Aktuálně: Probíhá přechod na novou verzi fóra. Postupně bude upravován vzhled a funkčnost fóra. Nahlaste prosím nalezené chyby...

Freonový motor

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: Rival

Odpovědět
Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52

až tak som sa zase nepustil

Příspěvek od Akord »

Myslím, že tu si prajeme. A teda určité poštuchy sú priateľský, či majstrovský zápas. Kto tú ligu chce hrať, tak si musí držať určitý kredit. Nejde iba o plniaci tlak, ale aj o to, aký udrží kompresor/expander reálny pracovný pretlak(rozdiel tlakových hladín). 3MPa to nebude, to je na 1stupňový kompresor/expander pri rozumnej účinnosti priveľa. Tiež nie je jedno, či ide o kompresor alebo expander, lebo v prípade kompresora nepôsobí parazitný prestup tepla rovnako škodlivo ako v prípade expandera, s ohľadom na očakávaný výsledok.

Jim68
Zasloužilý člen
Příspěvky: 668
Registrován: úte 29 zář 2009 14:36
Kontaktovat uživatele:

Re: až tak som sa zase nepustil

Příspěvek od Jim68 »

Hm, a proto myslím, že s tím scrollem bude mít beldy problém. Ale přeju mu úspěch! A každá zkušenost se nakonec hodí. ;)
Jim68
Be happy!

beldy
Starší člen
Příspěvky: 170
Registrován: ned 25 říj 2009 10:15
Bydliště: Podtatransko

Re: až tak som sa zase nepustil

Příspěvek od beldy »

Akord píše: Tiež nie je jedno, či ide o kompresor alebo expander, lebo v prípade kompresora nepôsobí parazitný prestup tepla rovnako škodlivo ako v prípade expandera, s ohľadom na očakávaný výsledok.

Tiez myslim, vpripade expandera to nebude skodlive, ale uzitocne...
Sebestačnosť = SLOBODA!!!

Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52

Re: až tak som sa zase nepustil

Příspěvek od Akord »

beldy píše: Tiez myslim, vpripade expandera to nebude skodlive, ale uzitocne...
Asi zase žartuješ :) . Stavil by som sa(keby to mal kto zmerať), že to bude naopak.

Jim68
Zasloužilý člen
Příspěvky: 668
Registrován: úte 29 zář 2009 14:36
Kontaktovat uživatele:

Re: až tak som sa zase nepustil

Příspěvek od Jim68 »

beldy píše: Tiez myslim, vpripade expandera to nebude skodlive, ale uzitocne...


To záleží na tom, jestli Ti beldy leze teplo dovnitř nebo ven.... Takový parazitní tepelný prostup Ti úplně rozhodí vypočtené parametry zařízení, ale totálně :roll: .... Teda, až to postavíš, tak uvidíš..... ;)

P.s.: Tím chci říct, že v první chvíli se Ti třeba bude zdát, že to nefunguje správně, nebo jinak než sis spočítal.... Ale najdeš ten prostup, spočítáš jej a eliminuješ, a je to ;) .
Jim68
Be happy!

Jim68
Zasloužilý člen
Příspěvky: 668
Registrován: úte 29 zář 2009 14:36
Kontaktovat uživatele:

Re: až tak som sa zase nepustil

Příspěvek od Jim68 »

beldy píše: Tiez myslim, vpripade expandera to nebude skodlive, ale uzitocne...


Tak co, jak pokračuje Tvoje experimentování? Já jsem si pomohl od problému s nádržemi jiným technickým řešením, ale topím...(ano, Akorde, dal jsem tam chladič.... ;) - ale běhalo to i bez něj...). Na celý agregát jsem napasoval 40mm miralon, prodávají to v pásech šířky 100cm v instalatérských prodejnách, takže parazitní teplo je docela v pohodě (to jen jako bezplatná rada...). ;)
Jim68
Be happy!

1220
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1719
Registrován: úte 09 led 2007 12:49
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Domo arigato

Příspěvek od 1220 »

velmi děkuji všem zůčastněným v tomto vláknu, aj s tím boxem.......nešť to vem......
na co Vy jste mne přivedli, to nakonec jenom čučím..........
Pár pouhých součástek z toho dva ventily , nádoba, kuželová trubka a trubka, nějaké přiškrcení, skvělá hračka na léto.
Vlastně taky moc díky Slávkovi Křepelkovi.
Díky Slávkovi mám vlastně už hračky dvě jednu vodní a jednu vzduchovou.
Adios na podzim a hodně štěstí.
K.
PS: estli se to povede, tak to řeknu, do jaký hloubky záleží jen na Vás.
:jump: :hip: :color: :evil:

Jim68
Zasloužilý člen
Příspěvky: 668
Registrován: úte 29 zář 2009 14:36
Kontaktovat uživatele:

Re: Domo arigato

Příspěvek od Jim68 »

Že bys mi šlapal na paty, chlape?! ;) :D :shock:
Držím palce...
Jim68
Be happy!

beldy
Starší člen
Příspěvky: 170
Registrován: ned 25 říj 2009 10:15
Bydliště: Podtatransko

Re: až tak som sa zase nepustil

Příspěvek od beldy »

Jim68 píše:Tak co, jak pokračuje Tvoje experimentování? Já jsem si pomohl od problému s nádržemi jiným technickým řešením, ale topím...(ano, Akorde, dal jsem tam chladič.... ;) - ale běhalo to i bez něj...). Na celý agregát jsem napasoval 40mm miralon, prodávají to v pásech šířky 100cm v instalatérských prodejnách, takže parazitní teplo je docela v pohodě (to jen jako bezplatná rada...). ;)



..trocha som mal prestavku, scroll som trocha poprehanal na stlaceny vzduch, bezi to perfektne, cez vykend sa pustim do piestaku (odskusanie ako cerpadla) a potom uvidime...
Sebestačnosť = SLOBODA!!!

Jim68
Zasloužilý člen
Příspěvky: 668
Registrován: úte 29 zář 2009 14:36
Kontaktovat uživatele:

Re: až tak som sa zase nepustil

Příspěvek od Jim68 »

Písťák taky testuju. Dobře rozmysli, čím ho budeš chladit ;) .
Jim68
Be happy!

oxy
Nový člen
Příspěvky: 8
Registrován: pon 28 kvě 2007 10:26
Bydliště: Severní Morava

nějak to tu usnulo :(

Příspěvek od oxy »

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

hejkal2
Nový člen
Příspěvky: 16
Registrován: pát 02 črc 2010 20:55

Re: nějak to tu usnulo :(

Příspěvek od hejkal2 »

Hmm, o něčem takovém jsem přemýšlel, ale nevím, jestli to může fungovat. Třeba parní topení se musí napájet čerpadlem pod tlakem, aby vůbec mohlo fungovat. Samo to obíhat bude jen gravitačně a moc energie z toho nepůjde. Čerpadlo musí překonat tlak páry, což je za vysokých tlaků docela problém, ale používá se to. Třeba v elektrárnách.

beldy
Starší člen
Příspěvky: 170
Registrován: ned 25 říj 2009 10:15
Bydliště: Podtatransko

pumpa

Příspěvek od beldy »

Ta nahrada pumpy gravitaciou je asi o nicom, pri tlakoch freonu okolo 3MPa by to bolo okolo 1000m, a vo vozitku nepouzitelne. Da sa vsak aj bez pumpy....
http://www.ergenics.com/protod.wmv
Sebestačnosť = SLOBODA!!!

Jim68
Zasloužilý člen
Příspěvky: 668
Registrován: úte 29 zář 2009 14:36
Kontaktovat uživatele:

Re: pumpa

Příspěvek od Jim68 »

Hm, tohle jsme zkoumali, a není to úplně ono - vodík je mrcha a taky musíš jednu stranu chladit a druhou ohřívat...Jó, mít tak na zahradě sopku (New Zealand promine..).
Jim68
Be happy!

beldy
Starší člen
Příspěvky: 170
Registrován: ned 25 říj 2009 10:15
Bydliště: Podtatransko

pumpa

Příspěvek od beldy »

...viem ze sa jedna o vodik, ten sa rozpusta so zelezom na hydrid pri urcitom tlaku a teplote. Ak zmenine teplotu zmeni sa aj tlak. Rovnako, alebo aj lepsie to bude fungovat aj s nejakym freonom alebo napr eterom. Dokonca namiesto tych trubkovych vymennikov by stacili tlakove nadoby...
Sebestačnosť = SLOBODA!!!

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“