Alkohol

Odpovědět
Uživatelský avatar
jeff
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1140
Registrován: pon 28 lis 2005 1:25
Bydliště: Praha
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pálení alkoholu

Příspěvek od jeff »

Chudák lihovar. Připomíná mi to jednu písničku od Extempore "Za kopcem malým barák stál a říkali mu lihovar..,.," Výrobou jsem se dříve taky zabýval a nejraději jsem měl právě ty hrušky. Dobře se sbíraly, pěkně přibývaly a okolo silnic jich byly kvanta a nikoho nezajímaly, protože nejsou trvanlivé. Pokud obsahovaly údajné olovo, tak to ani moc nevadilo, protože při pálení nepřechází do parní fáze. Cukru a ve vodě rozpustných látek obsahovaly kolem 17%, když byl kvas k pálení, tak měl tak cca 3 - 4%, což je pro hrušky tak akorát. I když se to nemá, přidávali jsme trochu cukru, 1kg na 100l kvasu. Pálilo se na jednoduché aparatuře bez deflegmátorů, případně rektifikačních kolon, jako za starých časů. Na prvním stupni v surovinovém kotli jsme dostávali luter silný tak 23 - 28%, v dalším zpracování na druhém stupni to byl průměr 70% a pří třetím pálení na tomtéž kotli to vyleze na 85 - 90%. Když se přepálí 3x, tak je velice jemná, bez přiboudlin a vyšších alkoholů. Přítomný acetaldehyd se odstraní běžným odvětráváním. Postupem času ale hrušky začaly trpět rzí hruškovou, která buď celou jejich úrodu nechá opadat a pokud některé vydrží, mají nedobrou chuť a nižší obsah cukru a i pálenka z nich není dobrá. V současnosti nic nevyrábím, nejsou lidi na sbírání a přepravu ovoce a mně nějak kořalka taky nedělá moc dobře, zůstávám radši u piva.

Jeff


sysel
Zasloužilý člen
Příspěvky: 240
Registrován: sob 02 čer 2012 13:21
Dal: 49 poděkování
Dostal: 52 poděkování

Re: Pálení alkoholu

Příspěvek od sysel »

Haha, naprosto skvele:-)
To chces rici, ze mas nejake soukrome páleniště?
Hele my to palili najednou. Pokud se jedna o priboudlinu, ta byla s lutrovou vodou uplne naspod. Tam se spise jednalo o prepnutí a vcas odhadnout dokap. Ti kteri chteli vetsi vyteznost s dokapem cekali.
Nemeli jsme kontinualni destilaci v palenici. Vzdy se predestilovalo a vypalky s peckama sly na kanal, ty vypadaly. Varak byl na 1000l s michadlem. Pomalu se muselo ohrivat. Soucasti varaku byla kolona, ktera nebyla odizolovana. To ze to najednou melo okolo 90%, bylo proto, ze soucasti kolony nahore byl chladic. Takze ze zacatku se netahlo nic, cekalo se az se zaplni patra. Ta byla klobouckova. Takze to byly same refluxy. Az se lih, ktery prepadal na patrech zakoncentroval, potom se ohral chladic a zacal prestuppar. Ty sly jeste pres katalyzator. Apotom jen prutokova opruveta s lihomerem. nejprve oddelit ukap a uz to jelo. Teda hrusky opravdu byly nejjemnejsi a nemusely zrát. To kalvados byl hrubsi piti:-) , ten potreboval cas.
Potom prutahove destilaty, tomu rikam luxus, vyteznost cca 100%, skoro bez prace:-)
Nez lihovar vytunelovali, poridil jsem video. Kdybych ho nasel, dam ho sem, jestli to nebude vadit.
Pivo je dobre, ale nekdy trosek ředidla? :-)
Pekny den.


"Kdo CHCE - hledá způsob. Kdo NECHCE - hledá důvod"!
Odpovědět

Zpět na „Netradičné palivá“