Magnetizace a Demagnetizace

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Uživatelský avatar
adam.benda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1726
Registrován: čtv 15 bře 2007 12:03
Bydliště: Praha
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Ale jasně že jo :)

Příspěvek od adam.benda »

jarda ovčák svitavy píše:... Vyvraťte mi můj názor, prosím. Něco mi říká, že magnety a jejicj možnosti neřekly svoje poslední slovo. Máte někdo důkaz o slábnutí magnetů?
Nic takového vyvracet nebudu :D Říkám to pořád, magnet neustále generuje energetické pole (sám od sebe !) .. už tohle samo o sobě je dost podstatný fakt.. Jen toho zatím úplně neumíme využít, to už je věc jiná, je to věc naší neschopnosti. Neobviňujme magnet, že on něco neumí nebo nedokáže, hledejme chybu u sebe. :D
Navíc, když zase otravně začnu tlachat o tom, že pole trvalýho magnetu je projev samotných částic hmoty, což žádný jiný objekt kromě magnetu neumí.... Přátelé, permanentní magnet je fyzikální unikát, mnohem větší, než by se mohlo zdát.... Zároveň...: Kde berou tyto částice energii k tomu, aby pořád do zblbnutí lítaly jak střelený a nezastavily se? No?! :D Nechci rozpoutat diskuzi na téma éter, atp... .. i když jen pravděpodobně tam bychom nalezli odpovědi na tyto otázky. Tu diskuzi však stejně rozpoutat nechci.. o těhle už opravdu "vysokých věcech", se raději bavme někde jinde...

Slábnutí magnetu nastává několika vlivy... Něco málo jsem o tom napsal tady:
http://adambenda.net/index.php?id=10016 - kapitola č. 8
..slábnutí magnetů - v případě toho motocyklu a jeho magneta jde vlastně o působení opačného magnetického pole, pokud se nepletu.... asi. ..nějak jsem s tímhle tvrzením znejistil.. opravte mě kdyžtak někdo.. Sice jsem začal žrát lecitin, ale že by to bylo nějak vidět :lol:


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

jarda ovčák svitavy píše:...Pokud by se magnetismus zmenšil, byla by jiskra produkovaná magnetem menší a slabší...
To se také delo, magneto citelne sláblo i na treba pionýrech, zejména pri častém rozebírání, kdy se prerušoval magnetický obvod. Moderní magnety slábnutím, nebo demagnetizací však trpí málo, i tam je však možné zjistit demagnetizaci treba v elektromotorech pri jejich proudovém pretížení, nebo pri zkratech alternátoru.
Energie pro jiskru však nepochází z magnetu, ale z mechanické práce na hrídeli magneta, tedy z alternátoru s magnety, samotné magnety jsou jenom prostredník, co do nich vleze, to i vyleze. (To bych si jinak najiskril pres baterii celou domácnost, jako v tom vtipu - kolik stojí kapka rumu-nic?-tak mi nakapejte celý puldecák.)


Uživatelský avatar
adam.benda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1726
Registrován: čtv 15 bře 2007 12:03
Bydliště: Praha
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: Tvarování magn. pole

Příspěvek od adam.benda »

Ahoj Tomáši, dobře, žes upustil od broušení magnetu, magnetizací to skutečně bude asi nejschůdnější cesta... Asi už jsi na mých stránkách narazil na článek "Magnetizmus - praktické informace" ..kapitola 7. Tam je toho hodně o magnetizaci.. dokonce i tabulka, která by se mohla hodit.

Zmagnetovat nebo přemagnetovat.. - přemagnetovávání je někdy i několikanásobně energeticky náročnější, než magnetizace.. doporučuju, připravit si kus oceli a zmagnetovat..

Pokud máš nějaký hodně silný neodymiový magnety, nech cívky cívkama a zkus to s nimi.. Pokud se nějak ukáže, že to není nejlepší způsob, pak ty cívky..

..nemám s tím vlastní zkušenosti, pravděpodobně na to existují nějaké vztahy, ale udělal bych zkrátka kolem 1500 závitů a průřez drátu takový, abys do toho pustil proud cca 2 Ampéry.. Žádné frekvence, musíš do toho pustit stejnosměrný proud. Ten průřez vodiče pak možná vychází i docela malej, což je dobře.. Nechápu jak je to možný, ale před týdnem jsem měděným drátkem o průměru 0,3 mm proháněl 4 Ampéry stejnosměrných a drátek se ani nezahřál. Nechápu. Chtěl jsem proud zvyšovat, ale už jsem na to neměl zdroj :D . Jedině ještě, že by lhala měřící technika, ale na to to fakt nevypadá. Takže vezmi třeba právě tenhle 0,3 drát a prožeň tím pár Ampér.. cívka bude mít nějaký odpor, takže napětí vypočítáš známým vztahem: U = R . I
Jinak rozměry cívky bych udělal nějak... no délku přibližně jako velký průměr...

Jádra cívek určitě trafoplech, Permalloy, event. železo čistoty 99,9%.
Nejsem si jist, jaká jádra jsou v elektromagnetech.. zkrátka jestli je to nějaký mag. měkký matroš, bude to ok.

Vzorek určený k magnetizaci bych připravil z nějaké běžné oceli, jestli se orientuješ ve strojařském označení, asi by byla nejlepší ocel třídy 11, tedy nějaká 11 xxx . Dej ten vzorek do pořádně rozhicovanýho ohně a až to bude červený až skoro oranžový, prudce to zchlaď ve vodě (= kalení). Pozor, bude to pak hodně křehký, praskne to při prvním pádu. Až teplota klesne na pokojovou teplotu, vlož to mezi magnetizační cívky/magnety.

Nejsem si jist, jak dlouho nechat tu magnetizaci působit.. Odhaduju, že jen krátkou chvilku.. ..má tu s tím někdo zkušenosti?

Snad jsem na nic nezapomněl, kdyžtak zase dej vědět, držím palce, ať to jde dobře :good:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) adam.benda dne pon 18 úno 2008 4:24, celkem upraveno 1 x.


jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Jiskra je produktem pohybu cívky v magnetickém poli a naopak. Pokud zeslábne magnetické pole, zeslábne i jiskra. Pokud máš zkušenost se slábnoucím magnetem z vlastní zkušenosti, pak mlčím. Pokud to je garážová latina z doslechu, pak pardon.


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

jarda ovčák svitavy píše:Jiskra je produktem pohybu cívky v magnetickém poli a naopak. Pokud zeslábne magnetické pole, zeslábne i jiskra. Pokud máš zkušenost se slábnoucím magnetem z vlastní zkušenosti, pak mlčím. Pokud to je garážová latina z doslechu, pak pardon.
Predpokládám, že tahle zpráva patrí mne. Mám dost vlastních zkušeností se slábnoucímí magnety v magnetech motorek i mimo. Energie jiskry pochází ze vzájemného pohybu cívky a magnetu, ale jenom tak, že tyto vuči sobe kladou mechanický odpor. Tahle mechanická práce se mení na elektrickou energii. Takže ta energie jiskry pochází z mechanické práce na hrídeli magneta. Pokud magneto nebude zatížené zapalováním a jiskrou, bude se točit lehce, pokud se magneto zatíží odberem energie, pak odpor vuči točení primerene stoupne.


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Tvarování magn. pole

Příspěvek od Akord »

adam.benda píše: ale udělal bych zkrátka kolem 1500 závitů a průřez drátu takový, abys do toho pustil proud cca 2 Ampéry.. Žádné frekvence, musíš do toho pustit stejnosměrný proud.
To je síce možný zpusob, ale málo efektivní, protože poskytuje pomerne malé ampérzávity, nebo intenzitu pole H. Lepší je, jak jsem predešle, psal nabít elektrolyt treba z pulsního zdroje (nebo lépe jejich baterii) na napetí kolem 300V ze síte, a pak je pres stykač pripojit na cívku s treba 100-500 závity. Drát takový, aby se tím pulsem nepropálil, jenom nanejvýš mírne ohrál.
Dále není duvod používat na tyčové magnety i zakroucených tvaru 2 cívky, protože není pravda, že prostredek magnetu je neúčinný. Neprojevuje se jenom navenek, ale k celkové koercitivní síle magnetu prispívá stejne, jako okrajové část, jedná se o objemový efekt. 2 cívky jsou potreba jenom v prípade nekterých méne obvyklých symetrií, jako radiálne magnetizovaný toroid a podobne.


tbest
Zasloužilý člen
Příspěvky: 444
Registrován: čtv 11 led 2007 0:55
Dostal: 1 poděkování

Re: Tvarování magn. pole

Příspěvek od tbest »

Akord píše: ...Lepší je, jak jsem predešle, psal nabít elektrolyt treba z pulsního zdroje (nebo lépe jejich baterii) na napetí kolem 300V ze síte, a pak je pres stykač pripojit na cívku s treba 100-500 závity. Drát takový, aby se tím pulsem nepropálil, jenom nanejvýš mírne ohrál.
...
Děkuji. Ještě prosím Akorde kolik µF ty kondíky? Mám 10ks 2200µF/400V, 6ks 3300µF/400V a 3ks 10000µF/63V. Budí celkem respekt. Nějaká banka by se z nich dala udělat. Cívku mám hotovou, 450závitů 0,5Cu, odpor 3Ohm, jádro průměr 16mm. Záleží na poměru velikosti jádra k zmagnetovávanému materiálu? To znamená, jestli tímto jádrem můžu zmagnetovat třeba 2x větší kus, nebo jestli by tvar jádra neměl odpovídat tvaru budoucího magnetu?
Nemáš link na schéma na vhodný pulzní zdroj? Nebo stačí usměrnit síťové napětí a nabít je? Omlouvám se, jestli plácám bludy. Moc o tom nevím, tak se ptám.


Uživatelský avatar
adam.benda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1726
Registrován: čtv 15 bře 2007 12:03
Bydliště: Praha
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

druhá cívka

Příspěvek od adam.benda »

Obávám se, že pokud se nepoužije ta druhá cívka, která je na obrázku "šikmo", nezíská Tomáš takové pole, které od takto zkoseného magnetu čeká.. bude z toho pole dost podobné obyčejnému magnetu bez zkosení.


tbest
Zasloužilý člen
Příspěvky: 444
Registrován: čtv 11 led 2007 0:55
Dostal: 1 poděkování

Re: druhá cívka

Příspěvek od tbest »

adam.benda píše:Obávám se, že pokud se nepoužije ta druhá cívka, která je na obrázku "šikmo", nezíská Tomáš takové pole, které od takto zkoseného magnetu čeká.. bude z toho pole dost podobné obyčejnému magnetu bez zkosení.
Čusky Adame, ta případná druhá cívka by měla být zapojena do série, nebo paralelně? Potřebuju aby, pokud možno, šlo pole podle obr. b). viz: https://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 8895#18895

Dík.


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Tvarování magn. pole

Příspěvek od Akord »

tbest píše: Mám 10ks 2200µF/400V, 6ks 3300µF/400V a 3ks 10000µF/63V. Budí celkem respekt.... Nebo stačí usměrnit síťové napětí a nabít je?
S tímhle kapitálem bys mohl uvažovat pomalu o jiskrové nastrelovačce šroubu.
Ty na 400V udelají vetší rámus. Na ocel by stačil asi i jeden, na ferit asi 5, i podle toho, co udelá ten drát. Pokud by byl problém, mužu se na to podívat presneji. Energie je C*U*U/2 (kvadrát napetí). Stačí nabít ze síte pres mustek a nejaký odpor pár desítek ohmu na pár desítek wattu, jenom jako omezovač nárazu, jinak na tom nezáleží, na nabití je dost času. Dej pozor. Vybití pres porádný stykač, a s určitým osobním odstupem, nebo krytem, kond muže i bouchnout, ale když je robustní, tak tech 100A by udržet mohl. JÁDRO v cívce ŽÁDNÉ, jenom vzduch. Jádro bude jenom budoucí magnet. Další prípadné jádro, nebo plášť svým presycením a dalším zpoždením účinku efekt spíše zmenší. Impulsne se takto dají udelat i vetší indukce, než dovolí železo. Cívka je ok. Zmagnetuješ tak velký magnet, který vleze do cívky, nebo i více menších na sobe najednou, vedle sebe by se rozleteli, pokud nejsou fixované.


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: druhá cívka

Příspěvek od Akord »

adam.benda píše:Obávám se, že pokud se nepoužije ta druhá cívka, která je na obrázku "šikmo", nezíská Tomáš takové pole, které od takto zkoseného magnetu čeká.. bude z toho pole dost podobné obyčejnému magnetu bez zkosení.
Určitý rozdíl v tom jiste je, ale zásadní problém je v tom, že v obou prípadech polezou siločáry kolme na plochu, ne kvuli nejakému vnucenému smeru magnetizace, ale proste proto, že vchází do magneticky nevodivého vzduchu. Stejne jako je ze stejného duvodu vždy kolmá elektrická siločára na vodič. (Doufám me nikdo nebude týrat za volnou interpretaci, nejakou tangenciální složku do toho nechci míchat. )


tbest
Zasloužilý člen
Příspěvky: 444
Registrován: čtv 11 led 2007 0:55
Dostal: 1 poděkování

Re: Tvarování magn. pole

Příspěvek od tbest »

Akord píše:
tbest píše: Mám 10ks 2200µF/400V, 6ks 3300µF/400V a 3ks 10000µF/63V. Budí celkem respekt.... Nebo stačí usměrnit síťové napětí a nabít je?
S tímhle kapitálem bys mohl uvažovat pomalu o jiskrové nastrelovačce šroubu.
Ty na 400V udelají vetší rámus. Na ocel by stačil asi i jeden, na ferit asi 5, i podle toho, co udelá ten drát. Pokud by byl problém, mužu se na to podívat presneji. Energie je C*U*U/2 (kvadrát napetí). Stačí nabít ze síte pres mustek a nejaký odpor pár desítek ohmu na pár desítek wattu, jenom jako omezovač nárazu, jinak na tom nezáleží, na nabití je dost času. Dej pozor. Vybití pres porádný stykač, a s určitým osobním odstupem, nebo krytem, kond muže i bouchnout, ale když je robustní, tak tech 100A by udržet mohl. JÁDRO v cívce ŽÁDNÉ, jenom vzduch. Jádro bude jenom budoucí magnet. Další prípadné jádro, nebo plášť svým presycením a dalším zpoždením účinku efekt spíše zmenší. Impulsne se takto dají udelat i vetší indukce, než dovolí železo. Cívka je ok. Zmagnetuješ tak velký magnet, který vleze do cívky, nebo i více menších na sobe najednou, vedle sebe by se rozleteli, pokud nejsou fixované.
Díky za vyčerpávající odpověď. Cívku udělám radši jinou, z 1,5mm drátu, 100A je na 0,5 dost.
Zatim dík. Tomáš.


Uživatelský avatar
adam.benda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1726
Registrován: čtv 15 bře 2007 12:03
Bydliště: Praha
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

zapojení

Příspěvek od adam.benda »

tbest píše:Čusky Adame, ta případná druhá cívka by měla být zapojena do série, nebo paralelně? Potřebuju aby, pokud možno, šlo pole podle obr. b). viz: https://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 8895#18895

Dík.
Zapojil bych je paralelně :good:

Jinak se omlouvám za špatnou radu kolem toho, jaké jádro do cívek...


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Tvarování magn. pole

Příspěvek od Akord »

tbest píše:...Cívku udělám radši jinou, z 1,5mm drátu, 100A je na 0,5 dost...
No ale pak ty kondy spíš bouchnou. 1.5 je na 1 kond zase príliš mnoho. Budou chybet ty 3 ohmy. Chce to kompromis mezi ohrátím a odporem. Zkus ten kond zkratovat pres stykač a treba 50m drátu 0.5, pokud máš obavy o cívku. Podle orientačního výpočtu by se jedním pulsem z 2200M/300V nemel oteplit více, než o 50 stupňu (stejne i cívka, protože výpočet byl pres merné teplo bez nutného ochlazení vzduchem) Teda pokud cívka je z drátu celkove víc, než 50m, pak by mela jeden kond zvládnout, co odpovídá prumeru závitu asi 4cm pri 450 závitech. (Takže 1 kond má asi 100J, a oteplí 50m drátu 0.5 asi o 50 stupňu, 100m drátu o 25 stupňu..., mel by ve skutečnosti méne, protože i sám kond má odpor) Pozor na oči a podobne. Na více kondu to ale vypadá na úmerne vetší prurez, na 5 kondu tak prumer dratu 1 až 1.2 mm se stejným počtem závitu. To pak chudák stykač musí praštit kolem 500A.
No ale i s tím jedním kondem by mel jít namagnetovat ferit s délkou asi 5cm a neodym s délkou 1cm ve smeru magnetizace, pokud nebudou tlustší, než uvádená cívka. Vetší délky pak tolikrát více kondu. Cívka by nemela být vuči plánovaným magnetum zbytečne dlouhá, nebo tlustá . V prípade neodymu proto už ani porádne není místo pro samotnou tlouštku drátu.


tbest
Zasloužilý člen
Příspěvky: 444
Registrován: čtv 11 led 2007 0:55
Dostal: 1 poděkování

Re: Tvarování magn. pole

Příspěvek od tbest »

Ok, cívku navinu novou s vnitřním otvorem podle budoucího magnetu a zachovám odpor 3-4Ohm. Chci zkusit ten magnet z 11 XXX zakalené oceli. 100A stykač snad seženu v práci. 500A stykač bude horší, to bych musel vyrabovat přívodní rozvodnou skříň ve fabrice a k tomu se tak často nedostanu. Kondenzátory jsou pro rozběh textilní mašiny. Byly v bance paralelně, spojené měděnou, asi postříbřenou páskovinou 2x40mm. Jěště dotaz, Jak dlouho nabíjet, abych dosáhl plné kapacity? Hrozí bouchnutí při nabíjení? Nebylo by jednodušší použít 3x 10000/63 paralelně, nabitých na 48V ze 4ks autobaterií? Zatím jsem je zkoušel nabíjet z autobaterie a při nabití na 12V a vyzkratování to dalo slušnou pecku.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“