MaCor se projevuje úplně stejně. Čímž jemně naznačuji, že pro mně důkaz jediného magnetického pole naší milé Zeměkoule není příliš přesvědčivý.
Další věc, kterou David předvádí, je chování předmětů a také částic v rovině styku obou magnetických "polopolí", tedy v jakémsi "rovníkovém disku". Toto chování je jiné v jeho středu, kde při vzájemném pohybu dochází k interakci magnetického pole se strukturou dotyčných částic (např. plasma a transmutace), a jiné ve zbývající ploše disku, kde dochází spíš k jejich rozmisťování v závislosti na jejich gravitačních a magnetických potenciálech. Kromě ocelových kuliček reprezentujících pevné objekty předvádí i chování "elektronů" v tomto poli, přičemž dociluje obdobných efektů, jaké jsou ke spatření v blízkém i vzdáleném kosmu.
Je tedy nasnadě, že nejspíš i tam existují obdobně tvarovaná magnetická pole, ovšem vytvářená či tvarovaná něčím jiným, než pevnými magnety jako v MaCoru. Takovýmito poli jsou tedy tvořené nejspíš všechny prvky Vesmíru od galaxií, sluncí a planet, zřejmě až po jednotlivé atomy.
Tímto způsobem (rotace tekutého jádra) by byl i vysvětlitelný Slávkem kdesi projevený názor, že původně malá a "suchá" zeměkoulička se začala zvětšovat a "vyrábět" vodík, uhlík, vodu a zřejmě i rozličné další věci, kterými se její objem stále dál zvětšuje. Souš (původní Pangea) se roztrhala a do vznikajících mezer stekla voda. Pokud je to opravdu tak, tak se Zeměkoule pořád ještě zvětšuje a vody stále přibývá. Tato teorie je značně nezvyklá a stoupání hladiny moří se tendenčně vysvětluje globálním oteplováním a táním polárních ledů.
Abych se ale ještě vrátil k magnetizmu - výše naznačeným je pro mě víc než pravděpodobnou možnost, že existuje "základní magnetické pole", které je bez "vnějšího" zásahu něčeho jiného quazineutrální, to znamená, že se navenek nijak neprojevuje. Porušením rovnováhy protichůdných sil tohoto pole vznikne nerovnováha, která se projevuje jako magnetizmus či magneticky aktivní pole. Pro nás je běžné vytváření této nerovnováhy prostřednictvím pevné hmoty, které říkáme magnet. Příroda dokáže vytvářet magneticky aktivní pole nějak jinak, bez "pevné hmoty" - snad gravitací nebo něčím jiným. Ovšem na rozdíl od nás dokáže svá vytvořená aktivní magnetická pole ještě také tvarovat a nejspíš i jejich tvar v závislosti na "něčem" i měnit.
Svoje názory nemám nijak ověřené, takže je nikomu nevnucuji :bye:

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Magnetické pole Země

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše:Zkusím si trošku zašťourat do vžitých představ o zemském magnetizmu, tedy do přesvědčení, že někde uprostřed země je velikánský magnet, ... Svoje názory nemám nijak ověřené, takže je nikomu nevnucuji
Problém bych řekl spočívá v tom, že fyzika je definována osobami, které nejsou schopny současně jít a žvýkat žvýkačku, takže specialisty, kteří nejsou absolutně schopni vidět širší souvislosti. Už samotné vyjádření "magnetické pole" ve vztahu řekněme k jednomu magnetu je nesmírně neurčité a přisuzovat slovo "pole" jednotlivému magnetu je do nebe volající pitomost, protože pole každého jednoho pevného magnetu je do nějaké míry vyvázáno ne magnetem dalším, ale hnaje to teoreticky do extrému, všemi ostatními magnety ve vesmíru. Otázkou je pouze do jaké míry a jakým způsobem. Kdby tomu tak nebylo, nebylo by ani kompasu.

Už z toho plyne, že magnetické pole je neustále proměnlivé i lokálně díky kosmické dynamice pohybu těles. Když do toho navíc zamotáme magnetismus produkovaný dynamicky indukcemi atp, zářným příkladem budiž magnetické projevy na povrchu Slunce způsobované vířivými konvekčními proudy slubnečního magmatu a chronosféry a kdo ví čím dalším, ale tam patří i galaktické magnetické erupce očividně ženoucí plasmové výboje z center galaxií, máme před očima nesmírně komplexní strukturu jednoho jedinného universálního magnetického pole a nikoliv jednotlivá magnetická pole.

Co se týče zeměkoule, už samotné magnetické a neustále proměnlivé deklinace a "anomálie" jasně svědčí o tom, že bráti za příčinu magnetického pole země cosi neproměnlivého, jako je permanentní magnet, je naivismus (Nicméně pokud je mně známo, současnou jakousi teorií je homopolární dynamo) a uvažovat o tom, že je jaksi jednotné, či jednopříčinné, je totéž. To, jak se projevuje na povrchu je pouze indikací toho, jak se projevuje pod povrchem a absolutně není vyloučeno, naopak je velice pravděpodobné, že stejně jako je sluneční magnetické pole poněkud všeobecnou skládačkou jaksi dílčích struktur, skládá se i magnetické pole Země z dílčích struktur, které jsou všechny navíc ovlivňovány zvenčí.

Řekněme si to už třeba takhle. Země se točí v nějaké převládající lokální orientaci celkového galakticko-univesálního pole a jako vše, co se točí, produkuje homopolární elektrické proudy (jejichž součástí jsou telurické proudy) které generují magnetické anomálie v rámci celkového pole Země atd. Jak se solární systém řítí po oběžnici galaxie a jak se řítí galaxie bůhví kudy a kam, orientace osy Země se mění v proměnlivé struktuře universálního magnetického pole a tím se mění celková intenzita mgnetického pole země a samozřejmě i poloha magnetických pólů, směry telurických proudů, s tím i oceánských a atmosferických proudů atd.

Tím chci naznačit, že veškeré dílčí teorie, které teoreticky ořežou vnější vlivy a nějak vypreparují jakési magnetické struktury z celkového pozadí, nazývaje je magnetickými poli, jsou opět dílčí a nikoliv universální. To pak také poukazuje na fakt, že universální zákony vyvozené z lokálních a navíc nepochopených podmínek za omezených laboratorních i pozorovacích podmínek omezenými mozky vědo-specialistů a navíc politicky a finančně zainteresovaných na sebepropagaci jsou naprostým dogmatismem, kterým se necháváme zbytečně oblbovat jen pro to, že něco z těch výpotků je lokálně do nějaké míry prakticky využitelné a omezeně aplikovatelné.

Pokaždé, když slyšíte slovo anomálie, narážíte na něco, co je sice naprosto přirozené a normální, ale co se vymyká chápání vědismu. Vzhledem k tomu, že jak gravitace, tak magnetismus, tak prakticky vše, čím se vědismus zabývá, se skládá z anomálií drátovaných dohromady lží o všeobecných pravdách a zákonech přírody, ve skutečnoasti slyšíte "Víme Hovno". Jde o to, že slovo propagované předešlým náboženským dogmatismem, "nadpřirozené", přetavil nový dogmatisms vědistický na slovo "anomálie",
přičemž jde o stejnou srágoru.

Asi tak. S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Odpovědět

Zpět na „Universum“