Hudba a zdraví

Společenské dění u nás i ve světě.

Ovlivňuje podle vás hudba zdraví?

Ano
17
94%
Ne
1
6%
Nevím
0
Žádná hlasování
Poslouchám komerční Hip Hop
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů: 18

Fox_25
Stálý člen
Příspěvky: 88
Registrován: čtv 29 lis 2012 5:19
Dal: 32 poděkování
Dostal: 58 poděkování

Hudba a zdraví

Příspěvek od Fox_25 »

Dlouho jsem přemýšlel zda toto téma založit protože mi přijde že je mimo zaměření fóra, ale zvědavost je silnější než rozum.

Je to už více než šest let co poslouchám klasiku. Ta mi pomohla překonat asi nejhorší období "úzkostí" které jsem zažil a doufám že už nikdy nezažiji. Je to jediná "věc" která dovedla zabavit rozum tak že v podstatě neměl na nic jiného čas ani chuť. Nechat plynout melodii a rozplétat nitky skladby a pak je znovu dávat dohromady. Odměnou za toto mi jsou hudební "orgasmy" a kratičké stavy transu. Toto mi z části pomohlo smířit se sám se sebou a okolím. Velmi zajímavé je že kvalitní stereo dokáže zážitek hodně prohloubit, jakoby mozek říkal nesmím přijít ani o jediný detail, chci to slyšet se všemi nuancemi které tam lze slyšet.

Jako třešnička na dortu bylo lucidní snění. Uvědomil jsem si že spím, ovšem s tím bonusem že jsem uměl číst noty a hrál jsem na klavír. Tento zážitek mě jen utvrdil v tom že intuice není jen souborem zkušeností na základě kterých se mozek rozhoduje. Jako další mě překvapilo že jsem schopen v hlavě skládat složité melodie, přehrávat si je a dosáhnout skoro toho samého jako normálním poslechem. Na jednu stranu si člověk připadá jako blázen, na druhou stranu je to příjemné protože mozek není omezen pouze "normálním" myšlením.

Přijde mi že to celé je mnohem složitější popsat a nedaří se najít správná slova. Celé je to propojeno s duchovnem, racionálním uvažováním, citem, empatií, atd.

Má někdo podobné zážitky nebo jsem v tom sám?


Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Hudba a zdraví

Příspěvek od A(&F) »

... yes ... you're not in this alone ...... http://dreammm.com/mp3/overkill.mp3 ... ;) ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 98 poděkování

Re: Hudba a zdraví

Příspěvek od jarda ovčák »

Myslím si, že tohle je úžasné téma. Hudba dokáže naprosté zázraky. Dokáže uklidnit, ukolébat, vzpružit, dokáže emitovat vzpomínky, připomenout dežaví, který bychom těžko z paty vytáhli,hudba dokáže rozohnit, dokáže burcovat a taky nafackovat.
vážná hudba je neuvěřitelně nádherná,taky nám dává vědět, jak stárnem. já poslouchám vše, co mne zaujalo.
Když jsem po dobrém obídku, pustím si pavarotiho, při sentimentu dvořáka nebo cokoli od puciniho, když jsem na akci bubenickch huličů, tak yat kha, patty smith nebo propaganja, když v autě spěchá a to spěchám imrvére, tak acdc nebo accept a když mi svět pije kryv, tak... I Was Made For Loving You.....Večer si pustímm s dětma smmetanovu vltavu...
Je to úžasnej svět a vůbec nechápu, proč nemocným ve špitálech nehrajou, páč hudba jistojistě léčí.
A stařečkům v domovech důchodců by měl dunět od podlahy hank wiliams nebo buddy holly od rána do večera. Ticho neléčí, ale deprimuje.Ticho chvilku, aby se vědělo, jak je protivný. V hrobě si ho užijem dosyta.

Moje dospělé děti mi koupily k vánocům evu a vaška, z čehož dedukju, že bych měl trénovat úkroky a lehání do rakve. Hudba umí i připomenout, napovědět.
A když se mladí klátí v rytu tuc tuc tuc, nevadí mi to. Mají na to právo stejně, jako my na ty svoje vykopávky.
A když mají stařečci vopranýho evuavaška na plný koule, halt si zacpu uši a přežiju to. hlavně tolerance.


„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
milnem
Zasloužilý člen
Příspěvky: 291
Registrován: sob 29 led 2011 19:43
Bydliště: Zlínský kraj
Dal: 849 poděkování
Dostal: 211 poděkování

Re: Hudba a zdraví

Příspěvek od milnem »

Páni Jardo,kdybych měla v domově důchodců poslouchat co píšeš skočila bych z okna.Ticho je někdy zcela nenahraditelné a opravdu léčí.Ale každý jsme jinačí.
Hudba je velmi působivá,dovede velice pomoci ale i velice uškodit když zrovna nesedne,právě proto,že sahá v člověku hluboko.M.


Fox_25
Stálý člen
Příspěvky: 88
Registrován: čtv 29 lis 2012 5:19
Dal: 32 poděkování
Dostal: 58 poděkování

Re: Hudba a zdraví

Příspěvek od Fox_25 »

zdravím a odpovídám soukromě, protože se diskuse na toto tema nechci zúčastnit. tema je to, tedy alespoň pro mne natolik soukromé, že s tím nemohu na veřejnost. Docela by se tento stav mohl nazvat třináctou komnatou mé mysli. Musím upřesnit, že neznám noty a na žádný nástroj nehraji. Snad jen kdysi drnkání na kytaru, ale to se nepočítá. Situaci, kterou popisuješ je skutečně krásná a asi ji každý, kdo "to má v hlavě nějak porovnané" tento stav zažije. Jistě to souvisí s tím, jak kdo přemýšlí, jaké má "vlastní" vzdělání, tím myslím to vzdělání, které je jaksi navíc, nad rámec vzdělání školního, tedy toho, co nás zajímá jaksi mimo profesi, nebo co do nás život "nuceně" namlátil.
trochu jsem odbočil, ale ještě něco poznamenám. mám dojem, že každá člověk to má v hlavě poskládané jinak.Tím myslím, že základ je všude stejný.Ta ata část mozku dělá to a to.Ale vlastní mysl to je to co nás dělá člověkem má každy svoje vlastní. jednoduchý příklad. jak to že někdo nemá smysl pro humor. To není nějakou výchovou, to je tím, jak si to člověk pospojuje v hlavě.
K té hudbě. Vážnou hudbu nemusím, ale přesto mám co se mě líbí. Některé skladby ve mě vyvolávají přímo odpor, naopak některé a nevím proč jsou pro mne přímo líbezné. a nemusí být jen vážné. i orchestrálky / některé/ mě jsou příjemné, výčet by byl dlouhý. na závěr. z vážných skladeb Klavírní konzert B moll od Čajkovského. ahoj, přeber si to jak chceš, ale myslím, že na tom jsi podobně. zase někdy napíšu, hudba souvisí s rezonancí, ta s magnetismem a gravitací a to vše s volnou energií.
Dá se to shrnout tak že začátek cesty máme stejný, jen její průběh má každý jiný, přitom jdeme do stejného cíle. Je to velmi zajímavé, když nad tím člověk zapřemýšlí i to utrpení začne dávat smysl protože nikdy nevíme jak dobře se máme dokud si nesáhneme na pomyslné dno. Pak je konečně možný růst a uvědomění sama sebe v jednotlivých kontextech bytí. Když přijmeme tezi že naše duše je schopná reinkarnace a má teoreticky možnost "výběru" dalšího života dává to smysl ještě větší. Dar řeči a rozumu nám nebyl dán jen proto abychom mezi sebou válčily nebo se hnaly za nesmyslným ziskem.

Ano, asi se jedná o velmi osobní téma, ovšem jsme zde na fóru zahrnuti anonymitou která nám dává svobodu. Pokud někdo napadne můj názor pouze s dovětkem že jsem idiot je to jeho problém. Pokud to udělá někdo druhý bez toho idiota s vysvětlením je to pro mne obrovské plus. Samozřejmě chápu proč odpovídáte přes SZ. Třináctá komnata je pěkný název.

Také neznám noty, ale už se je učím. Rád bych do hudby pronikl ještě hlouběji, nevím proč, ale mám pocit že mi to dá hodně odpovědí i na nevyřčené otázky. Mě se také dříve nelíbilo všechno z klasiky. Postupem času jsem ovšem zjistil že skladby které mi dříve nedávaly smysl jej najednou mají. Bylo to něco jako postupné probuzení.

Nejhorší je to že teď když čtu téměř cokoliv tak je to s tím jako kdybych to už dávno znal, jen si nemohl vzpomenout. Umožnilo mi to diagnostikovat závady automobilů rychleji než známému automechanikovy který má mnohaletou praxi, přitom já o tom věděl v podstatě prd. Teď mě volá pokaždé když má něco složitějšího. Jsem zvědavý kam až tato "vlastnost" může zajít.

K tomu vzdělání, mám dokončenou jen základní školu. Byly tam sice pokusy i o střední, ale neshodl jsem se s kolektivem a učivo mě tehdy nic neříkalo. Postupem času má obvoďačka usoudila že nejsem psychicky zdravý a jsem na ID. To o čem se bavíme je nejen nad rámec vzdělání klasického, ale naprosto mimo něj. Vždyť když se podíváme na neurologický obor tak ten nepřipustí možnost že "duše" sídlí mimo tělo a mozek je pouze přijímač a psychiatrie má pro naše téma jistě nějaké označení.

Buddy Holly, z toho bych taky skákal z okna, tedy ne že by jeho hudba byla vyloženě špatná, ale přijde mi moc sladká. Nebyl by Johny Cash lepší? To s Evou a Vaškem a cvičení do futrálu mě hodně pobavilo, díky, asi bych to bral jako nepovedený vtípek.


jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 98 poděkování

Re: Hudba a zdraví

Příspěvek od jarda ovčák »

No jasně, proto jsem takovej, jakej jsem. Je to o hudbě. Tak napište o hudbě. Nebo založte téma o léčivých schopnostech ticha.
Nebo si zkuste napíchnouut ekg, nebo eeg, při poslechu hudby a ticha.
Není potřeba se přehrabovat v tom přehrabišti, co tam máme, ale odpoutat se, díky hudbě.Tak dobrá, furt ne, ale, jak můžete poznat laskavost světla, když nepoznáte tmu.Mě osobně hudba pomohla zvládnout nejkritičtější chvíle živote. Ne ticho, ale hudba. Chápu sice, že mám kontraverzní názory,a jsem vděčný téma, ale zkuste se vymáčknout k hudbě, co vám říká, .....Meditační hudba, nebo i zvuky, i koncerty ptačích mistrů považuju za hudbu. Skřivana každý rok vítám hlubokou poklonou.

Je to o radosti z života. Tímto se omlouvám klubu přátel žehu.


„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
Igi
Zasloužilý člen
Příspěvky: 208
Registrován: sob 30 črc 2011 13:25
Dal: 31 poděkování
Dostal: 12 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Hudba a zdraví

Příspěvek od Igi »

Hudba je jedna z věcí co mám v životě nejradši. Myslím, že je velmi léčivá, hlavně teda pro ducha, což se samozřejmě i odrazí na těle. Taky mě někdy hudba úplně unese do jiných sfér a vidím někdy i jak plyne melodie vizuálně apod. Škoda, že v poslední době nemám příležitost si sednout v klidu a poslouchat. Neomezuju se na žádné žánry, snad jen nějaké tvrdé odnože metalu fakt nemusím. Kromě klasiky a vyloženě relaxační hudby mě hodně uvolní hudba od The Doors a podobných kapel z té doby, zajímavé, že dnešní kapely i pokud hrají stejný styl se mi vůbec nelíbí. Do toho i hraju na kytaru, hodně uvolňující je taky pustit si na youtube nějaký backing track a do toho improvizovat. Akorát už poslední dobou začínám být alergický na některé vyloženě zábavové písně, možná protože je s kapelou pořád hrajeme, zase na druhou stranu mi už poslední dobou nevadí ani dechovka, ty právě hráváme na plesech a nějak jsem jim už taky přišel na chuť a stářím to ještě nebude :-D .


Ještě k tomu tichu- občas je myslím taky potřeba alespoň teda pro mě, hlavně když se vracím z nějakého hraní tak bych už si v autě nic nepustil i druhý den mám radši ticho.


Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Hudba a zdraví

Příspěvek od A(&F) »

Fox_25 píše:Také neznám noty, ale už se je učím. Rád bych do hudby pronikl ještě hlouběji, nevím proč, ale mám pocit že mi to dá hodně odpovědí i na nevyřčené otázky.
... ale no tak, ... hudba přece není o notách, ale především o pocitech ... je to tom, jak se Ti co líbí (což může být ovlivněno i momentálním rozpoložením, to s kým ten "mjůzik" posloucháš, z jaké aparatury se zrovna line, kolik máš nynčko upito, kolikrát jsi v mládí vypadl z kočárku na hlavu :D , atd., atd.), ... ale často také, jaké máš s tou kterou skladbou (interpretem) propojeny různé pod kůží hluboce zarytý vzpomínky (a že ty vzpomínky někdy dokážou sec sakra kurefsky bolet), ... to potom většinou ani nezáleží na smysluplnosti textů, kvalitě či provedení ... ;) ...

... tady je jeden příklad za všechny ... naprosto ujetej text, přesto těžce chytlavá záležitost ... :) ...

[youtube][/youtube]

... nebo třeba tahle ... miluju ji a závoveň ji "nenávidím" ... je moc pod kůží ... :ewhistle: ...

[youtube][/youtube]

(... pokud to nedej bože někoho oslovilo :D, tak potom skladba "Medvěd a Jakub" je asi ta správná volba ... ... ) ...

... vždyť je neskutečný štěstí, že nejsme všichni uplácaný podle jedný šablony ... a že existuje internet (+ že je "jiná doba", takže si dnes každej může skládat, vydávat a poslouchat, co se mu líbí, ... = nikdo už nerozhoduje o tom "co se bude smět hrát a co ne"), protože jinak bychom (stejně jako za totáče) asi byli povětšinou odkázáni na ty komerční srágory, co pořád dokola vomílaj v rádiích (podle toho, kolik jim který vydavatelství zaplatí / se kterým mají smlouvu ... :roll: ) ...

... ať žije svoboda ... a nejen v hudbě ... :bye: ... Anri ...

PeS: ... mmch, mám kamaráda, který ač velmi úspěšný hudebník, tak dlouhý léta vůbec neznal noty ... samouk ... když mu bylo dvanáct, pod stromeček dostal "sladký dřevo", sám se na něj naučil hrát bez jakýchkoliv příruček a pouček (přestože do té doby v hudební výchově "platil za poleno"), ... o rok později už díky tomu o stošest balil holky, protože jim skládal romantický zamilovaný písničky ... od šestnácti si vydělával jako učitel hry na kytaru a měl svá první veřejná vystoupení, ... po dodělání učňáku (elektrikář, jako Gott :evil: ) začal sólově koncertovat, pak založil kapelu, pak druhou, atd. ... a dneska má vlastní renomovaný nahrávací studio ...... mezitím si ho začali zvát i z různejch vydavatelství jako poradce na poslechový zkoušky (aby jim radil, když začínali spolupracovat s někým novým) ... a k tomu ještě začal textovat i skládat hudbu pro další zpěváky a muzikanty (což byla vcelku sranda, jelikož jim tu hudbu předával na mgf. pásce :lol: , ale oni s tím dopředu počítali, takže to vcelku nevadilo), ...... no a ty noty se pak nakonec musel naučit, ale jenom kvůlima svojej dcéři, když začala chodit do "lidušky" na výuku (tuším klávesy a zpěv) ... ale myslím, že pokud by toho nebylo, tak by ty "puntíky s camfrňousama" dodnes nepotřeboval ... :angel: ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Fox_25
Stálý člen
Příspěvky: 88
Registrován: čtv 29 lis 2012 5:19
Dal: 32 poděkování
Dostal: 58 poděkování

Re: Hudba a zdraví

Příspěvek od Fox_25 »

Ale jo, já tě chápu, taky mám dost takových interpretů kteří jsou spojení s mou minulostí, např. Landu, Kabáty, tři sestry, Elán atd a občas si je poslechnu. Jenže toulkama internetem jsem si nastahoval dost klasické hudby kterou neznám, v životě jsem ji neslyšel a ani o autorovi nikde nepadla zmínka. A teprve poslech tohohle mě dostal tam kde jsem. Podrobně to mám strach rozepisovat protože by to asi znělo samolibě protože mimo Jazzu je klasika styl který je dost složitý na poslech.

Já bych se na noty taky rád vyprd, jenže mám před sebou 88 kláves a horší představivost, nebo ne ani tak představivost, spíš jsou pomalé prsty a ruce nemají dobrou koordinaci. Věřím tomu že když se budu učit noty a poctivě trénovat tak se to urychlí a třeba si za 20 let konečně zahraji Chopina.

To co jsi sem dal je slušné, u Hýkala je jednoduchá(chytlavá) melodie s textem u kterého člověk nemusí přemýšlet, ale Listí podzimní je složitější. Kdyby podobně hráli v rádiu bez reklam tak bych si jej dokonce v autě zapl.


NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Dobrej typ Anri

Příspěvek od NAVAR »

Jo díky za doporučení na kapelu Květy. To by mohla být jedna z mojich krevních skupin. Poslouchám totiž skoro všechno.


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Alžbeta
Nový člen
Příspěvky: 16
Registrován: pát 14 zář 2012 11:21
Dal: 36 poděkování
Dostal: 21 poděkování

Re: Hudba a zdraví

Příspěvek od Alžbeta »

Oživili ste mi spomienku na film Bohom zabudnuté deti a scénu, kde Wiliam Hurt hluchej priateľke vysvetľuje, čo pre neho znamená hudba.... ako keby srdce chytil do dlaní a dvíha ho k nebesám...
Myslím že bez hudby by sa nám žilo oveľa, oveľa ťažšie a tiež si myslím že chorí ľudia by mali počúvať vážnu hudbu.
A ak sa tu môžu dávať aj videá, dovolím si priložiť šansón, ktorý hoci je na počudovanie málo známy, ja ho považujem za tak nádherný, že pri ňom by sa aj baba jaga z Mrázika cítila dokonalou.



Igi
Zasloužilý člen
Příspěvky: 208
Registrován: sob 30 črc 2011 13:25
Dal: 31 poděkování
Dostal: 12 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Hudba a zdraví

Příspěvek od Igi »

Ono znát hudební teorii si myslím na jednu stranu trošku odstraňuje takové to kouzlo z hudby, pak už víte, že tam je použito to a tam zas něco jiného. Bych to přirovnal k různým elektronickým věcem, taky člověku neznalému, když postavíte nějaký jednoduchý blikač tak bude udiven jak to může fungovat a tak, to samé s hudbou.
Pomalé prsty pokud člověk vyloženě nemá nějakou nemoc neexistují, záleží pouze na mozku a časem pokud člověk na daný nástroj trénuje, tak se zrychlí.

Jinak máte to taky někdo jako já, že u písniček málokdy vnímáte o čem se v dané písničce zpívá?


Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Dobrej typ Anri

Příspěvek od A(&F) »

NAVAR píše:Jo díky za doporučení na kapelu Květy. To by mohla být jedna z mojich krevních skupin. Poslouchám totiž skoro všechno.
... tak když posloucháš skoro všechno :D, Navare, to by se Ti pak mohla líbit i "Obří broskev" ... :) ... tož ať Ti chutná !! ... :pivko: ...

[youtube][/youtube]

(video vzniklo sestříhem záznamu z kamery, co byla během natáčení přilepená obyčejnou kancelářskou páskou na "zvukařským aQuárku" ... pořád sjížděla dolů, potvora ... :D :D .... jinak tady je záznam z Akropole ... ... )

... z dalšího pak "líbezně měňavou" Ukolébavku, Hlídám těkavou, Řezníkovu ženu, atd. ... což jsou skladby, u kterých je fajn mít zavřený oči, klid v duši a nechat si je prostoupit celým tělem ... :) ...... k sosnutí ve studiový kvalitě je toho dost na webu v sekci "Deskografie" ....... :bye: ... A. ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Hudba a zdraví

Příspěvek od A(&F) »

Fox_25 píše:... spíš jsou pomalé prsty a ruce nemají dobrou koordinaci ...
... zkus zapojit druhou hemisféru než používáš, ... tzn. zkus hrát cokoliv (klidně repetice) druhou rukou než píšeš ... až ji "probudíš", tak přidej druhou ruku ... a uvidíš, že to časem půjde úplně samo ...... máme to v sobě všichni, jenom to neumíme pořádně používat ... ;) ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Slova ...

Příspěvek od A(&F) »

Igi píše:Jinak máte to taky někdo jako já, že u písniček málokdy vnímáte o čem se v dané písničce zpívá?
... jeden čas jsem dosti ujížděl na "madracích", což je hudba k otextování, ale namísto textu jsou použitá pouze slova v angličtině, nedávající dohromady žádný smysl, ale přesně melodicky padnoucí do rytmu (proto ta "madrace" neboli "vycpanina") ...... jednou se mi "do uší" dostala skladba, jenž byla dokonce celá postavená na neexistujících slovech ... :good: ... a to teprve byla pecka !!! ... :) ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“