Destilace Dřeva

Odpovědět
Uživatelský avatar
jeff
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1140
Registrován: pon 28 lis 2005 1:25
Bydliště: Praha
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Destilace Dřeva

Příspěvek od jeff »

Vlákno čisté, nezměněné kromě původního a naprosto nevhodného jména Dřevní líh, o kterém se vlákno nezmiňuje. 28.6.2012 SDK

Mám takový jeden dotaz. A sice, jak se dá vyrábět dřevní olej? Kdysi jsem o tom něco málo četl a údajně se vyrábí suchou destilací dřeva. Asi jsem to nějak nepochopil, vyplatilo by se stím vůbec zabývat? Díky!

Jeff


dag
Nový člen
Příspěvky: 23
Registrován: čtv 06 zář 2007 19:09
Bydliště: slovácko

dřevní olej

Příspěvek od dag »

Jo taky bych se o tom dozvěděl víc. Myslel jsem, že už o tom vím snad vše, no a teď v televizi v té minutce přírody říkali, že se dřevo pálilo s vápnem. to jsem nevěděl. Vím, že to pálení moc neteče, spíš je to na plyn. Vyjde to asi jeden litr metanolu na jeden bukový strom. No ale hrát si s tím budu až v zimě, až bude u ohníčku dobře.


Uživatelský avatar
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

dřevo stručně

Příspěvek od la »

Zdravím pepo.bn :) no dá se s toho udělat líh, ale dřevitej. :spirit:
la
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


petr111

pro Jeffa

Příspěvek od petr111 »

Jeff nemá na mysli výrobu dřevního lihu, ale flash pyrolýzu, tedy výrobu dřevního oleje. Také jsem se o to zajímal, je to určitě zajímavá věc.
Jestli mi v létě zbude čas, udělám si destilák ke svému zplyňovacímu kotli, myslím, že ze slámy by to šlo dobře i v amatérských podmínkách.
Na dřevo jedině fludní technologie - piliny + písek.
Jestli něco vyrobím, naleju to do traktoru a uvidíme.
Sry za odbočku z vlákna.
Petr


morse59
Starší člen
Příspěvky: 157
Registrován: čtv 22 úno 2007 19:32
Bydliště: hradec králové
Dostal: 5 poděkování

Poklady z antikvariátu

Příspěvek od morse59 »

Ahoj PePo Bn. Zdravím Tě. Máš pěkné čtivo a navíc pravdu. Kdo chce něco vědět,ten se musí učit a nejlepší prameny bývají většinou tam,kde je nečekáme. Mám taky takový literární perly a hlavně učebnice,které se používaly např. u jezuitů, různých spolků, atp. Téměř všecko jsem sehnal v antikvariátech nebo od kamarádů třeba ze starých zběrných surovin nebo z pozůstalostí. Je neuvěřitelné,co všechno jsou dneska lidé schopni vyhodit nebo prodat. To co máš v hlavě podpořený dobrou knihovnou a zdravým rozumem ti nikdo nesebere. Leda smrt a to je ještě dost diskutabilní. Ahoj. Morse59


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

flash pyrolýza

Příspěvek od Akord »

Výtežnost produkce oleje ze dreva je dána hlavne rychlostí zplynení, která zabezpečuje relativne vysoký podíl kondenzovatelných produktu. Bylo o tom pojednáno napríklad v časopise Alternativní energie č.3/2001. Uvádeli zpusob rychlého prenosu tepla do drevní drte velikosti do 3mm buď pomocí písku v rotujícím trychtýri, nebo pomocí horkého vzduchu. Pak to taky pomerne rychle kondenzovali. Co je ale zajímavé, tak na 1kg suchého dreva udávali výtežnost více jak 0.5 litru oleje. Uvažoval jsem, zda to nebyla tisková chyba.
Mimo téma (offtopic)
V tomto vlákne asi neurobí poriadok už nikto. Pepo.bn, ale daj na mňa, aspoň tie nadpisy by si mal zistiť, ako ich napísať po slovensky, alebo po česky, na totálne negramatické príspevky od teba som si už zvykol. Myslím si, že by sa alkohol nemal nachádzať v toľkých témach, veď sú aj mnohé iné palivá, napr. oleje, DME... Keď už netradičné palivá, tak základné členenie podľa palív.


Návštěvník

dřevný olej

Příspěvek od Návštěvník »

Nejlepší je suchá destilace.
Dejte sirku do skumavky a ohřejte nad plamenem.Uvidíte kolik oleje(dehtu) se vyloučí.
Olej by se měl dát krakováním přeměnit na lehčí složky.


HERO ZERO

Re: dřevný olej

Příspěvek od HERO ZERO »

DT (drobná technická): zápalka je při výrobě napuštěná voskem (no voskem asi ne :-), aby lépe hořela.


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Destilace dřeva

Příspěvek od Slavek Krepelka »

jeff píše: ... Mám takový jeden dotaz. A sice, jak se dá vyrábět dřevní olej? Jeff
Najdi si něco o kolomazi. Tím se mazaly kola od žebřiňáků a vyráběla se destilací borovice při nedokonalém spalování. Borovice byla používána pro vysoký obsah pryskyřic, ze kterých se kolomaz a taky terpentýn vyráběl. Hádám, že olej tam byl jako složka taky, ale při výrobě kolomazi se přeci jenom asi spaloval, možná se to nějak tepelně při procesu štěpilo. Je však třeba si uvědomit, že to bylo v dobách, kdy se kácely borovice, které ještě nebyly pěstovány v monokulturách a jejichž dřevo bylo skoro stejně tvrdé, husté a těžké jako dub a zatraceně smolnatější, než to co se za borovici považuje dnes. Tady na to člověk vzácně narazí ze stromů které pocházejí hodně ze severu, kde sem tam něco původního přežilo.
Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Destilace dřeva

Příspěvek od poota »

Kolomaz, černé mazlavé mazadlo na vozy; konsistenční mazadlo vyrobené z praskyřičných olejů a vápna; vzniklé pryskyřičné mýdlo se pak smísí s odpadkovým olejem minerálním nabo dehtovým.

Líh - také se vyrábí ze dřeva několika způsoby (např. Rheinau-Prodor). Z 290 kg suchého dřeva je 100 l lihu, 87 kg ligninu a 11,6 kg kyseliny octové, což je velmi výhodné. Způsobem, tzv. perkolace (Scholler) se vyrábí líh z dřevěných pilin, které se natlačí do válce a tlakem 10 at se jimi při zahřátí na 170oC rychle prohání 1% kyselina sírová. Vzniklý roztok cukru je rychle chlazen, čištěn, neutralizován a kvašen. Právě tato rychlost působí, že se cukr při vysoké teplotě nerozkládá; zpracování má název perkolace pod tlakem; ze 400 kg suchého dřeva je 100 l lihu a odpad (lignin, kyselina octová, barviva); zařízení velmi jednoduché, má budoucnost.

Dřevný cukr, d- a l- xylosa, připravuje se např. z bukových drtin nebo z obilní slámy či kukuřičných stébel, hydrolysou zředěnou kyselinou sírovou. V jehličkách, rozpustný ve vodě na sladký roztok.

Dřevný líh, metylalkohol, CH3OH součást dřevného octa (až do 3%), z něhož se také vyrábí. Dřevný ocet vzniká při suché destilaci dřeva kondensací par, unikajících z retort. Hnědá, páchnoucí kapalina. Obsahuje 10% kyseliny octové a 3% metylalkoholu (z listnatých stromů). Dále obsahuje rozpuštěný dehet, různé alkoholy, ketony, estery a jiné. Kyselina octová se váže na vápenné mléko, čímž vzniká octan vápenatý, z něhož se vyrábí rozkladem kyselinou sírovou kyselina octová nebo suchou destilací aceton. Obtížné je odstranění dehtu destilací, protože dehet zůstane v báních.

Dřevný olej (čínský, tungový), vyrábí se lisováním olejnatých jader jisté čínské rostliny, jest nejlepším olejem vysýchavým (např. tuhne při zahřátí nebo působením slunečních paprsků), lepší než lněný; k výrobě nejhodnotnějších fermeží.

Tolik praví Hokrova "čarodějná kniha" o některých zde zmiňovaných pojmech.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Odpovědět

Zpět na „Netradičné palivá“