kyslíkovodíková svářečka-rada při stavbě

Souhrn všeobecných informací nejen pro "Vodíkáře".
JOVA
Zasloužilý člen
Příspěvky: 257
Registrován: úte 21 lis 2006 11:01
Bydliště: Jižní čechy
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

kyslíko-vodíková svářečka

Příspěvek od JOVA »

Zdravím všechny přátele vodíku. Už nějaký čas sleduji vaše diskuze a rád bych se také občas zapojil. S vodíkem si hraju už nějaký pátek a zatím ho používám „pouze“ na sváření. Pouze dávám do uvozovek úmyslně protože mě ještě nikdo nepřesvědčil že se dá voda rozložit pomocí menší energie než z ní dostanu spálením vodíku. Ale dost popichování. Protože jsme v Dílně tak jsem do přílohy hodil mojí svářečku. Třeba se ten popis bude někomu hodit a někomu ušetří čas s vlastním vývojem. Na efektivitu rozkladu se radši ani neptejte, měřil jsem to a v případě zájmu můžu poskytnout i přesné výsledky, ale je to žalostný. Spíš to berte jako typ na nový druh vyvíječe, řekněme „LOUHOVKA“. Asi se s ním nedá experimentovat s rezonancí a VN napětím, ale použitý typ elektrod kadmium-nikl nebo železo-nikl jsou na rozklad vody v podstatě stavěný a uzavřená nádoba také není k zahození.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


kutill

Re: kyslíko-vodíková svářečka

Příspěvek od kutill »

JOVA píše:Zdravím všechny přátele vodíku. Už nějaký čas sleduji vaše diskuze a rád bych se také občas zapojil. S vodíkem si hraju už nějaký pátek ............
Ahoj, mohl bys mi sem prosím Tě hodit pár konkrétních čísel, nebo raději do přílohy popis jak svařuješ, co to dělá, co to žere a jaký z toho vytřískáš max.výkon? Já si ji dělal cca před 20 roky, byla funkční ale prosakoval louh tak jsem ji dal pryč. Nyní bych ji znovu uživil, tak chytám rozumy.
Díky Honza


kutill

omluva

Příspěvek od kutill »

ahojkky, já si to napřed uložil a pak otevřel. Máš to vymakaný, vítám tě mezi kutilama :lol:
Neboj, efektivní elektrolýza existuje, enem se k ní zatím neumíme dostat, lépe řečeno udržet ji v chodu :cry:
Vydržať Honza


Novák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 407
Registrován: ned 20 srp 2006 15:33
Bydliště: Praha
Dostal: 2 poděkování

Pro JOVA

Příspěvek od Novák »

Zdravim novýho kutila, ta svářečka vypadá dobře.Za ty sváry bych ti sice
jedničku nedal, ale taky jsem si zkusil jak se s tím blbě sváří.
Koukni se na Mimovu škodovku, tam je moje PWM 600W a měl jsem plamínek 3-4mm s tryskou 0,6.Bez butanu, jenom probublávat.
Takže efektivní el.líza je, tomu věř.Já zatím patřím taky mezi diletanty
ale den ode dne se lepším.


JOVA
Zasloužilý člen
Příspěvky: 257
Registrován: úte 21 lis 2006 11:01
Bydliště: Jižní čechy
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

kyslíko-vodíková svářečka

Příspěvek od JOVA »

Pro Kutila
Nedalo mi to a večer jsem ještě jednou „přesně“ (2l petka + bublající hadička) přeměřil vyvíječ z louhovek. Dopadlo to následovně: 16,4V/20A = 1l/min; 18,7V/50A = 4/nim; 20,5V/100A = 9,23l/min. Zdá se že množství plynu není lineárně úměrné příkonu, při velkých proudech dosáhnu vyšší účinnosti. Možná je to tím, že jsem měření prováděl od malých proudů k velkým a baterky nebyly ještě na 100% v plynovacím režimu, možná tím že v dílně už je pěkná zima a baterky potřebují „zahřát“. V každém případě účinnost by měla být jestli jsem to dobře spočítal něco kolem 3,7 - 5,4W/l
Pepa
Za nepřesnosti se omlouvám, voda byla studená, při 100A se doba plnění petky pohybuje kolem 13s, kdo to má pak přesně stíhat měřit.
Naposledy upravil(a) JOVA dne sob 15 kvě 2010 10:12, celkem upraveno 1 x.


kutill

Re: kyslíko-vodíková svářečka

Příspěvek od kutill »

JOVA píše:Pro Kutila
Nedalo mi to a večer jsem ještě jednou „přesně“ (2l petka + bublající hadička) přeměřil vyvíječ z louhovek. Dopadlo to následovně: 16,4V/20A = 1l/min; 18,7V/50A = 4/nim; 20,5V/100A = 9,23l/min. Zdá se že množství plynu není lineárně úměrné příkonu, při velkých proudech dosáhnu vyšší účinnosti. V každém případě účinnost by měla být jestli jsem to dobře spočítal něco kolem 3,7 - 5,4W/l
Pepa.
Díky za snahu, nyní zkouším z trafa 160VA vytřísknout co největší výkon pro nafukování balónků děckám, alespoň mám co porovnávat, motám se kolem malých výkonů. Ale prda to byla! že mi ještě teď zvoní v uších :lol:
Jakmile budu mít nějaké výsledky podám zprávu.
Vydržať Honza


PPP

Vyvíječ vodíku trochu jinak2

Příspěvek od PPP »

Jelikož na fotku vyvíječe a na záznam se objevily nazory, které nejsou až tak hrozivé,tak přispěji svou trochou znovu do mlýna.
Tento vyvíječ původně sloužil jako svářečka. V žádném případě to není novinka! Tento vyvíječ nemá velký odběr proudu (6A) a při napětí 230V nemá velké nároky na další zařízení pro následné měření a regulaci. Měření a regulace je pro tento typ zařízení velmi vhodné a to hlavně z důvodu bezpečnosti. Vyvíječ dokáže vyrobit za 30 sekund 2,5 atm asi 4L plynu, takže bezpečnosti není nikdy dost. Ale co je nejdůležitější je, jak tento plyn opravdu využít pro vlastní potřebu. Doufám že nikoho neurázím tím, když řeknu že jsme všichni co tady spolu komunikujem vlastně amatéři. Ti co něco opravdu znají se s náma nebudou dělit o své poznatky, protože jde opravdu o peníze. Když jsem viděl jak vyvíječ svařuje, tak mě napadlo, který spotřebič v domácnosti na 230V a při jištění 16A dokáže roztavit kovový materiál. Kromě obloukové svářečky žádný. Je to opravdu velká energie.
Pro ty, kteří mají zájem budu ve volných chvílích popisovat různé postupy jak využívat v praxi takto vyrobený plyn. Základ je aby se plyn nevracel do přívodu a tím nebouchal. K tomuto slouží už známý zhášeč plamene pro acetylén. Pro tento plyn se musí vyrobit ve větším provedení protože náš plyn je hodně výhřevnější a klasický zhášeč takovou teplotu nezvládne. Vyrobit ho může šikovný soustružník. Jedná se o kovovou
trubičku v délce 20cm a o průmeru 2cm, která je naplněna sintrovanou bronzí. Touto trubičkou při zpátečním šlehu prochází plamen a ten se ochladí natolik,že zhasne. Aby účinek byl úspěšný, tak trubička musí být umístěna těsně před hořakem.
Pokud bude zájem o popis na výrobu plynového hořáku na tento plyn, tak projevte zájem. Vypadá jako klasický hořák u sporáku.
Držím všem palce a hlavně opatrnosti není nikdy dost.


belamachina
Zasloužilý člen
Příspěvky: 328
Registrován: stř 17 led 2007 1:59
Dostal: 1 poděkování

Re: Vyvíječ vodíku trochu jinak2

Příspěvek od belamachina »

PPP píše:Vyrobit ho může šikovný soustružník. Jedná se o kovovou
trubičku v délce 20cm a o průmeru 2cm, která je naplněna sintrovanou bronzí. Touto trubičkou při zpátečním šlehu prochází plamen a ten se ochladí natolik,že zhasne. Aby účinek byl úspěšný, tak trubička musí být umístěna těsně před hořakem.
Pokud bude zájem o popis na výrobu plynového hořáku na tento plyn, tak projevte zájem. Vypadá jako klasický hořák u sporáku.
Držím všem palce a hlavně opatrnosti není nikdy dost.
ak mas technicky nakres alebo fotku horaku co by sa dal pouzit v kotli na kurenie tak by som sa potesil . :-))


Uživatelský avatar
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Vyvíječ trochu jinak 2

Příspěvek od la »

Zdravím. Určitě by to bylo zajímavé a poučné.


Uživatelský avatar
KEXIK
Starší člen
Příspěvky: 171
Registrován: čtv 23 lis 2006 17:59
Bydliště: Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyvíječ vodíku trochu jinak2

Příspěvek od KEXIK »

Nooooo celkom by si potesil hoci mam vlastne acetilenove flase ale aj tak maly prenosny vyvijac by sa hodil takze ked budu dake fotky alebo schemy tak daj vedet.

caff zatial Kexik. inak drzim palce...


VE je buducnost ale malo ludi to chape
informacie,schemy,foto o vyvijacoch http://www.h2o-energia.wz.cz
Uživatelský avatar
Ilem
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3119
Registrován: pon 25 zář 2006 20:52
Bydliště: Hradec Králové
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Ten hořák na Brownův plyn by mě taky zajímal.


"Dum spiro spero"
Ciceron
Uživatelský avatar
Dodoboys
Stálý člen
Příspěvky: 34
Registrován: úte 14 lis 2006 15:15
Bydliště: Jižní Morava

Rozměry elektrod

Příspěvek od Dodoboys »

Zdravím, "Zelinkovu" svářečku tady na fóru zná asi každý tato verze je zřejmě ta poslední vylepšená - soudím tak podle spotřeby el. energie. a vývinu plynu.
Zajímalo by mě jaké jsou rozměry elektrod a jejich počet?
Mělo by jich být 110-115ks (dnes spíše 115ks) a jejich rozměr byl 110mm (aktivní plocha), ale na uvedeném obrázku to vypadá větší.
Dík za odpověď.


Udělejme další krok k nezávislosti!
kubusz
Nový člen
Příspěvky: 1
Registrován: stř 11 črc 2007 11:31
Bydliště: Karviná
Kontaktovat uživatele:

kyslíkovodíková svářečka

Příspěvek od kubusz »

zdravím pánové, již cca dva roky tomu jsem zavítal na tyto stránky a začal se zajímat o efektivní rozklad vody, s kolegou jsme zkoušeli frekvenční rozklad pomoci rezonance, nic.... dokonce se nám podařilo zkonstruovat elektroniku, která byla schopná se naladit na rezonanční frekvenci po připojení na jakékoliv elektrody... také nic.. jen šumák.... sehnal jsem kyslíkovodíkovou svářečku značky MEZ MOHELNICE, opět celkem o ničem, pro hořák L84 se to ještě dalo použít, ale nic extra, mám k tomu i návod k obsluze. Uvádí vývin plynu 600litrů za hodinu, to je mizerné, a navíc příkon 3500w... posílám foto bipolárního elektrolyzéru, mám i schéma zapojení no vlastně veškerou dokumentaci co soudruzi k tomu dodávalio společně se svářečkou... je peklostroj, dva předchozí majitelé neměli vůbec odvahu to zapojit do zásuvky, obzvláště po zásahu jednoho z předchozích majítelů do řídicí elektroniky a také celé konstrukce.. :-))) ja po dotáhnutí 65kg hračky do garáže, protože jsem čtvrtá generace elektrikářů v naší rodině a studentem průmyslovky elektrotechnické rozdělil dráty a kabely tak aby se nic nestalio a s očima na manometru zapl peklostroj do sítě.. fakt to jelo.. :-)) jen nevypínal tlakový spínač, takže ručně stručně ze zásuvky ..:D ... tu jsem si poprve vyzkoušel co dělá vodík v nějakém větším měřítku, naplnil jsem igelitovou tašku TESCO touhle směsí a v otevřených vratech garáže se jen tak prohnal plamenem z hořáku kolem tašky... to bylo něco!!!!! vysklená garáž, rána jak z děla a 10 minut pištění v uších.... kdyby byl zájem, mám i nafoceno pár fotek i příručky..;-) mohu poskytnout :-) no ale k věci, je mi líto tenhle stroj rozebrat, nenapadá vás něco jak ho využít?? Mám zájem a chuť se pustit do mimova vyvíječe, asi tuhle svářečku rozeberu na plechy (měla by to být platina nebo poplatinované.. fakt nevím...) a přeskládám do nějaké obdobné podoby jako mim... mám slušně vybavenou dílnu, takže předpokládám že to nebude problém.. :-) alespoň ze strany zkonstruovat samotný vyvíječ, jen mě celkem děsí malá životnost al elektrod, 300hodin není zrovna moc..:( prosím napiště, kdyby vás něco napadlo.. :-) zapojení elektrod u mimova vyvíječe a konstrukce si myslím že mám nastudované, ještě mě ale napadlo, vy to máte zapojené tak že na nerezové elektrody máte trvale 12v? jestli jo tak co takhle zkusit těch 12V pustit také přes přerušovač, aby bylo ss napětí a VN na přeskáčku, nikdy současně... možná jste tu to už řešili, ale já to nenašel nebo si již na to nevzpomínám, je to fakt jen nápad a alchimie.. :lol: mějte se fajn a hodně úspěchů.. ;)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


pajky

otazocka

Příspěvek od pajky »

viete mi niekto povedat s akymi priebehmi...sinus trojuholnik alebo tie obdlzniky ide rozklad vody najlepsie a pri akej frekvencii a elektrodach?
neda sa spravit dajme tomu zdroj 30V a co ja viem 1A obmedzovac a merat ze pri stalom prikone a menit priebehy kedy to ide najlepsie? a potom ked sa toto zisti poskusat materiali elektrod?

no a testatica neslo by spravit ten kotucovy generator vystup dat na 2x ten teslovu cievku a z druheho vynutia by neslo male napatie? preco nie? z toho generatora kotucoveho ide co za napetie? malo by ist nejake nie stala vlna ale prerusovane tak by to mohlo transformovat v tom trafe ci ako?


Hugo2
Nový člen
Příspěvky: 3
Registrován: pát 01 pro 2006 12:59

kyslíkovodíková svářečka

Příspěvek od Hugo2 »

Nerozebírej ten vyvíječ, je to škoda,máš to prakticky hotový.Jsi elektrikář tak ti poradím jak z toho můžeš udělat vyvíječ na pravý Brovnův plyn.Jak jsem koukal je tam asi 2 x 62 článků.
Šlo by to celý zapojit do série ale potřebný napětí bude asi 250-260 V to znamená, že by jsi musel použít napájení 3v380 V a protože nevím jestli máš tak popíšu napájení z 230V.
To znamená,že na 230V použiješ polovinu vyvíječe to je 62 článků. Musíš to napájet ze zdroje stálýho proudu asi 5A- můžeš ale vyzkoušet i větší proud.Seženeš si kompenzační kondík 8-10 kVAr a zapojíš jen dva dráty to znamená, že kondík má 3x 53M zapojeno do D. Výsledná kapacita bude 53M+26M paralelně.Přez kondík pustíš fázi a bude jako zdroj proudu dál to usměrníš můstkem a připojíš na kraje vyvíječe.Protože je to zdroj proudu tak se proud bude udržovat na stálé hodnotě a tedy nebude záležet na teplotě vyvíječe a podobně.Na článku se automaticky nastaví potřebné napětí 2-2,2V.To je celá věda. Velikostí kondíku si můžeš regulovat proud a tím výkon vyviječe.Jako náplň použiješ 10% louh sodný s vodou- ne míň, mohly by se začít rozkládat desky (je to obyčejný železný plech).Na 1 litr obyčejný vody z kohoutku (není třeba používat destilku) použiješ 0,1 kg louhu.
Výstup z vyvíječe msíš hlídat manostatem,který bude vypínat vyvíječ při dosažení nastavenýho tlaku př. 1-2Atm.Dále si musíš sehnat redukční ventil, který ti sníží tlak na 0,5-1Atm (tlak potřebný na hořák).Za red. ventilem musí být probublávačka s vodou,žádná zpětná klapka nebo zintr nezabrání zpětnýmu zášlehu - Pravý BP není acetilén nebo vodík
(BP má rychlost hoření okolo 5000 m/s!!!!!)Pro začátek bych raději použil probublávačky dvě, než se s tím naučíš zacházet.Hořák použivej normální 0 nebo 1 z autogénu a minimální tlak asi 0,5Atm, při menším bouchá.Plamen BP bude sotva viditelný ale dlouhý, 30-40 cm.
Pak si můžeš vyzkoušet molekulárni reakci BP s materiálem .
Druhou půlku vyvíječe musíš zapojit stejně s vlastním proudovým zdrojem,paralelně to nedělá dobrotu stane se, že každý vyviječ bude mít jinou teplotu a tím jedním poteče větší proud než druhým, lepší je udělat každý zvlášt a výstupy propojit.

Hodně zdaru s BP. Hugo2

Pár linků.

http://www.browngas.com/eng_bestkorea/k_gas.htm
http://www.brownsgas.com/brownsgashome.html
http://www.eagle-research.com/index.html


Odpovědět

Zpět na „Rozklad vody a vodík - všeobecně“